back to top

«Βάλτε τα τυριά της Κρήτης στα ξενοδοχεία σας»

Την αναγκαιότητα διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τα τυριά της Κρήτης αλλά και άλλα προϊόντα, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο, εκφράζει κατηγορηματικά ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα αγροτικής οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.

Του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Ο ίδιος, μάλιστα, ο οποίος κανόνισε συνάντηση ανάμεσα στους τυροκόμους και τους ξενοδόχους, είπε: «Κάναμε μια συνάντηση με τους συλλόγους των κτηνοτρόφων του νησιού, με τους συλλόγους ξενοδόχων και την Ενωση Τυροκόμων Κρήτης. Είχαμε εδώ τους ανθρώπους της παραγωγής, που με πολύ κόπο και μεράκι προσπαθούν να βγάλουν μια ποιοτική πρώτη ύλη. Απέναντι σε ένα δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής πολλές φορές, που καθιστά μη βιώσιμη την παραγωγή τους».

Αναφερόμενος στους τυροκόμους, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης μίλησε στον «Ε.Α.», ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων: «Εχουμε τους ανθρώπους της μεταποίησης που προσπαθούν να φτιάξουν τυρί σε αντίξοες συνθήκες και αυτοί. Και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις της αγοράς, όπως οι μεσάζοντες, που καμιά φορά φαίνεται ότι παίρνεται το προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή από τον παραγωγό και ο καταναλωτής το αγοράζει σε πολύ υψηλές τιμές. Αυτό είναι μια μεγάλη στρέβλωση. Πρέπει και η Πολιτεία να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Και, βέβαια, αντιμετωπίζουν και τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης που υπάρχει τώρα».

Διατροφική αξία

Ο Σταύρος Τζεδάκης αναφέρθηκε όμως, κάνοντας θετικό σχολιασμό, και στους ξενοδόχους: «Προσπαθούν και αυτοί με τον καλύτερο τρόπο να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας, βάζουν το θέμα της τιμής των κρητικών τυριών. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι τα προϊόντα τα δικά μας είναι ακριβότερα γιατί είναι ποιοτικά. Είναι πλούσια σε διατροφική αξία. Είναι με φυσική πρώτη ύλη. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε επίπεδο τιμής τα προϊόντα τα εισαγόμενα. Αλλά αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να «χτίσουμε» μια άλλη επιλογή με τα προϊόντα μας, η οποία μπορεί να είναι και λίγο πιο ακριβή. Δηλαδή ο ξενοδόχος μπορεί να πει: “Εχω τη γραβιέρα Κρήτης και θα σου βάλω το πακέτο λίγο πιο ακριβά”».

Οι πιστοποιήσεις

Για τις πιστοποιήσεις των προϊόντων ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και γίνονται ολοένα και περισσότερες πιστοποιήσεις σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, δίνοντας έμφαση στο ελαιόλαδο, στο κρασί και στα τυροκομικά προϊόντα. «Εμείς έχουμε προχωρήσει», όπως είπε, «σε κάποιες δράσεις. Σε κάποιες πιστοποιήσεις όπως είναι το σήμα Κρητικές Γεύσεις, που αφορά το μπουφέ των ξενοδοχείων, όπου μπορεί να πιστοποιηθεί το ξενοδοχείο, βάζοντας τα κρητικά προϊόντα μέσα. Και αυτό αποτελεί ένα υπερόπλο και γι’ αυτούς. Οπότε σε αυτό πάνω πρέπει να χτίσουμε, στην ποιότητα των προϊόντων μας, στον κρητικό διατροφικό πολιτισμό. Να εκμεταλλευτούμε, δηλαδή, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, που δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα και το βουνό. Είναι και η κρητική διατροφή».

Τουρισμός και παραγωγή

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι «ως Κρήτη δεν είμαστε στο μηδέν ως προς τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Δεν είμαστε βέβαια εκεί όπου θα έπρεπε και ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ακόμα. Εχουν αρχίσει πολλά ξενοδοχεία και βάζουν τα προϊόντα μας μέσα. Εχουν καταλάβει ότι η οικονομία για να αναπτυχθεί θα πρέπει όλοι οι τομείς της κοινωνίας να πηγαίνουν καλά. Αλλά και από την πλευρά των παραγωγών έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στην τυποποίηση των προϊόντων και σε όλες τις πιστοποιήσεις που χρειάζονται για να είναι ένα προϊόν ποιοτικό που να μπορεί να μπει και στα ξενοδοχεία αλλά και οπουδήποτε αλλού. Βλέπουμε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τυποποίηση. Διότι ένα τυποποιημένο προϊόν μπορεί να πάρει μια ταυτότητα και μια διαχρονική υπεραξία».

