back to top

Ιταλία: Διάταγμα της κυβέρνησης για να σταματήσει η εγκατάλειψη ελαιώνων

«Είναι αδιανόητο, με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη δυσκολία για πολλές οικογένειες να φτάσουν στο τέλος του μήνα, οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας να μην αξιοποιούνται πλήρως». 

Την ώρα που στην σε άλλες χώρες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανούς τους ελαιώνες στην Ελλάδα ασχολούνται με τη μεταφορά του λαδιού σε τενεκέδες…

Στη γειτονική Ιταλία η κυβέρνηση αποφάσισε δυναμικές  παρεμβάσεις με στόχο οι παραγωγοί να πάψουν να εγκαταλείπουν τα χωράφια τους,αφού μελετήθηκε λεπτομερώς το πρόβλημα.

Η Ιταλία ενέκρινε Περιβαλλοντικό Διάταγμα με το οποίο στοχεύει να σταματήσει την εγκατάλειψη αγροτικών εκτάσεων με τραγικές συνέπειες για καλλιέργειες όπως οι ελαιώνες. Έρευνα του Κέντρου Μελετών Italia Olivicola έδειξε ότι στην Ιταλία, με συνολικά 1,1 εκατ. στρέμματα ελαιώνες, 500.000 είναι εγκαταλελειμμένα.

Η έρευνα από το Κέντρο Μελετών Italia Olivicola έδειξε ότι η μέση ιταλική παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται επικίνδυνα, χρόνο με το χρόνο, κάτω από το ήμισυ των εγχωρίων αναγκών, μια εξέλιξη που είναι επίσης αποτέλεσμα της κατάστασης εγκατάλειψης πολλών ελαιώνων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελέτης Italia Olivicola, υπάρχουν σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2 εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3 εκατομμύρια διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή, με έντονη μεταβλητότητα από έτος σε έτος και με χαμηλή αντοχή σε δυσμενή φαινόμενα όπως κλιματικά φαινόμενα και ασθένειες των φυτών.

«Είναι αδιανόητο, με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη δυσκολία για πολλές οικογένειες να φτάσουν στο τέλος του μήνα, οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας να μην αξιοποιούνται πλήρως. Αλλά αυτό συμβαίνει με την εθνική ελαιοκαλλιέργεια, το αντικείμενο της αδιαφορίας της πολιτικής Ιταλίας και ΕΕ για πολλά χρόνια, που πιστεύει ότι η παραγωγή της Γηραιάς Ηπείρου ήταν σε μεγάλο βαθμό πλεονασματική. Οι δύο τελευταίες ελαιοκομικές περίοδοι, με την παραγωγή μειωμένη στο μισό σε σχέση με τις προσδοκίες, είναι ένα ξύπνημα. Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει μια αλλαγή κατεύθυνσης για το καλό των καταναλωτών, της επικράτειας και της εθνικής οικονομίας», δηλώνει ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

Η έρευνα της ItaliaOlivicola, με τη βοήθεια των 56 οργανώσεων παραγωγών-μελών σε όλη την Ιταλική επικράτεια, εντόπισε με ακρίβεια την κατάσταση υποβάθμισης της ελαιοκαλλιέργειας, ομαδοποιώντας την σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

1. Πλήρως εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες και πλέον χαρακτηρισμένοι δασικοί

2. Ελαιώνες σε κατάσταση εγκατάλειψης και σε μετάβαση προς το δάσος

3. Ελαιώνες σε καλλιέργεια, με περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές, πλήρεις και συνεχείς μεθόδους παραγωγής, αλλά που δεν περιλαμβάνονται στα αρχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

4. Ελαιώνες σε καλλιέργεια, που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ, σε μία ή περισσότερες από τις διαφορετικές μορφές δημόσιας στήριξης.

Σήμερα το μέσο μέγεθος της ελαιοκαλλιέργειας είναι 20 στρέμματα, πολύ μικρό για να επιβιώσει στην αγορά χωρίς υποστήριξη και πολύ μεγάλο για να χαρακτηριστεί ως καθαρό χόμπι.

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας, ανέφερε ο Sicolo, πρέπει να αντιμετωπιστεί με έργα σε εδαφική κλίμακα, χρησιμοποιώντας επίσης το σύστημα των μικρομεσαίων οργανώσεων παραγωγών με την εδραίωση του ρόλου τους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η επιτραπέζια ελιά δε θα χαθεί παρά το ότι αναπτύσσεται αργά  

