«Πολεμική οικονομία»…Είναι μια καινούργια ορολογία της Ε.Ε. που αλλάζει εντελώς την πολεμική της φιλοσοφία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό με τους άλλους αντιπάλους τους, τους μεγάλους ιμπεριαλιστές, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες. Αυτό καταγγέλλει σε συνέντευξη του στον «Έλληνα Αγρότη», για να απαντήσει στους πραγματικούς λόγους μείωσης των άμεσων ενισχύσεων στον πρωτογενή και τους άλλους κοινωνικούς τομείς των χωρών – μελών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης.
«Όταν μια κοινωνική ομάδα – στην προκειμένη περίπτωση οι κτηνοτρόφοι – από κοινού με τους αγρότες και απ΄ ό,τι φαίνεται και με τους αλιείς, κατεβαίνουν στο δρόμο, σημαίνει ότι ότι ο υποκινητής αυτών των προβλημάτων είναι αυτός που τα προκαλεί. Και ποιος είναι αυτός που τα προκαλεί; Προφανώς είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και στην προκειμένη περίπτωση, είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Οι κυβερνήσεις δεν υλοποιούν από μόνες τους πολιτικές αντιαγροτικές. Έρχονται ντιρεκτίβες από την Ε.Ε. Ο βασικός μοχλός είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε…
Άρα λοιπόν, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι αλιείς, δικαιολογημένα βγαίνουν στους δρόμους, γιατί παραμένουν οξυμένα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει αυτή η αντιαγροτική πολιτική και νομίζω ότι αποδείχτηκε και κατά το παρελθόν. Μιλάω για τις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την Ευρώπη από χιλιάδες αγρότες. Τα μπλόκα της αγροτιάς εδώ στη χώρα μας, που έφτασαν και στο Σύνταγμα, χειροκροτούμενοι οι αγρότες από άλλα κοινωνικά στρώματα της πόλης, όπως επαγγελματίες, εργαζόμενους κ.λπ που δείχνουν ότι τα προβλήματα σήμερα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος κόσμος, είτε είναι αγρότες, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι εργάτες, είναι κοινά. Δηλαδή, η ακρίβεια, πλήττει τους πάντες. Τα χαμηλά εισοδήματα, ή τα ανύπαρκτα εισοδήματα, ή εισοδήματα που είναι ανύπαρκτα μετά τις πρώτες δέκα μέρες κάθε μήνα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό όσων βιώνει ο εργαζόμενος λαός. Άρα, έχουν κάθε λόγο όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες να ανοίξουν έναν κοινό αγώνα.
Και θεωρούμε ως ΚΚΕ ότι είναι θετικό το γεγονός, ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βάζουν το όπλο παρά πόδας, έτοιμοι να διεκδικήσουν και αν χρειαστεί να συγκρουστούν και με τις κυβερνητικές πολιτικές. Θα έλεγα ότι είναι πανελλαδική η απαίτηση αυτή. Άλλωστε γίνονται διεργασίες αυτές τις μέρες και στη Θεσσαλία από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».
-Ναι έχει όμως διαχωρίσει θέση της από τα μπλόκα της υπόλοιπης Ελλάδας σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων
«Είναι άλλο πράγμα να πούμε ότι ο καθένας μπορεί να διατηρήσει ένα δικό του μέτωπο πάλης, όπως και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που έχει ένα δικό της μέτωπο πάλης. Και νομίζω ότι κι εδώ στην Κρήτη συμβαίνει. Από κει και πέρα όμως υπάρχει η απαίτηση να στηριχτεί το εισόδημα τους το οποίο συρρικνώνεται διαρκώς.
Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει στα ύψη. Οι εμποροβιομήχανοι συνεχίζουν να αγοράζουν με ανοιχτές εξευτελιστικές τιμές τα περισσότερα προϊόντα, τα οποία φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση. Έχουμε τις τιμές των ζωοτροφών, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, τις κουτσουρεμένους επιδοτήσεις, τις εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας που βαφτίζονται πολλές φορές ως ελληνικά. Και φυσικά έχουμε και αυτές τις αλλαγές, στα πλαίσια της κλιματικής κρίσης κ.λπ που καταστρέφουν το προϊόν. Που καταστρέφουν τις ελιές, που καταστρέφουν άλλα προϊόντα. Που καθορίζουν πολλές φορές και τις τιμές του ελαιολάδου και των άλλων προϊόντων. Είναι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει, την πραγματική αξία της απώλειας κεφαλαίου και τις ζημιές αλλά και τις νόσους. Και παράλληλα αντιμετωπίζουν οι αγρότες τη μειωμένη παραγωγή, όπως είναι η ελαοπαραγωγή. Και παράλληλα έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στους κτηνοτρόφους με τις επιδημίες, την καραντίνα κ.λπ».
«Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση, προχωράει στην κοροϊδία κα τις συκοφαντίες. Δηλαδή, πώς απαντάει τώρα στις διεκδικήσεις των αγροτών; Αφενός με τα ψίχουλα, είναι το παράδειγμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Το οποίο βέβαια και αυτό κατακτήθηκε με αγώνες. Όμως το κονδύλι του προϋπολογισμού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Οι αγρότες βάζουν ζήτημα, να φορολογείται το πετρέλαιο από την αντλία»…
-Οι εφοπλιστές βέβαια δεν πληρώνουν φόρους κύριε Συντυχάκη… Γιατί είναι πολίτες μιας… ανώτερης κατηγορίας, έτσι;
«Πού να πληρώσουν; 50 φοροαπαλλαγές έχουν. Είναι σκανδαλώδες αυτό που συμβαίνει με τους εφοπλιστές. Αλλά δεν είναι μόνο οι φοροαπαλλαγές. Είναι και η λεγόμενη «εθελοντική φορολογία». Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει εσείς ποτέ, ως δημοσιογράφος, να σας πει το ελληνικό κράτος, «αν θέλετε εθελοντικά να φορολογηθείτε λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας». Το λένε στους εφοπλιστές αυτό. Άρα, να σταματήσει η κυβέρνηση τα ψίχουλα, που πάντα είναι στο «όριο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων» ενώ είναι πάρα πολύ «ανοιχτοχέρηδες» όταν είναι να τα δώσουν στους εφοπλιστές και τους βιομήχανους. Μάλιστα, τώρα τελευταία, λέει ο υπουργός κ. Τσιάρας σε συνέντευξη, «το να έρχονται σήμερα κάποιοι αγρότες με αόριστα λόγια και καταφεύγοντας στην «επαναστατική γυμναστική»… Αυτή είναι η κυβέρνηση. Έτσι αντιλαμβάνεται το πώς πρέπει να διεκδικήσει ο αγρότης. Και το κάνει ξέρετε γιατί; Γιατί θέλει να μην έχει ένα οργανωμένο αγροτικό κίνημα να πιέζει και να διεκδικεί. Θέλει να έχει τους λεγόμενους «θεσμικούς συνομιλητές. Εμείς θα είμαστε παρόντες ως ΚΚΕ και εγώ προσωπικά. Μακάρι να το κάνουν όλοι αυτό, αλλά με αιτήματα και θέσεις που πραγματικά θα βάζει στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ»…
«Νερό υπάρχει, σωστή διαχείριση δεν έχουμε…»
«Είναι βασικό αγαθό για να μπορεί ο αγρότης να παράγει ποιοτικά προϊόντα και σε μεγάλες ποσότητες»
-Και αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν λεφτά; Και από την άλλη και η Ε.Ε. εγκαλεί την κυβέρνηση της χώρας μας, καλώντας την να απαντήσει, «πού πήγαν οι επιδοτήσεις»…
«Αν πράγματι θέλανε να εξοικονομήσουν πόρους, θα μπορούσαν να το είχαν κάνει. Και σε επίπεδο Ε.Ε και εδώ στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. πλέον, προσανατολίζεται στη λογική της «πολεμικής οικονομίας». Είναι μια καινούργια ορολογία, που προφανώς αλλάζει άρδην, ακόμα και αυτή την αντιλαϊκή – αντιαγροτική φιλοσοφία που υπάρχει σήμερα. Στην πράξη σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση κοινωνικών δαπανών (στην Παιδεία, την Υγεία, τον Αγρότη, τον απλό εργαζόμενο) για να προετοιμάσουν πολεμικά – μελλοντικά την Ε.Ε. στη μελλοντική σύγκρουση με τη Ρωσία και στην άλλη συμμαχία που απέναντι στον ευρωπαϊκό άξονα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν εδώ δει είναι απλώς μια στρατιωτική προετοιμασία. Εδώ μιλάμε ότι αλλάζει εντελώς η πολεμική φιλοσοφία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των μεγάλων της Ε.Ε. και μιλάμε για τη Γερμανία και τη Γαλλία, μαζί με την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό με τους άλλους αντιπάλους τους, τους μεγάλους ιμπεριαλιστές, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα και όλη αυτή η νέα συμμαχία.
