back to top

Μακάριος Λαζαρίδης: «Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα»

Ο Μακάριος Λαζαρίδης είναι βουλευτής Καβάλας της ΝΔ και μιλά στον «Έλληνα Αγρότη» και ξεδιπλώνει θέσεις, προτάσεις και σκέψεις για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Απαντάει για όλα τα προβλήματα του κλάδου, τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, την καινοτομία με την υπαγωγή της Καβάλας στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας, τους κινδύνους από την εξάπλωση των ζωονόσων και την λειψυδρία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις του για το μέλλον του αγροκτηνοτροφικού κλάδου.

-Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγρότης της Π.Ε. Καβάλας;

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί αναπτυξιακό κεφάλαιο για το Νομό Καβάλας. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομεία. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα πολλά, οι προκλήσεις επίσης, αλλά και τα χρόνια προβλήματα δεν λείπουν. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι αυτό των κόκκινων αγροτικών δανείων, για τα οποία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, μείωσης επιτοκίων, διαγραφής τόκων, απομείωσης ή ακόμη και μερικής ή ολικής διαγραφής του δανείου, καθώς και η δυνατότητα αναχρηματοδότησης. Επίσης, τακτικά είναι τα προβλήματα που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές, τις οποίες ακολουθεί η διαδικασία αποζημίωσης από την Πολιτεία. Γι’ αυτό είναι μεγάλη ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να ενσωματώσει τα μεγάλα προβλήματα που φέρνει η κλιματική κρίση. Ταυτόχρονα, δυσκολίες παρατηρούνται από το υψηλό – κυρίως λόγω ων διεθνών συγκυριών – κόστος παραγωγής, ενώ προβληματική καθίσταται η έλλειψη εργατών γης. Πάντως, αυτά τα σχεδόν έξι χρόνια που η Ν.Δ. έχει το τιμόνι της χώρας στα χέρια της, η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς της Καβάλας, δίνοντας αποζημιώσεις μέσα από τον ΕΛΓΑ και τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις που σχεδόν αγγίζουν τα 30.000.000 ευρώ.

-Υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από την κυβέρνηση ώστε να ορθοποδήσει ξανά ο πολύπαθος αυτός επαγγελματικός χώρος;

Από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο, έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αναπτύξαμε δράσεις και πολιτικές με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος του αγρότη, ανάμεσα στα άλλα, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μόνιμη επιστροφή από τις αρχές του 2025 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, εξασφάλιση για μια δεκαετία χαμηλών τιμών στα τιμολόγια ρεύματος των παραγωγών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μειώσεις του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, γενναίες εκπτώσεις φόρου σε όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί εξάλλου η ενίσχυση στους αγρότες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, από το 2020 και μετά. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου του πρωτογενούς τομέα. Αλλά δίχως αμφιβολία, βρισκόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού, μαζί και επιχειρούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, χωρίς φυσικά να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας.

-Η Καβάλα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας για την περίοδο 2025 – 2028. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ήταν μια από τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις και προσπάθησα πολύ να επιτευχθεί. Επρόκειτο για ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των παραγωγών μας, σχεδόν 30 ετών, που τελικά υλοποιείται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προκηρύχτηκε μάλιστα ο διεθνής διαγωνισμός για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, ωστόσο η πρώτη προσπάθεια κηρύχθηκε άγονη. Η χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα είναι απαραίτητη και πρέπει να προστεθεί στη φαρέτρα όλων εκείνων των μέσων που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προκαλούνται συνεπεία της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται τη χρονική περίοδο από 20 Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Συνομιλούμε διαρκώς με τους αγρότες, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να επιλύσουμε ένα εξ αυτών.

«Να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας»

-Η καταστροφή στους κτηνοτρόφους από τις ζωονόσους είναι σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρωτική. Ποια μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση και ποια θα πάρει στη συνέχεια για την προστασία του κλάδου;

