Ενώ δεν ασχολούνται με τον Αλμυρό Ποταμό, σχεδιάζουν φράγμα 22 εκατομμυρίων κυβικών σε μία κοιλάδα με ελιές 2 χιλιάδων στρεμμάτων!
Ενώ δεν ασχολούνται με τον Αλμυρό Ποταμό, σχεδιάζουν φράγμα 22 εκατομμυρίων κυβικών σε μία κοιλάδα με ελιές 2 χιλιάδων στρεμμάτων!
«Τερατούργημα» με την κατασκευή ενός φράγματος – «μαμούθ» χωρητικότητας 22 ίσως και 25 εκατομμυρίων κυβικών, που θεωρείται σχεδόν απίθανο να γεμίσει – όπως άλλωστε αποδείχτηκε στην πράξη και με το φράγμα του Αποσελέμη στο νομό Ηρακλείου – βρίσκεται στα σκαριά για την περιοχή του δήμου Αμαρίου στο ορεινό Ρέθυμνο.
Τη σοβαρή αυτή καταγγελία κάνουν στον Έλληνα Αγρότη οι εκπρόσωποι του τοπικού ΤΟΕΒ, τονίζοντας πως με ένα απλό φράγμα θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της Μεσαράς που συνορεύει με την περιοχή τους και είναι ανεξήγητα αυτά τα σχέδια από την πλευρά του κράτους!
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βιζαρίου, Λαμπιωτών, Πετροχωρίου Γιώργος Παντελάκης, καταγγέλλει τα εξής: «Είναι μάλλον μυστικές οι όποιες συναντήσεις γίνονται.
Διότι, όλα αυτά, οι συζητήσεις χρόνων, γίνονται δυστυχώς ερήμην των κατοίκων. Εμάς στην περιοχή μας, κατασκευάστηκε το 1990 όταν ήμουν πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βιζαρίου, μία λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 500.000 κυβικών νερού. Όπου η περιοχή από σχεδόν ξερική με τα λίγα νερά που είχε, έγινε μία πολύ καλή περιοχή καλλιέργειας ελιάς.
Αυτή τη στιγμή η κοιλάδα που λένε ότι θα κατακλείσουν ανάμεσα στα χωριά Βιζάρι, Λαμπιώτες, Πετροχώρι, με το φράγμα του Πλατύ, είναι 2.000 στρέμματα και έχει ελαιόδεντρα.
Με αυτό το έργο λοιπόν που λένε, θα καταστρέψουν όλη την κοιλάδα. Πού θα πάνε στη συνέχεια οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν; Στη Σάμιτο; Στον Κέδρο; Στον Ψηλορείτη»;
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παντελάκη, ενώ υπάρχει αυτή η λιμνοδεξαμενή, οι εκπρόσωποι του κράτους λένε στους τοπικούς φορείς ότι δεν θα πειράξουν τη λίμνη. «Έχουν κάνει μια παράκαμψη στη λεκάνη κατάκλισης και αφήνουν τη δεξαμενή αυτή απ΄έξω. Όταν κατακλύζουν το αντλιοστάσιο και το 70% των δικτύων. Οπότε τι να την κάνουμε; Να έχουμε έναν λάκκο παραπάνω εκεί; Εμείς είμαστε κατά του φαραωνικού έργου. Πρόκειται για ένα τεράστιο φράγμα χωρητικότητας 22 εκατομμυρίων κυβικών. Να το κάνουν τι; Ενώ θα μπορούσαν να κάνουν έναν ταμιευτήρα, της τάξεως των 10 εκατομμυρίων κυβικών ή και λιγότερων και λίγο παρακάτω, που είναι μια περιοχή που δεν έχει και πολλές καλλιέργειες.
Να πάρουν το νερό που θέλουν να εξυπηρετήσουν και την περιοχή της Μεσαράς και έτσι να μην υπάρχει πρόβλημα. Εμάς η περιοχή μας χρειάζεται το πολύ – πολύ 500 χιλιάδες κυβικά νερού».
