Πυρ και μανία, τόσο με τον κρατικό μηχανισμό όσο και την Περιφέρεια Κρήτης, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού για το ένα κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε σε ένα πρόβατο σε στάνη του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.
Τα σφαγεία στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου έκλεισαν και ενεργοποιήθηκε η καραντίνα. Τώρα η συντονιστική επιτροπή των κτηνοτρόφων, έχοντας «στο μανίκι της» τη λαοθάλασσα του πρόσφατου συλλαλητηρίου, απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας και όλοι τρέμουν με την ιδέα, να εντοπιστεί ένα δεύτερο κρούσμα και μπει σε καραντίνα ολόκληρο το νησί!
Μιλώντας στον «Έ.Α.» εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων είναι καταπέλτης. Σύμφωνα με όσα τονίζουν, πάρα πολλές φορές και κυρίως μετά τα πρώτα κρούσματα που είχαν παρουσιαστεί και πάλι στο παρελθόν στον ίδιο δήμο, είχαν καταθέσει προτάσεις έγκαιρα για την αποφυγή εισαγωγής της νόσου στο νησί, ωστόσο τελικά δεν θωρακίστηκε η Κρήτη.
Σύμφωνα συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργο Βενιεράκη, η Κρήτη είναι αθωράκιστη όπως και η χώρα μας γενικότερα. Και δυστυχώς, τόσο με την κατάσταση σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και με τα τεκταινόμενα στο νησί, αποδεικνύεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι: Οι έλεγχοι που γίνονταν όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν αποτέλεσμα και σαφέστατα το υπουργείο και η Περιφέρεια έχουν τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Όμως το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν πάλι οι κτηνοτρόφοι ενώ επισημαίνει ότι η ευλογιά δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στον κλάδο.
«Είμαστε κατεστραμμένοι. Αν κλείσουν και τα πάλι τα σφαγεία της Κρήτης τελειώσαμε. Η ζημιά με το κλείσιμο των σφαγείων του νομού Ηρακλείου είναι ήδη μεγάλη. Αν κλείσουν και στους άλλους νομούς, η καταστροφή των κτηνοτρόφων της Κρήτης θα είναι ολική. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», τονίζει στον «Έλληνα Αγρότη» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης.
Όσον αφορά το πρόσφατο συλλαλητήριο, υποστηρίζει ότι κανένας αγώνας δεν πάει ποτέ χαμένος και οι κτηνοτρόφοι παλεύουν τόσο για την επιβίωσή τους όσο και για την διάσωση του πρωτογενή τομέα ενώ υπογραμμίζει ότι ο διάλογος έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς όμως να καταλήξει πουθενά και αναγκάζονται οι παραγωγοί να βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν λύσεις καθώς τα προβλήματα διογκώνονται.
Ο Ρεθυμνιώτης συνδικαλιστής του κτηνοτροφικού κλάδου, τονίζει ότι ήδη εδώ και περίπου ένα τρίμηνο, οι κτηνοτρόφοι έχουν μπει σε πάρα πολλά έξοδα προκειμένου να φτάσουν τα ζώα τους στα επίπεδα εκείνα, ώστε να μπορούν να τα οδηγήσουν στα σφαγεία. Έχουν λοιπόν επωμιστεί όλα εκείνα τα οικονομικά κόστη τα οποία απαιτούνται και αν εντοπιστεί νέο κρούστα στους δικούς τους νομούς, όλα αυτά τα έξοδα θα έχουν πάει χαμένα.
Την περασμένη Τετάρτη, μία εβδομάδα μετά το συλλαλητήριο της προηγούμενης Τετάρτης, οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης πραγματοποίησαν στο Ρέθυμνο συνάντηση στη διάρκεια της οποίας έβαλαν επί τάπητος όλα τα τρέχοντα ζητήματα.
Συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Για ελέγχους από ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ψάρι βρωμάει απ΄ το κεφάλι
Την ώρα που ο κτηνοτροφικός κόσμος καταστρέφεται, οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφάσισαν μπαράζ ελέγχων για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι οι… «ράμπο» του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνόδευαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα στην περιοδεία που έκανε στην Κρήτη την περασμένη Τετάρτη. Μια… «λεπτομέρεια» της υπόθεσης ήταν, ότι, η περιοδεία του υπουργού έγινε την ημέρα του παγκρήτιου συλλαλητηρίου στο Ηράκλειο και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησαν τους ελέγχους σε ποιμνιοστάσια για «πανωγραψήματα» στα ζώα.
Μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για σκοπιμότητες και για προσπάθειες εκφοβισμού του κτηνοτροφικού κόσμου.
«Δεν αρνούμαστε τους ελέγχους. Αλλά μας έκαναν γνωστό, ότι για να μας ελέγξουν δεν έπρεπε να φύγουμε από τις στάνες. Άρα; Να μη κάνουμε το συλλαλητήριο»!
Καταλήγοντας λέει πως και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να είναι ελεγχόμενος ενώ χαρακτηριστικά τόνισε πως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».
