Δείτε παρακάτω εοορταστικές φρουτώδεις φυσαλίδες με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 20 ευρώ.
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη δύναμη, την πολυπλοκότητα και την ποιότητα των αφρωδών που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο. Με πρώτες και καλύτερες τις σαμπάνιες, τα εν λόγω κρασιά υφίστανται δύο ζυμώσεις, εκ των οποίων η δεύτερη μέσα στη φιάλη. Μετά το πέρας της ακολουθεί παραμονή (για μεγάλο συνήθως διάστημα) του κρασιού με τις οινολάσπες που έχουν δημιουργηθεί, πρακτική που οδηγεί σε αρώματα που θυμίζουν ψωμί, μπριός, ζύμες, φρυγανιά και κάθε λογής φουρναρέϊκου αρώματος, αλλά και άγριο, ιδιαίτερα όξινο στόμα.
Αν τίποτα από τα παραπάνω, αλλά ούτε και η υψηλή τιμή αυτών των αφρωδών, δεν σας ακούγεται ελκυστικό μην ανησυχείτε! Ο κόσμος των αφρωδών περιλαμβάνει και αμέτρητους πιο ευκολόπιστους όσο και οικονομικούς εκπροσώπους που παράγονται αποκλειστικά μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με τη μέθοδο που ονομάζεται Charmat, Martinotti ή Cuvee Closed.
Με τιμές που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 15-20€, τα κρασιά αυτά καθιστούν την παρουσία φυσαλίδων στα εορταστικά ποτήρια μια πολυτέλεια προσιτή σε όλους, ενώ παράλληλα γοητεύουν κάθε οινόφιλο με τη στρογγυλάδα και τον φρουτώδη χαρακτήρα τους.
Το New Money δοκίμασε αμέτρητους ξηρούς εκπροσώπους και σας προτείνει 10 κορυφαίους, που θα αποτελέσουν μια υπέροχη “ουβερτούρα” σε κάθε τραπέζι των εορτών -και όχι μόνο.
Albino Armani, Prosecco Extra Dry
Η οικογένεια Armani από το 1607 καλλιεργεί σταφύλια δραστηριοποιούμενη σε όλες τις φημισμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Ιταλίας. Η ετικέτα αυτή δεν προέρχεται από το Veneto, αλλά από το Friulli, και τα γεμάτα βότσαλα εδάφη της ζώνης Grave. Πρόκειται για ένα Prosecco ύψιστης κλάσης και ξεχωριστής γεύσης, το οποίο εκτός από το τυπικό στρόγγυλο στόμα και το άρωμα αχλαδιού και γιασεμιού βάζει και μια ιδέα ζυμών στο ποτήρι.
Αμύντας, Blanc de Noir Brut
Το ψυχρό Αμύνταιο διαθέτει ευλογημένο terroir για αφρώδη και ο συνεταιρισμός του την απόλυτη εμπειρία στη χρήση της κλειστής δεξαμενής. Τα παραπάνω αποδεικνύονται περίτρανα με αυτό το λευκό αφρώδες -φυσικά από Ξινόμαυρο- που σχεδόν τερματίζει τα σάκχαρα που επιτρέπει η κατηγορία Brut (11gr/lt), για να δημιουργήσει ξεμυαλιστικές γλυκόξινες συνθήκες και να υπερτροφοδοτήσει τη μύτη ώριμου αχλαδιού.
Val d’ Oca, Prosecco Blu Millesimato Extra Dry
Ο αξιόλογος παραγωγός του Prosecco δεν παράγει cuvee μόνο από τις «βαριές» ονομασίες προέλευσης της περιοχής, αλλά και από το πιο ταπεινό Treviso. Βέβαια αυτό το Prosecco στο μπλε μπουκάλι μόνο ταπεινό δεν είναι, αφού και διαθέτει ένδειξη εσοδείας -πράγμα σπάνιο για την περιοχή- αλλά και γεμίζει το στόμα με μια κατάξηρη, ιδιαίτερα μακριά γεύση γεμάτη από… κρύα φρεσκάδα πράσινου μήλου.
Ζοίνος, Aurelia
Η Ζίτσα Ιωαννίνων έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή λευκών αφρωδών -τα οποία μάλιστα διαθέτουν και ΠΟΠ status- όμως τα καταφέρνει περίφημα και στα ροζέ. Εδώ μια καλή τζούρα τής ερυθρής ποικιλίας Μπεκάρι έρχεται να δώσει το χρώμα αλλά και το σχετικά πλούσιο σώμα. Το άρωμα αποξηραμένων λουλουδιών είναι αρκετά ντροπαλό, ωστόσο το Aurelia ρεφάρει με άγριο, επίμονο στόμα.