Πραγματικά οι ζωονόσοι – κυρίως η πανώλη και η ευλογιά – πλήττουν τακτικά τους κτηνοτρόφους μας και η Κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους για την αντιμετώπιση και αυτής της δυσχέρειας. Μεταξύ άλλων, μέχρι τώρα δόθηκαν αποζημιώσεις που φτάνουν τα 250 ευρώ ανά ζώο, ενώ μέχρι πρότινος έφταναν τα 150 ευρώ. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί στις Περιφέρειες για αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από τις δύο ζωονόσους, αλλά και για κάλυψη εξόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περισσότερα από 13.300.000 ευρώ. Εξάλλου, με ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, καταβάλλονται 3.000.000 ευρώ σε εποχικό προσωπικό κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου και των Περιφερειών που εργάσθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Ειλημμένη επίσης είναι η απόφαση να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων – παραγωγών αιγοπροβάτων, οι οποίοι αναγκάσθηκαν εξ αιτίας των ζωονόσων πανώλης και ευλογιάς, να κρατήσουν έγκλειστα τα ζώα τους. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση για ζωοτροφές, με τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για το τέλος του μήνα από τον ίδιο τον υπουργό. Η χώρα μας πλέον αποτελεί περίπτωση μελέτης (case study) σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ζωονόσων, με δεδομένο ότι ήδη έχουμε απαλλαγεί από την πανώλη, ενώ η ευλογιά βρίσκεται – χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί – σε φθίνουσα πορεία. Οφείλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους κτηνοτρόφους της χώρας μας και προφανώς και της Π.Ε. Καβάλας για το γεγονός ότι συνεργάστηκαν με το υπουργείο και τήρησαν στο ακέραιο όλα τα μέτρα που ελάμβανε η Κυβέρνηση.

-Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην περιοχή;

Η λειψυδρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δοκιμάζει την πατρίδα μας και ιδιαίτερα τις νησιωτικές τουριστικές περιοχές, αλλά φυσικά όχι μόνο αυτές. Και φυσικά δοκιμάζει τον πρωτογενή τομέα παγκοσμίως. Μία πρόταση που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η επαναχρησιμοποίηση των υδάτων. Θυμάμαι παλαιότερα τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στην δυνατότητα επανάχρησης νερού μετά την επεξεργασία του από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς. Μολονότι υπάρχουν ζητήματα στο νομικό πλαίσιο, η κεντρική κατεύθυνση είναι η διευκόλυνση των Δήμων και των ιδιωτικών φορέων για την επαναχρησιμοποίηση υπό προϋποθέσεις του νερού από αυτούς τους καθαρισμούς. Καλό θα είναι να ακούσουμε τις γνώμες των ειδικών διακεκριμένων επιστημόνων πάνω στο θέμα, για το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Όπως και να’ χει, δεν πρέπει να αφήνουμε σταγόνα να πάει χαμένη και οφείλουμε αυτό όλοι να το αντιληφθούμε καλά.

-Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να αναδειχθεί και να διαφημιστεί η εξαιρετική παραγωγή ακτινιδίου, σπαραγγιών και ενδεχομένως και νέων καλλιεργειών της περιοχής;

Οι γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες ενισχύουν σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της Π.Ε. Καβάλας. Είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε αυτό το φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής με συνεργασία όλων των επαγγελματιών της παραγωγικής αλυσίδας. Η παραγωγή υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων και η εξωστρέφεια των παραγωγών είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να επιστρέψει η ανάπτυξη στον τόπο μας. Και πραγματικά, τα ακτινίδια και τα σπαράγγια που αναφέρετε, αλλά και μια σειρά άλλων προϊόντων, όπως το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, οι ελιές, τα σταφύλια, οι πατάτες, τα φασόλια και το μέλι αξίζουν της προσοχής όλων. Θα πρέπει όλοι μαζί – παραγωγοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιμελητήριο, τα αρμόδια υπουργεία και οι βουλευτές – να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε μακριά από μικροκομματικά ή άλλα συμφέροντα σε μια καμπάνια προβολής της αξίας και της ποιότητας των προϊόντων αυτών. Ενδεικτικά θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος τη συμμετοχή σε σχετικές εκθέσεις, τη διαφήμιση σε εξειδικευμένα – και μη – Μ.Μ.Ε. και την προώθηση των τοπικών γεύσεων στους επισκέπτες της περιοχής.

-Τελευταία η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα στήριξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ποιος ο στόχος του;

Πρόκειται για μια σημαντική στοχευμένη δράση μαζικής επέκτασης των θερμοκηπίων στη χώρα, με την κατασκευή καινούργιων, αλλά και την ανακατασκευή παλιών, συνολικού ύψος 600.000.000 ευρώ. Μέσω του ελεγχόμενου περιβάλλοντος, επιδιώκεται η μείωση του κόστους παραγωγής, ο πολλαπλασιασμός της παραγωγής και η διασφάλισή της απέναντι στην κλιματική κρίση. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί επενδύσεις από 30.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ με επιδότηση 50% από το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ, 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια. Στις επιλέξιμες δαπάνες για τους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανέγερση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός στεγάστρων για θερμοκήπια, η αγορά γης και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

*Ο Μακάριος Λαζαρίδης εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Επανεξελέγη Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας στις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2023.

