back to top

Στα ΠΟΠ και το τυρί τσαλαφούτι της Πίνδου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταχώριση στο ενωσιακό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων το Τσαλαφούτι (ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ/TSALAFOUTI)  το οποίο παρασκευάζεται στην Πίνδο  ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ / TSALAFOUTI» είναι ένα λευκό αλοιφώδες τυρί, με μαλακή-κρεμώδη υφή. Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά και η κατανάλωσή του αφήνει μια ελαφρά υπόξινη επίγευση, ως επακόλουθο του έντονου όξινου χαρακτήρα του, ενώ διαθέτει και ένα ελαφρύ άρωμα, χαρακτηριστικό των ντόπιων βοτάνων που χρησιμοποιούνται στον εκτατικό τρόπο διατροφής των ζώων της περιοχής.

Είναι τυρί όξινης πήξης, με σημαντική παρουσία και περιεχόμενο «ζυμωτικών» ειδών και έντονα όξινο χαρακτήρα (τιμή pH 3,8-4,6) που εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση ολικών σταφυλοκόκων (συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων στελεχών Staphylococcus aureus) και κολοβακτηριδίων, σε τιμές μικρότερες των 2,5 και 1 log cfu/g αντιστοίχως. Τα χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία «επιφανειακών» αερόβιων μυκήτων, που επίσης συνδέεται με τον όξινο χαρακτήρα του προϊόντος, συμβάλλουν στην αποτροπή ανάπτυξης συνθηκών που αλλοιώνουν το προϊόν.

Το «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ /TSALAFOUTI» παρασκευάζεται παραδοσιακά στις περιοχές της Κεντρικής-Νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου από πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (το κατσικίσιο δεν ξεπερνά το 20 % του χρησιμοποιούμενου γάλακτος). Η παράδοση, φήμη και δεσμός του τυριού «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ /TSALAFOUTI» καταγράφονται σε μια μεγάλη σειρά γραπτών στοιχείων και μαρτυριών των αρχών του 20ου αιώνα που πιστοποιούν την παρασκευή του στην οριοθετημένη περιοχή από τον 17ο αιώνα. Παράλληλα, γραπτές μαρτυρίες καταγράφουν την απονομή του προσωνύμιου Τσαλαφούτης σε κατοίκους της περιοχής για περισσότερα από 120 χρόνια, πιστοποιώντας ότι το τυρί ήταν τόσο γνωστό και ενσωματωμένο στην λαϊκή κουλτούρα ώστε μπορούσε να δώσει «προσωνυμικές» ιδιότητες σε κατοίκους της περιοχής. Η σύγχρονη μέθοδος τυροκόμησής του είναι αντίστοιχη της παραδοσιακής και απαιτεί ένα σύντομο χρόνο παραγωγής-ωρίμανσης που δεν υπερβαίνει τις 12 ημέρες. Η διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 60 ημέρες από την ημέρα παρασκευής ή το άνοιγμα της συσκευασίας, όταν χρησιμοποιείται συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ο Δήμος Νισύρου βοήθησε 75 οικογένειες να κάνουν Πάσχα, μοιράζοντας αρνιά

Αμνοερίφια σε οικογένειες της Νισύρου που δοκιμάζονται οικονομικά, διένειμε ο Δήμος Νισύρου.«Στεκόμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη, με ενσυναίσθηση και συνέπεια. Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας δεν μας αφήνουν αδιάφορους,  αντίθετα μας κινητοποιούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι για...

Μέσω του προγράμματος «Γενετικοί Πόροι» αναπτύσσεται η «κόκκινη φυλή» στην Καστοριά

Η Άννα Μόσχου μας παρουσιάζει το έργο ενός αθόρυβου αλλά παραγωγικού Συνεταιρισμού κτηνοτρόφων με την αυτόχθονη κόκκινη φυλή των βοοειδών  ΤΟΥ ΘΑΝΆΣΗ ΑΝΤΩΝΊΟΥ[email protected]Η Άννα Μόσχου είναι κτηνοτρόφος εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, κι αυτό το διάστημα εκτελεί χρέη ταμία του...

Αγρότες παραμένουν απλήρωτοι για ζημιές του 2021 – Ο παγετός επηρεάζει και την παραγωγή γάλακτος

Σε μια σειρά πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας έχει γίνει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ ο οποίος πλέον δέχεται δηλώσεις για ζημιές από τον παγετό, ωστόσο φυσικά αποκλείεται το προανθικό στάδιο, τα όψιμα κεράσια, ενώ  δεν έχει ακόμα προχωρήσει εκτίμηση για...

Η Ελλάδα δεν έχει πάρει σοβαρά τον αφθώδη πυρετό – Ανάγκη για άμεσα μέτρα βιοασφάλειας σε κάθε κοπάδι (vid)

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 99 FM «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» και στην εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άφησε ελεύθερες τις...

Υψηλή παραγωγικότητα παρουσιάζει το πρόβατο Λέσβου – Δίνει έως και 400 κιλά γάλα ανά έτος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Φυλής Λέσβου δίνει μαθήματα βελτίωσης της παραγωγικότητας των κοπαδιών του νησιού και βάζει στόχους ακόμη μεγαλύτερους στόχους για το μέλλον.Το πρόβατο της φυλής Λέσβου μπορεί να παράγει μέχρι και 400 κιλά γάλα σε ετήσια βάση, σύμφωνα...

Η Δημοτική Αγορά της Κομοτηνής συγκρατεί την τιμή στο αρνί

Στα 15 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία της Δημοτικής Αγοράς  Κομοτηνής. Πρόκειται για κρέατα ελληνικά, Α’ ποιότητας και κατηγορίας με τα οποία είναι επαρκώς εφοδιασμένη η Δημοτική Αγορά περιμένοντας να εξυπηρετήσει το αγοραστικό κοινό...

Δημοτικά σφαγεία σε Ορεστιάδα και Φέρες κάλυψαν τις ανάγκες κτηνοτρόφων και εμπόρων για αρνί

Σχεδόν στο σύνολό τους εξυπηρετήθηκαν κτηνοτρόφοι, έμποροι προερχόμενοι κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, Αττική και άλλες περιοχές και κρεοπώλες στο νομό Έβρου, από τα δύο δημοτικά σφαγεία που λειτουργούν, στην Ορεστιάδα και στις Φέρες του δήμου Αλεξανδρούπολης.Στο δημοτικό σφαγείο...

Αυτά είναι τα ποσά για τη συνδεδεμένη βόειου κρέατος για τα Μέτρα Α, Β και Γ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βοείου κρέατος για το έτος ενίσχυσης 2024.Αναλυτικότερα, τα ποσά για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών σύμφωνα με την εν λόγω...

Η σόγια εντάχθηκε στις συνδεδεμένες χωρίς εφαρμοστική απόφαση – Άφησαν στην άγνοια τους κτηνοτρόφους

Η ένταξη της κτηνοτροφικής σόγιας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έχει γίνει από το 2024, ωστόσο εφόσον λείπει το ΦΕΚ για την εφαρμογή της οι αγρότες δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη σπορά σε ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στην...