Corte delle Calli, Prosecco Extra Dry
Οι εσωτερικές αυλές των στενών της πόλης και το φτερωτό λιοντάρι της, δανείζουν όνομα και συμβολισμούς «φτιάχνοντας» βενετσιάνικο mood. Στο ποτήρι τώρα, αυτό το Prosecco είναι γεμάτο αρώματα αχλαδιού και ελαφριά γαργαλιστική, τριανταφυλλένια γεύση. Εξαιρετική επιλογή και για αυτούς που θέλουν να ξεχωρίζουν, αφού εκτός από Glera περιέχει και ένα 15% άλλων ποικιλιών (Chardonnay, Pinot Bianco και Pinot Grigio).
Μέγα Σπήλαιο, Mystic Sparkling Rose
Το νέο μέλος του απίθανου portfolio του Μέγα Σπηλαίου κρατάει τη σύστασή του Mystic…ή, βοηθάει ωστόσο λίγο μιλώντας για δύο ποικιλίες από Καλάβρυτα και Αιγιάλεια. Οσο προσπαθείτε πάντως να μαντέψετε -η μια τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ερυθρή!- μπορείτε να απολαύσετε τη δροσιά που προσφέρει το ακραίο υψόμετρο της περιοχής, την αυστηρή ελαφράδα και το μακρύ τελείωμα αυτού του ροζέ-μυστηρίου.
Botter, Brilla! Prosecco Extra Dry
H φιάλη αυτού του Prosecco αποθεώνει το glittering, αποτελώντας από μόνη της λόγο για να φέρει το Brilla! σε κάθε γιορτινή συνάντηση. Ομως αυτό το αφρώδες από το Veneto -προερχόμενο αποκλειστικά από την ποικιλία Glera- είναι …μπρίλα και γευσιγνωστικά, αφού διαθέτει τυπικό άρωμα αχλαδιού και άχυρου καθώς και κρεμώδες, μαλακό στόμα. Μην μασάτε από το “Extra Dry”, το κρασί έχει σκερτσόζικη γλύκα.
Paros Farming Community, Seiradi Vin Mousseaux
Σε μια διετία ο συνεταιρισμός της Πάρου δεν κατάφερε μόνο να μεταμορφωθεί σε έναν εξαιρετικό παραγωγό, αλλά να μας προσφέρει και ένα υπέροχο αφρώδες ροζέ. Πρόκειται για ένα blend των κλασσικών ποικιλιών του νησιού Μανδηλαριά και Μονεμβασιά, με μαλακή αλλά και δυνατή προσωπικότητα, που υπογραμμίζεται από αρώματα βερίκοκου, κόκκινων φρούτων και passion fruit, καθώς και από μια σοφή δόση τανινών.
Σπυρόπουλου, Ωδή Πανός Ροζέ
Ο σημαντικός παραγωγός της Πελοποννήσου πατά με το ένα πόδι στη Μαντινεία και με το άλλο στη Νεμέα, διαθέτοντας μάλιστα οινοποιεία και στις δύο φημισμένες περιοχές. Διόλου περίεργο επομένως το γεγονός ότι το ροζέ αφρώδες της συλλογής προέρχεται από σύμπραξη Μοσχοφίλερου και Αγιωργίτικου. Ο ελαφρύς, λεμονάτος χαρακτήρας «φωτογραφίζει» το πρώτο, η επίμονη αγριάδα όμως το δεύτερο.
Τσιλιλής, Aprilis Brut Λευκό
Μοιράζει τη μαστοριά του ανάμεσα στα αποστάγματα και τα κρασιά, αλλά φαίνεται ότι διαθέτει αρκετή αφού εντυπωσιάζει σε αμφότερα. Εχοντας σαν βάση τον αμπελώνα των Μετεώρων, το οινοποιείο Τσιλιλή προσφέρει ένα ιδιαίτερο blend που βάζει στο ίδιο μπουκάλι λευκά οινοποιημένο Ξινόμαυρο και Sauvignon Blanc. Πάντως το πρώτο κλέβει την παράσταση και με το άρωμα φύλλων ντομάτας και με το πληθωρικά άγριο στόμα.
Εισαγωγική φωτογραφία: Pexels
ΠΗΓΗ: newmoney.gr