Θα χαλάσει το μικροκλίμα
Τόσο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ όσο και τα στελέχη του φορέα με τα οποία μιλήσαμε, καταγγέλλουν το ελληνικό κράτος για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, αφού θα χαλάσει το μικροκλίμα και θα εξαφανιστούν μεγάλες περιουσίες στην παραγωγή του ελαιολάδου.
«Τις επιπτώσεις του φράγματος ποιος θα μας τις πει; Όταν έχεις 22 εκατομμύρια κυβικά νερού το χειμώνα τι θα γίνεται εκεί πέρα; Θα είναι όλο μια ομίχλη και μια κακομοιριά.
Εμείς νερό στην ουσία δεν χρειαζόμαστε. Έχουμε. Ας κάνουν έναν μικρό ταμιευτήρα καθ΄οδόν στο Φράγμα Φανερωμένης που θέλουν να εμπλουτίσουν και θα μπορούν να δώσουν νερό στις παρακείμενες περιοχές.
Όταν είχε έρθει ο υπουργός κ. Ταχιάος, τον είχα ρωτήσει, από τη στιγμή που θα γίνει αυτό το φράγμα, εμείς από πού θα παίρνουμε νερό; Και μου απάντησε από τον πυθμένα.
Άρα εμείς το καλοκαίρι θα παίρνουμε βρώμικο νερό, στάσιμο από μια χαβούζα που δεν θα έχει και νερό», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βιζαρίου, Λαμπιωτών, Πετροχωρίου, Γιώργος Παντελάκης.
«Μπάζει και η περιβαλλοντική μελέτη», λέει ο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ
Ο Γιώργος Παντελάκης βάζει και τη διάσταση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, που σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει ότι κάπου «μπάζει».
«Και το παράδοξο ξέρετε ποιο είναι; Ότι προσπαθούν να δημοπρατήσουν ένα έργο, που η περιβαλλοντική μελέτη που έχει ξεκινήσει από το 2009, παρατείνεται μέχρι το 2036.
Δηλαδή, έχει μία περιβαλλοντική μελέτη η οποία λέει τρία πράγματα: Πρώτον, φράγμα Πλατύ, (τεχνικά χαρακτηριστικά, υψόμετρα, έκταση κ.λπ). Δεύτερο, φράγμα Γερακαρίου, το οποίο απ΄ ό,τι είπαν τώρα δεν θα γίνει. Και θα γίνουν δύο μικρές λιμνοδεξαμενές για την αντικατάσταση του. Και τρίτον, τα συνοδά έργα, δηλαδή δρόμοι και αρδευτικά δίκτυα»…
Και στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Παντελάκης βάζει το εξής ερώτημα: «Πώς θα δημοκρατηθεί αυτό το έργο, με μία περιβαλλοντική μελέτη η οποία αναφέρει φράγμα Γερακαρίου που στην ουσία δεν το έχει»…
Η άρδευση της Μεσαράς και… στο βάθος ανεμογεννήτριες
Ο Γιώργος Παντελάκης πιστεύει ότι «πίσω από όλα αυτά, πρωταρχικός σκοπός φαίνεται να είναι η άρδευση της περιοχής της Μεσαράς αλλά μακροπρόθεσμα και ένα υδροηλεκτρικό έργο και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από την άλλη, θα πρέπει να εφαρμόσουν και την οδηγία της Ε.Ε. που λέει ότι όταν μια περιοχή πλήττεται θα πρέπει να έχει και τα απαραίτητα οφέλη. Εμείς εδώ από το έργο αυτό, μόνο καταστροφή έχουμε»…
Στο σημείο αυτό, τονίζει, ότι με βάση πληροφορίες που υπάρχουν, στο Φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσαρά, μόνο το 16% του νερού αξιοποιείται ενώ το υπόλοιπο χάνεται.