Αλλά είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό τι θα ενισχύσει; Τον επαγγελματία; Τον αγρότη; Όχι βέβαια. Στον προϋπολογισμό του 2025 που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται μείωση κατά 7% στις άμεσες ενισχύσεις, κάτι που το ένοιωσαν και οι αγρότες στο πετσί τους με τη μείωση της βασικής ενίσχυσης από πέρυσι. Και πρόκειται για απώλειες, που δεν αντισταθμίζονται από τις υπόλοιπες ενισχύσεις της ΚΑΠ, όπως είναι αυτά τα οικολογικά προγράμματα που λένε, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.λπ. Και βέβαια αυτές τις επιδοτήσεις, τις καρπώνονται οι όμιλοι της εμπορίας και της μεταποίησης, που εξασφαλίζουν φτηνά αγροτικά προϊόντα τα οποία πουλούν μεταποιημένα ή μη, με κύριο στόχο φυσικά να αντλήσουν το δικό τους μονοπωλιακό κέρδος».
– Και στο μεταξύ ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται…
«Μα είναι ενδεικτικό, ότι το 2019-2020, ο πληθυσμός των αγροτών στην Ελλάδα μειώθηκε με βάση την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ κατά 26,6%. Δηλαδή, από 723.000 σε 530.000! Αλλά την ίδια στιγμή έρχεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα πάει όπως λένε για την λεγόμενη «εξωστρέφεια»: Για την πράσινη ενέργεια, για τον αγροτοτουρισμό. Για τις υδατοκαλλιέργειες. Και την ίδια στιγμή, δεν πρόκειται να αφήσουν παρά κάτι ψίχουλα στους αγρότες, τους αλιείς, τους κτηνοτρόφους και πάει λέγοντας».
-Ακόμα και την εντομοκαλλιέργεια προωθούν…
«Βεβαίως. Μα είναι φανερό πως όλα στο όνομα φυσικά της μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας πως στόχος τους είναι να μεταβούμε στην Κυκλική Οικονομία, που όλα αυτά έτσι κι αλλιώς είναι ενταγμένα στην ΚΑΠ 2023-2027, θα επιβαρύνουν τους αγρότες. Διότι, για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό ποσοστό μείωσης των άμεσων ενισχύσεων 25 έως 30% θα πρέπει λέει να εντάσσονται οι αγρότες σε συγκεκριμένο οικολογικό πρόγραμμα: Αυτό προϋποθέτει σειρά από δεσμεύσεις των αγροτών, όπως είναι οι συμβουλές από συμβούλους, από γεωπόνους δηλαδή. Πιστοποιήσεις. Άρα, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το βασικό κριτήριο των κανόνων της ΚΑΠ για το περιβάλλον και το κλίμα, δεν είναι η προστασία του αγρότη ή του περιβάλλοντος, αλλά το πώς θα ενισχυθούν τα μερίδια που κατέχουν τα μονοπώλια, σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η Κυκλική Οικονομία, η Πράσινη Ανάπτυξη και όλα αυτά»…
-Πιστεύετε ότι τη χαμένη μας αυτάρκεια ως χώρα, θα μπορούσαμε να την ανακτήσουμε σταδιακά; Και με ποιους τρόπους;
«Πριν μπούμε στην ΕΟΚ, το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, ήταν θετικό για την Ελλάδα. Σήμερα είναι εντελώς αρνητικό. Εάν η Ελλάδα είχε κάποτε τη δύναμη να παράγει και καλά και πολλά ποιοτικά προϊόντα, γιατί να μην το επαναλάβει; Αλλά για να επαναληφθεί αυτό, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Για παράδειγμα, το νερό που σήμερα είναι βασικό μέσο παραγωγής: Έχει μπει στο στόχαστρο να μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων προς εκμετάλλευση. Εμείς εδώ θα υποστούμε πολύ μεγάλες συνέπειες. Ήδη το ζουν στη Θεσσαλία όπου με τις πολύ μεγάλες πλημμύρες βρήκαν την ευκαιρία, υποτίθεται με έναν μεγάλο Ολλανδικό όμιλο, ο οποίος έφερε μία μελέτη που στην πραγματικότητα ιδιωτικοποιεί το αρδεύσιμο νερό. Και τυπικά έρχεται μετά και το πόσιμο νερό με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με κύριο στόχο να σφίξει ουσιαστικά τη θηλιά στον λαιμό του αγρότη.
Εκεί που για παράδειγμα στη Μεσαρά, το νερό έρχεται με 0,20 ευρώ το κυβικό το νερό, προφανώς με την ιδιωτικοποίηση και με τη δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας, δεν θα το αφήσουν στο 0,20 γιατί θα πρέπει να βγάλουν κέρδος. Και θα το πάνε στα 3, 4 και 5 ευρώ.
Βέβαια όλα αυτά ξεκινούν από την οδηγία 2000 της Ε.Ε. που κάνει λόγο για περιορισμό του νερού. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι ο περιορισμός του νερού. Νερό υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η σωστή διαχείριση του νερού, που είναι βασικό αγαθό για να μπορεί ο αγρότης να παράγει ποιοτικά προϊόντα και σε μεγάλες ποσότητες».
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]