Την Κυριακή, 2 Φεβ 2025, στις 18.00, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Zootechnia, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το κρέας και τα προϊόντα του: από τον στάβλο στο πιάτο». Στο συνέδριο θα αναπτυχθούν 14 θεματικές ενότητες για την παραγωγή, τις ζωοτροφές,τη δημόσια υγεία,τις νέες τεχνολογίες,την κλιματική αλλαγή κ.α.
Μεταξύ των εισηγητών θα είναι και η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Μάγδα Κοντογιάννη.
Για τον ρόλο του συλλόγου η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη ανέφερε:
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε πάνω από 450 διαδικτυακές δημόσιες ανοικτές εκδηλώσεις, στο zoom του Skywalker, που όλες βρίσκονται αναρτημένες-ελεύθερες στο facebook, στην σελίδα του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ».
Η πλήρης απουσία κτηνοτροφικής εκπαίδευσης, κτηνοτροφικής επαγγελματικής κατάρτισης, κτηνοτροφικής επιμόρφωσης και συστηματικής ενημέρωσης κτηνοτρόφων με σεμινάρια δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τις διαδικτυακές εκδηλώσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, χρειάζονται επειγόντως Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής αποδέχεται και συμμετέχει σε παρουσιάσεις σε σχολεία και αλλού με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας» προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην παραγωγή τροφίμων και την τροφή στο πιάτο μας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης , στο περίπτερο 3 (Παραγωγικά ζώα), ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα λειτουργήσει ένα «Καφενείο των Κτηνοτρόφων”», κάθε ημέρα 10.00-19.00 σαν ένα χώρο συνάντησης, συζήτησης, ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών & προτάσεων ώστε να δημιουργηθεί συναντίληψη για προτεραιότητες σε κοινές αγροτικές δράσεις.
Σε οτι αφορά την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στη χώρα μας η κυρία Κοντογιάννη ανέφερε:
Στην Ελλάδα η «χωροταξία» απέτυχε πλήρως να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ισορροπία για επιβίωση του πλανήτη. Ακόμα και τα πολυδιαφημισμένα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια-ΤΧΣ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» μοιάζει ότι ενδιαφέρονται σχεδόν αποκλειστικά για το τεχνητό δομημένο τσιμέντο των πολυκατοικιών και των εργολάβων. Τα ΤΧΣ δεν περιλαμβάνουν (όπως θα έπρεπε) μέχρι σήμερα και χώρους για την υποστήριξη των τσιμεντουπόλεων με υγιή-ζωντανή περιαστική αγροτική ύπαιθρο & σταθερούς χώρους για την παραγωγή τροφής (καλλιέργειες & εκτροφές) για τοπική διατροφική μερική αυτάρκεια.
Η τραγική έκταση-ένταση των δασικών πυρκαγιών υποδεικνύουν ότι ίσως πρέπει να επιδοτήσουμε την εκτατική περιαστική αιγοπροβατοτροφία ως μέσο αποτροπής των πυρκαγιών στα μεσαία υψόμετρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο των πυρκαγιών, αλλά και για παραγωγή εύγευστου, υγιεινού και περιβαλλοντικά σωστού αιγοπρόβειου κρέατος.
Η Αναγεννητική Γεωργία (με την ευρεία έννοια του όρου), μπορεί να μας δώσει ζωντανό-υγιές έδαφος για παραγωγή τροφής και ινών μέσω της ταυτόχρονης διαχείρισης της αδιαίρετης πολυπλοκότητας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, της οικονομίας και της φύσης, αλλά και την υποστήριξη της ζωής στις «ανθυγιεινές» τεχνητές τσιμεντουπόλεις.
Η αποτελεσματικότερη ώσμωση ανάμεσα στον τεχνητό τσιμεντένιο χώρο των πόλεων και την φυσική αγροτική ύπαιθρο μπορεί να υποβοηθηθεί από «πρεσβείες» των δύο σαφώς ξεχωριστών κοινωνιών, με επισκέψιμα αγροκτήματα στην αγροτική ύπαιθρο και με city farm ή/& μικροσκοπικά δάση στον αστικό χώρο. Και δεν ξεχνάμε ότι δάσος είναι ένα οικοσύστημα που έχει τόσο φυτική βιοποικιλότητα όσο και ζωική βιοποικιλότητα.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στο «Καφενείο” θα φιλοξενεί την εκπομπή AgroBus της διαδικτυακής τηλεόρασης stent.net.gr, όλες τις ημέρες της Zootechnia και θα καταγράφει συνεντεύξεις με τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου.
Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το κρέας και τα προϊόντα του: από τον στάβλο στο πιάτο», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (ΕΚΑ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και έχει την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ). www.synedrio-kreatos.gr.
Γράφει ο Δημήτρης Μιχαϊλίδης