back to top

Μινέρβα: Συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες

Τη συνεργασία της με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Μινέρβα. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η εκπόνηση μιας έρευνας με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

 

Η έρευνα θα αναπτυχθεί γύρω από δύο βασικούς άξονες. Πρώτον, την καταγραφή των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα, και δεύτερον, την πρόταση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που θα βοηθήσουν τους Έλληνες παραγωγούς να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Με την υλοποίηση της έρευνας, η Μινέρβα στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής γνώσης των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, παρέχοντας στους Έλληνες αγρότες εργαλεία και προτάσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η εταιρεία αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της αφοσίωσής της στη βιωσιμότητα και τη στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων στη χώρα μας. Η Μινέρβα επενδύει σταθερά στην ευημερία των θεμελίων της εφοδιαστικής αλυσίδας, με ενέργειες υποστήριξης των ελαιοπαραγωγών, στους οποίους παρέχει γεωργικά εφόδια, εκπαίδευση σε βέλτιστες πρακτικές και συνεχή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ενισχύοντας την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Με αφορμή την ανακοίνωση της έρευνας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μινέρβα, Κατερίνα Βλάχου, δήλωσε σχετικά: «Η Μινέρβα, με αφορμή την ολοκλήρωση 120 χρόνων ιστορίας, συμφώνησε με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, να υλοποιήσουν το 2025 μια έρευνα, η οποία αντανακλά θεμελιώδεις αξίες μας: την υποστήριξη της ελληνικής γεωργίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τη βιώσιμη παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την επιστημονική γνώση των δύο εξειδικευμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

Από την πλευρά της ομάδας επιστημόνων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που θα εκπονήσουν την έρευνα, ο Αν. Καθηγητής Αριστείδης Κουτρούλης, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης δήλωσε: «Η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας. Μέσα από την ανάλυση κλιματικών δεικτών και τη χρήση προηγμένων μεθόδων ανάλυσης, η έρευνά μας, υποστηριζόμενη από τη Μινέρβα,αποσκοπεί στο να παρέχει στους Έλληνες παραγωγούς τα δεδομένα και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την παραγωγικότητα της ελαιοκαλλιέργειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Επίκ. Καθηγητής Ιωάννης Δαλιακόπουλοςτης Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και ΑκαδημαϊκόςΥπεύθυνος του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεωνστο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε: «Η εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών προσαρμογής είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στη βελτίωση της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των εδαφικών χαρακτηριστικών, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τη Μινέρβα, να παρέχουμε πρακτικές λύσεις που όχι μόνο θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής, αλλά και θα υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα τους Έλληνες αγρότες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πλατφόρμα AuthenBeef για την αποτύπωση της αυθεντικότητας του βόειου κρέατος

Διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο...

«Μαρούλι της Θάλασσας»: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Στα τέλη του 2024, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ξεκίνησε η καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva. Όπως τόνισε ο Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), και υπεύθυνος εργαστηρίου, ανοίγονται...

Αποκαλυπτική μελέτη της διαΝΕΟσις: Στο ναδίρ η εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανέδειξε σημαντική έρευνα της «διαΝΕΟσις», από την οποία προκύπτει πως μόλις το 0.7% των Ελλήνων παραγωγών είναι επιμορφωμένοι για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.Παράλληλα αυτό που θα μπορούσε να προβληματίσει άπαντες είναι πως ο...

Εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτική επίσκεψη από τους φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους...

Οι μαθητές γνωρίζουν την βιώσιμη γεωργία

Με τη συμμετοχή 500 μαθητών, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Carbon Farming Schools» σε δέκα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και της Αττικής, με την υποστήριξη της ΔΕΗ για 2η συνεχή χρονιά.Με στόχο την βιωματική εκπαίδευση στη...

Επαναλειτουργεί το Σουηδικό Σχολείο Υφαντουργίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού αναβιώνει την τέχνη της υφαντουργίας στη Βλάστη Εορδαίας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο στις παρυφές του χωριού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1965.Η ιστορία της Βλάστης Εορδαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη...

Ποιο τυρί μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και να προστατεύει από την άνοια

Μπορεί ένα τυρί να κρύβει το κλειδί για καλύτερη μνήμη; Διόλου απίθανο, εάν ισχύουν και στους ανθρώπους όσα ανακάλυψαν σε ποντίκια επιστήμονες από την Ιαπωνία. Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Neuroscience Research, οι επιστήμονες εξέτασαν πως το...

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο καρκίνος βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας

Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων σε 61 δήμους, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την δημόσια υγεία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές. Το καμπανάκι του κινδύνου για την...

Redestos και BRANDΤ: Ελληνοαμερικανική σύμπραξη για λιπάσματα και βιοδιεγέρτες

Για έναν «γάμο» μεταξύ δύο …ομίλων σε Ελλάδα και Αμερική, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, θέτοντας τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο και με κοινό τον στόχο να δώσουν στους αγρότες λίγο περισσότερο έλεγχο των ...υπαίθριων επιχειρήσεών τους, μίλησαν στελέχη...
- Διαφήμιση -spot_img