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΠΕΡΤΙΔΗ
[email protected]

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

«Επιδότηση στην παραγωγή με κάθε τρόπο»

Ο Ηρακλειώτης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλης Καμπιτάκης, μέσα από τη συνέντευξη του στον «Έλληνα Αγρότη» αναλύει όλα τα αιτήματα – αιχμής των αγροτών. «Οδηγούμε σε κάποιες επιλεγμένες περιοχές της χώρας όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια....

«Με μεράκι παράγουμε γνήσιο τοπικό ζύθο»

«Τα φρέσκα προϊόντα και η φιλοσοφία μας για μοναδικό στιλ μπίρας, μας εδραίωσαν», αναφέρει στον «Έλληνα Αγρότη» ο επικεφαλής της ομώνυμης Ζυθοποιίας του Χαλανδρίου, Φώτης Αναστασίου.Συνεχίζει την παράδοση που άφησε η «Craft» η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία το 1996.Η ζυθοποιία...

Δημήτριος Ψεμματάς στον «Έλληνα Αγρότη»: «Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, αλλιώς ξεχάστε την κτηνοτροφία στην Ελλάδα»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Ψεμματάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την πολύπαθη Θράκη μας.Δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι δεκαπέντε μήνες για την ελληνική κτηνοτροφία καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς τα ζώα που οδηγήθηκαν στον θάνατο έχουν προκαλέσει ασφυξία...

Σάββας Αργυράκης στον «Έλληνα Αγρότη»: «Η άρδευση των χωραφιών το μεγάλο μας αγκάθι»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, τονίζει στον «Ε.Α», ότι ήταν καλή χρονιά για σταφύλι, ελιές, ακτινίδιο, σπαράγγι, παρά τα προβλήματα με το νερό που έχει η περιοχή. Ο Νέστος με τα εντυπωσιακά τοπία φυσικής ομορφιάς του έχει...

Ιπποκράτης Σκαντζάκης στον «Έλληνα Αγρότη» : «Οι παραγωγοί της Μεσαράς είμαστε κατεστραμμένοι»

«Βαθιά νυχτωμένη» είναι και η σημερινή κυβέρνηση για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές των θερμοκηπιακών προϊόντων της Μεσαράς, όπως καταγγέλλει στον «Έλληνα Αγρότη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Ιπποκράτης Σκαντζάκης, αναφερόμενος στην περίφημη επίσκεψη Τσιάρα.Το...

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, μιλά στον «Ε.Α.»: «Χρειάζεται νέος τρόπος σκέψης για να λυθούν τα προβλήματα»

Πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, γεωργοκτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, δηλώνει στον «Έλληνα Αγρότη»...

Μανόλης Συντυχάκης στον «Ε.Α.»: Η «Πολεμική Οικονομία» τρώει τις επιδοτήσεις των αγροτών

«Πολεμική οικονομία»...Είναι μια καινούργια ορολογία της Ε.Ε. που αλλάζει εντελώς την πολεμική της φιλοσοφία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό με τους άλλους αντιπάλους τους, τους μεγάλους ιμπεριαλιστές, όπως...

Δημήτρης Τσέτσιλας*: «Η ευλογιά είναι πιο δύσκολη από την πανώλη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και  Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, περιγράφει στον «Έλληνα Αγρότη» την κατάσταση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η περιοχή, με τα συνεχόμενα προβλήματα που εμφανίζονται, αλλά και την προσπάθεια για ανάδειξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας για...

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος στον «Ε.Α»: 180 εκ. ευρώ έχασε η Κρήτη σε 10 χρόνια

Απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «μετράει» η Κρήτη εξαιτίας της προηγούμενης ΚΑΠ, γεγονός που καταγγέλλει στον Έλληνα Αγρότη, ο αγροτοκτηνοτρόφος – συνδικαλιστής, Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Σμπώκος.Η ανάλυση που κάνει, πραγματικά προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, για το μέλλον...
- Διαφήμιση -spot_img