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επηρεάζει ,σύμφωνα να με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2024 – 2035, τις βρώσιμες ελιές με την  Ελλάδα και την Ιταλία να κυριαρχούν τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2035, η παραγωγή προβλέπεται ότι θα φθάσει σχεδόν τους 200.000 τόνους και 56.000 τόνους στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2024 – 2035, ο τομέας της επιτραπέζιας ελιάς στην ΕΕ, αν και θα βρεθεί μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην έλλειψη νερού, όπως άλλωστε και το ελαιόλαδο, προβλέπεται να παραμείνει σταθερός, ενώ η ανάπτυξή του θα κινείται με αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το κλειδί για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και τις επόμενες δεκαετίες θα είναι οι επενδύσεις με τις οποίες θα εκσυγχρονιστούν οι ελαιώνες. Επιπλέον, η ορθή διαχείριση των υδάτων, που θα υποστηρίζεται από μια καλά σχεδιασμένη πολιτική για το νερό θα μπορούσε να ευνοήσει την αύξηση της απόδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πορτογαλία, η οποία προχώρησε σε επενδύσεις εξασφαλίζοντας καλύτερες αποδόσεις και παραγωγές.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Νότια Κορέα: Ανατροπή αλιευτικού σκάφους – Διασώθηκαν οι δέκα επιβαίνοντες

Αλιευτικό σκάφος με δέκα επιβαίνοντες ανετράπη σήμερα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες περίπου 830 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της νήσου Τσετζού, αλλά όλοι τους διασώθηκαν από παραπλέοντα σκάφη, όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 (τοπική ώρα,...

Διαμάχη ΗΠΑ-Νότιας Αφρικής για τις κατασχέσεις γαιών – Ο Ραμαφόζα απορρίπτει τις κατηγορίες Τραμπ

Φουντώνει η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Αφρικής μετά τις «βολές» Τραμπ για κατασχέσεις γαιών, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί πως θα διακόψει κάθε χρηματοδότηση και τον Νοτιαφρικανό ομόλογό του αναπορρίπτει μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες.Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ...

ΗΠΑ: Η ξένη ιδιοκτησία αγροτικών εκτάσεων αυξάνεται

Περίπου 46 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων, βοσκότοπων και δασικών εκτάσεων κατείχαν επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας αύξηση 3,6% από το 2022 έως το 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την κατοχή γης. Οι κινεζικές...

Κίνα: Μείωση 1,5% κατέγραψε η παραγωγή χοιρινού κρέατος το 2024

Η παραγωγή βοοειδών, προβάτων και πουλερικών παρέμεινε γενικότερα σταθερή το 2024, ενώ η παραγωγή χοίρων μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής της Κίνας (NBS).Το 2024 η συνολική κινεζική παραγωγή χοιρινού, βοδινού, πρόβειου κρέατος, αλλά και κρέατος από...

Αμιμόχελο: Βρυξέλλες και Λονδίνο στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο για τα δικαιώματα αλιείας του μικρού ψαριού στη Βόρεια Θάλασσα

Βρυξέλλες και Λονδίνο διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο γύρω από τα δικαιώματα αλιείας του αμμόχελου, μικρού ψαριού στη Βόρεια Θάλασσα, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν το Λονδίνο για παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.Η διαμάχη...

Κίνα: Τα drones εξελίσσονται σε πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της ερημοποίησης στις αχανείς άνυδρες εκτάσεις

Στη φιλόδοξη προσπάθεια του Πεκίνου για την αξιοποίηση των αχανών άνυδρων εκτάσεων της κινεζικής επικράτειας τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) εξελίσσονται σε ένα πολύτιμο εργαλείο σύγχρονης τεχνολογίας. Με τη χρήση εξελιγμένων drones που πετούν πάνω από την έρημο Κουμπούκι,...

Οι γεωπολιτικές και κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων και εμπορευμάτων (pic)

Μεικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι παγκόσμιες τάσεις τιμών στα αγροτικά προϊόντα και εμπορεύματα, που σύμφωνα με το αντίστοιχο δελτίο που εξέδωσε ο αγροτικός τομέας της Τράπεζας Πειραιώς η διακύμανσή τους επηρεάζεται τόσο από τις γεωπολιτικές, όσο και...

Ανησυχία Αυστραλών παραγωγών, μετά την αλλαγή Administration στις ΗΠΑ

Έντονη είναι η ανησυχία των Αυστραλών αγροτών, λόγω των εξαγγελλόμενων και επαπειλούμενων δασμών στις εξαγωγές κόκκινου κρέατος και οίνων από την Αυστραλία προς τις ΗΠΑ.Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προτείνει δασμούς 10-20% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα...

Καναδάς και Τουρκία κρίνουν φέτος την πορεία του σκληρού σίτου

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει το 2025 στην παγκόσμια αγορά σκληρού σίτου, με τον ανταγωνισμό να είναι μεγάλος. Το εμπόριο της επόμενης εμπορικής περιόδου θα το καθορίσουν οι σπορές σε Καναδά και Τουρκία. Φέτος, οι αλλαγές στην παραγωγή θα επηρεάσουν τη δυναμική...
- Διαφήμιση -spot_img