Η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο: «Στρατηγική ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και οι νέες διαστάσεις της ΚΑΠ».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συμμετείχαν ο κ. Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, Αναλυτής Πολιτικής, από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης.
Από την έναρξη εφαρμογής της ΚΑΠ, η ΕΘΕΑΣ έχει επισημάνει όλα τα προβλήματα και τις αστοχίες που έχουν εντοπιστεί στις πληρωμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να λαμβάνουν μειωμένο εισόδημα.
Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο κ. Κορασίδης στάθηκε στις στρεβλώσεις που καταγράφηκαν στις άμεσες ενισχύσεις, οι οποίες οδήγησαν στη μεταφορά πόρων από τις εκμεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε εκείνους που δεν έχουν τη γεωργία ως κύρια απασχόληση. Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα των ενισχύσεων, καθώς και της απασχόλησης των αγροτών διοχετεύεται στη γραφειοκρατία και στις μη παραγωγικές υπηρεσίες. Αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των αγροτών και η αύξηση του κόστους.
Κατά τον πρώτο απολογισμό, παρατηρήθηκε πως οι μεταβολές των ενισχύσεων έγιναν χωρίς τη δέουσα ανάλυση των επιπτώσεων, ενώ μάλιστα αγνοήθηκε η οικολογική και περιβαλλοντική σημασία της διατήρησης των εκμεταλλεύσεων ως παραγωγικές οντότητες. Έτσι, από δείγμα παραγωγών της ΕΘΕΑΣ προέκυψε ότι η εφαρμογή της αναδιανεμητικής σε συνδυασμό με την σύγκλιση των δικαιωμάτων, έπληξε κυρίως τους αγρότες που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την γεωργική παραγωγή. Τα αποτελέσματα, αν και προσωρινά, λόγω έλλειψης στοιχείων είναι σε αντιστοίχιση με αυτό που αγρότες εκφράζουν για τα προβλήματα εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ.
Μετέπειτα, ο κ. Κορασίδης, αφότου παρουσίασε με δεδομένα την ανισοκατανομή των επιδοτήσεων στα Οικολογικά Σχήματα, όπου υπάρχει μια αδικαιολόγητη άδηλη μεταφορά πόρων πάνω από 40 εκατ. ευρώ από τους αγρότες σε υπηρεσίες μη γεωργικές και μη παραγωγικές, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΕΘΕΑΣ, προκειμένου οι ενισχύσεις να διοχετεύονται σε όσους πραγματικά παράγουν.
Συγκεκριμένα:
Οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να επανέλθουν στο καθεστώς της απλοποιημένης καταβολής και να σταματήσει η μετατροπή τους σε Πυλώνα ΙΙ, που επιχειρήθηκε με τον κανονισμό 2115/2021.
Κατάργηση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης στη σημερινή της μορφή και ανακατανομή των πόρων προς ενίσχυση των νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών.
Όλοι οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση στα Οικολογικά Σχήματα με αλλαγή του τρόπου κατανομής των ποσών και σύνδεση των οικολογικών σχημάτων με την ανθρακοδεσμευτική γεωργία.
Οι βιολογικές καλλιέργειες να μεταφερθούν στον 2ο Πυλώνα μιας και έχουν νόημα ως μακροχρόνιες δεσμεύσεις συνδεδεμένες με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
Κατανομή Εθνικού Αποθέματος από τις επιστροφές και τις αποχωρήσεις.
Η παρακολούθηση των τομεακών προγραμμάτων να βελτιωθεί, προκειμένου να μην χαθούν πιστώσεις, όπως έγινε το 2023.
Απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων και του συστήματος ΟΣΔΕ.
Δημιουργία Ταμείου για την αντιμετώπιση ζημιών από την κλιματική κρίση.
Εναρμόνιση των κανόνων της αγοράς για τις εισαγωγές και εμπορία αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ.
Δείτε την παρουσίαση: ΝΕΑ ΚΑΠ
ΠΗΓΗ: etheas.gr