«Γιατί λοιπόν δεν κάνουν συνολική διαχείριση του νερού»;
Και καταλήγει λέγοντας: «Εμείς έχουμε κάνει μια μεγάλη κίνηση σαν τοπικός ΤΟΕΒ και έχουμε μαζέψει υπογραφές των κατοίκων, ενώ έχουμε βάλει το νομικό μας σύμβουλο που έχει κάνει προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών και θα προσφύγουμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
«Ο Αλμυρός από τη μια…»
Μετά τα ρεπορτάζ για τον Αλμυρό Ποταμό στο Ηράκλειο, το μέλος της διοίκησης του ΤΟΕΒ που εκπροσωπεί το χωριό Λαμπιώτες, που εκπροσωπεί και τους κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου στη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μανόλης Πατεράκης, βάζει και ένα άλλο ζήτημα:
«Από τη μια έχουμε τον Αλμυρό Ποταμό στο Ηράκλειο, που δίνει κάθε χρόνο πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικά νερού και δεν ασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια, να βρουν λύση για να αξιοποιήσουν το νερό αυτό εντοπίζοντας από πού μπαίνει το αλμυρό νερό για να το απομονώσουν. Και από την άλλη έχουν αυτή την εμμονή με το τεράστια φράγμα στο Αμάρι.
Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει. Θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων, προκειμένου να μην τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την περιοχή μας»!
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα τόσο σπουδαίο έργο όπως αυτό του Αλμυρού δεν προχωρά.
Και από την άλλη προχωρά ένα φαραωνικό έργο, που στερείται κάθε ίχνους λογικής, χωρίς αποτέλεσμα στην ουσία γιατί το νερό μπορεί να αξιοποιηθεί και με έναν αγωγό, που θα διοχετεύει το νερό στο φράγμα της Φανερωμένης, που είναι σε αχρηστία, γιατί δεν έχει
νερό».
Μάλιστα, ο Μανόλης Πατεράκης τονίζει χαρακτηριστικά, ότι τα νερά του Πλατύ Ποταμού, σε χρονιές ξηρασίας είναι λιγοστά. Σε βαθμό που ούτε η υφιστάμενη λιμνοδεξαμενή της περιοχής χωρητικότητας 500.000 κυβικών γεμίζει σε αυτές τις χρονιές.
Άρα, το φράγμα των 22 εκατομμυρίων κυβικών, δεν υπάρχει περίπτωση να γεμίσει ποτέ ή έστω αν γεμίσει αυτό μπορεί να γίνει μία χρονιά επί σειρά πολλών ετών.
«Αυτός ο ποταμός πέρυσι που είχαμε λίγες βροχοπτώσεις, είχε ελάχιστο νερό. Ούτε τα μικρά φράγματα δεν μπόρεσαν να γεμίσουν. Και έχουμε το παράδειγμα της δικής μας λιμνοδεξαμενής. Άρα, τι ακριβώς πάνε να κάνουν στην περιοχή μας»;
Η περίεργη υπόθεση του Αλμυρού και τα νερά που χάνονται
Όπως έχει ξαναγράψει ο «Έλληνας Αγρότης», η υπόθεση του Αλμυρού Ποταμού, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις τα τελευταία χρόνια.
Ειδικά αυτό το καλοκαίρι που η Ανατολική Κρήτη υπέφερε λόγω της ξηρασίας, οι αποκαλύψεις για τις δεκαετίες που έχουν χαθεί, χωρίς να έχουν γίνει καν οι αναγκαίες έρευνες, έχουν προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα, ο Αλμυρός Ποταμός, κάθε χρόνο δίνει πάνω από 280 με 300 εκατομμύρια κυβικά νερού, τα οποία προέρχονται από τον Ψηλορείτη και καταλήγουν στη θάλασσα. Το πρόβλημα του εν λόγω ποταμού εμπεριέχει και θαλασσινό νερό…
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]