Η συνάντηση

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη και με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων κτηνοτρόφων, τυροκόμων καθώς και ξενοδόχων και επιστημόνων του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις σε μια συνεργασία μεταξύ πρωτογενή και τριτογενή τομέα, ώστε να απορροφηθεί κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα τοπικών τυροκομικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και να ενισχυθούν με τον τρόπο αυτό η κτηνοτροφία, οι τυροκόμοι του νησιού μας και γενικότερα όλη η τοπική οικονομία.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ο ανασχηματισμός δεν επηρέασε το ΥΠΑΑΤ – Εκτός κυβέρνησης ο Σκυλακάκης (vid)

Δεν έκρυβε πολλές αλλαγές για τον αγροτικό κόσμο ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από τον Εκπρόσωπο Τύπου, Ευάγγελο Μαρινάκη, με τους Τσιάρα, Κέλλα και Σταμενίτη να παραμένουν στις θέσεις τους.Ο πρωθυπουργός με αυτόν τον τρόπο εγκρίνει την...

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί τους αγρότες σε αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Κιλελέρ στις 30/3

Χαρακτήρα κινητοποίησης δίνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στον εορτασμό της Εξέγερσης του Κιλελέρ που έγινε τον Μάρτιο του 1910 με ηγέτη τον Μαρίνο Αντύπα, με τους αγρότες να οργανώνουν συλλαλητήριο προκειμένου να συνδέσουν τα ιστορικά γεγονότα με τα σύγχρονα...

Το ΥΠΑΑΤ θέλει να εντείνει τη συνεργασία του με τους βιομήχανους των τροφίμων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, πραγματοποίησε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, που αφορούν τη μεταποίηση, τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα και τις αναπτυξιακές προοπτικές...

Συνεχίζεται μέχρι τις 20 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για τις αυτόχθονες φυλές – Δείτε τα ποσά που προβλέπονται ανά ζώο

Στις 7 Μάρτη ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στην Παρέμβαση με τίτλο «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», με την προθερσμία να λήγει στις 20 του ίδιου μήνα.Το 2024 είναι το πρώτο έτος εφαρμογής και η συνολική...

Άγνωστοι έκαψαν βυτιοφόρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων (pic)

Πρωτοφανής εγκληματική ενέργεια στα Καλάβρυτα με βυτιοφόρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων να τυλίγεται στις φλόγες από, όπως όλα δείχνουν, εμπρησμό.Το πρωτοφανές περιστατικό έγινε χθες το βράδυ (10μμ) στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων. Το βυτιοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες...

Απαγόρευση καύσης σε όλη τη χώρα λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών

Απαγόρευση καύσης σε όλες τις περιοχές της επικράτειας αποφασίστηκε κατά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω του αυξημένου αριθμού πυρκαγιών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μόνο...

Κτηματολόγιο: Νέα ψηφιακά εργαλεία και πιστοποιημένος μηχανικός για τις διορθώσεις οικοπέδων

Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση της χώρας το 2025 και μπαίνει σε λειτουργία το κτηματολόγιο.Τα λάθη όμως στις αρχικές εγγραφές είναι πάρα πολλά και απασχολούν ήδη χιλιάδες πολίτες που διαπιστώνουν, ότι η ιδιοκτησία τους καταγράφηκε σε λάθος θέση ή με λάθος...

ΥΠΕΝ: Έρχονται 25 έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας με κόστος 18 εκατομμύρια ευρώ (pic)

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, εκδίδεται πρόσκληση για την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.Ο πρώτος κύκλος της πρωτοβουλίας αφορά σε τουλάχιστον 25 έργα που θα πραγματοποιηθούν σε 19 Δήμους της...

Την Τετάρτη 12/3 το 1ο Trophy Meet-up για το 2025 στο ΑΠΘ για την κυκλική οικονομία και την αγροδιατροφή

Το 1ο Trophy Meet-up για το 2025, με θέμα «Κυκλική Οικονομία στην Αγροδιατροφή: Αξιοποίηση Υποπροϊόντων και Επαναχρησιμοποίηση Πόρων», θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 και ώρα 16:45, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εγχειρήματος TrophyΤροφή...
- Διαφήμιση -spot_img