Τα κρούσματα είναι «εισαγόμενα» από ζώα, όχι από ζωοτροφές
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και συνδικαλιστής του Ρεθύμνου Μανόλης Πατεράκης, μιλώντας στον «Ε.Α.» υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσουν να έρχονται για σφαγή
Σκληρή γλώσσα για πλημμελείς ελέγχους στην Κρήτη αλλά και για ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζώντων ζώων από τις πύλες εισόδου της χώρας, χρησιμοποίησε από την πλευρά του, μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη» ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και συνδικαλιστής του Ρεθύμνου Μανόλης Πατεράκης. «Να σταματήσουν να λένε ότι δεν πρέπει να φέρνουμε σανό από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το θέμα είναι να σταματήσουν να φέρνουν ζώντα ζώα», τονίζει κατηγορηματικά!
«Λένε πως πρέπει να σταματήσουν να έρχονται οι χονδροειδής ζωοτροφές για να μην έρχονται ασθένειες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η Κρήτη είναι άμεσα εξαρτημένη από αυτές τις ζωοτροφές. Δεν γίνεται διαφορετικά», τονίζει ο Μανόλης Πατεράκης.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό που έχω να πω είναι, ότι όλες οι μολύνσεις ζώων ιστορικά έχουν γίνει από μεταφορές ζώων. Τις περισσότερες φορές, παράνομες. Και έχω να πω το σχετικό περιστατικό που είναι σχετικά πρόσφατο, προ διμήνου περίπου:
Από την Αλεξανδρούπολη, από την περιοχή δηλαδή της Ανατολικής μας Θράκης, στην Κορινθία. Πώς πήγε; Με το σανό; Απ΄ ό,τι είχε ειπωθεί, κάποιοι πήγαν σε άλλη χώρα, έφεραν κάποια αρσενικά ζώα παράνομα και έτσι είχε μεταδοθεί και είχε εξαπλωθεί. Και για την Κρήτη τώρα, όλα μπορεί να είναι πιθανά και όλα απίθανα. Αλλά αυτό που λέγεται είναι ότι η ασθένεια ήρθε από κάποια ζώα που ήρθαν για σφαγή από άλλες περιοχές. Βέβαια δεν ξέρουμε. Είναι λεπτό το ζήτημα. Εμείς ευχόμαστε να βρεθεί ο τρόπος που ήρθε το πρόβλημα, ώστε να γίνει η καλύτερη αντιμετώπιση και να μην ξανασυμβεί ποτέ. Εμείς αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα σανό στο νησί μας. Και αν αύριο το πρωί σταματήσουν να έρχονται χονδροειδής ζωοτροφές στην Κρήτη, η Κρήτη θα έχει τα περισσότερα της ζώα με τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας. Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι θα πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου. Εμείς είχαμε πει ότι θα πρέπει να απαγορευτούν όλα τα ζώα, είτε ζώντα ζώα είτε ζώα που έρχονται για σφαγή. Δεν ξέρω αν έχει τηρηθεί. Υπάρχουν οι ανάλογοι μηχανισμοί για να ελέγξουν το φαινόμενο αυτό και αναλόγως, όποιος δεν τήρησε τα προβλεπόμενα, να έχει και τις ανάλογες συνέπειες».
Και συνεχίζει λέγοντας: «Δηλαδή, για παράδειγμα, εγώ μπορεί να πάω αύριο να φέρω κάποια ζώα και να τα σφάξω στην Κρήτη. Αλλά εμείς είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό αυτό να μην συμβαίνει. Και το λέμε από άποψη προστασίας και πρόληψης».
Πάντως, τόσο στο προηγούμενο διάστημα που είχα σημειωθεί κρούσματα και πάλι στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων όσο και τώρα, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων είναι πεπεισμένοι ότι τα κρούσματα προήλθαν μέσα από τη μεταφορά και σφαγή ζώων που είχαν μολυνθεί.
Από τότε και στο μεσοδιάστημα, το νησί παρέμενε «καθαρό» και όλοι είχαν εφησυχάσει, παρά τον «κακό χαμό» που γινόταν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τι πρέπει να γίνει από τώρα και μετά…
Στο ερώτημα μας τι πρέπει να γίνει από τώρα και μετά, σύμφωνα με τις θέσεις του ΣΕΚ αλλά και του παγκρήτιου συντονιστικού των κτηνοτρόφων, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μανόλης Πατεράκης, ήταν κατηγορηματικός:
«Άμα προλάβεις κάτι είναι καλύτερα από το να το θεραπεύσεις. Τώρα το πρόβλημα είναι ότι ήδη αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση, που αν αντιμετωπιστεί σωστά, πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα πάρει έκταση. Η περίοδος αυτή είναι η χειρότερη, γιατί οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι «σακάζουνε» τα πρόβατα, δηλαδή πάμε στη γαλακτοπαραγωγή. Φανταστείτε ότι τόσο με τη γαλακτοπαραγωγή όσο και με τα σφάγια υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Μόνο τις κοινωνικές εκδηλώσεις που έχουν κλειστεί αυτή την περίοδο να φανταστείτε, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει»…
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]