back to top

Καλλιεργώντας με τους Ρωμιούς της Αντιόχειας

Ο «Έλληνας Αγρότης» στην κατεστραμμένη από τον σεισμό Αντιόχεια, στην πόλη Αλτινόζου – η λεγόμενη κίτρινη γειτονιά – και στο χωριό Τόκατσλι, που εκτός της Θρησκείας και τη γλώσσα μας συνδέει και η γη.

Η γεωργία αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας της περιοχής.

Βρεθήκαμε πρόσφατα λίγο έξω από την Αντιόχεια της Τουρκίας, εκεί που αγωνίζεται να επιβιώσει η ελληνική μειονότητα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σε εκείνα τα μέρη της Τουρκίας, που συνορεύουν με την Συρία, υπάρχει μειονότητα Ρωμιών στην κατεστραμμένη από τον σεισμό Αντιόχεια, στην πόλη Αλτινόζου – η λεγόμενη κίτρινη γειτονιά – και στο χωριό Τόκατσλι, λίγο έξω από την κωμόπολη που μόλις αναφέραμε.

Οι Ρωμιοί στις τρεις αυτές περιοχές προσπαθούν να κρατήσουν την γλώσσα – όσο μιλάνε, γιατί είναι αραβόφωνοι κατά κύριο λόγο, την Θρησκεία – είναι ο ισχυρότερος κρίκος με την Ελλάδα – και φυσικά τη συνοχή και συνέχεια των οικογενειών τους.

Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στα μέρη εκείνα, διαπίστωσαμε ότι με τους μειονοτικούς της Αντιόχειας μας συνδέει και κάτι άλλο, πέρα από τα προαναφερόμενα. Η σύνδεση με τη γη.

 Αγρότες και κτηνοτρόφοι

Οι Έλληνες της περιοχής κατά κύριο λόγο είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, κάποιοι τεχνίτες και πολλοί κυνηγοί. Αγωνίζονται να επιβιώσουν έχοντας απέναντί τους ένα εχθρικό κράτος που πολλές φορές υπονομεύει την παραγωγή τους. Η αγροτική παραγωγή στην Αντιόχεια, έχει πλούσια ιστορία και σημαντική σημασία για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές βασικές πτυχές της αγροτικής παραγωγής στην Αντιόχεια: Η Αντιόχεια έχει μεσογειακό κλίμα, με ήπιους χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. Αυτές οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια διαφόρων αγροτικών προϊόντων.

Το έδαφος είναι γόνιμο, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή. Η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια και λεμόνια, αλλά πλούσια είναι επίσης και για τις ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Σιτάρι και κριθάρι είναι επίσης σημαντικές καλλιέργειες στην περιοχή, αν και η παραγωγή τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.

Η παραγωγή κρασιού

Η Αντιόχεια είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού, με την καλλιέργεια αμπελιών να παίζει σημαντικό ρόλο στην αγροτική οικονομία. Η γεωργία αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας της περιοχής. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία είτε ως κύρια πηγή εισοδήματος είτε ως συμπληρωματική δραστηριότητα. Τα αγροτικά προϊόντα της Αντιόχειας συχνά διατίθενται σε τοπικές αγορές και εξάγονται σε άλλες περιοχές της Τουρκίας και στο εξωτερικό. Οι μεταβολές στο κλίμα μπορεί να επηρεάσουν τις καλλιέργειες, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή.

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν εκεί οι Έλληνες, μαζί με τα ρυθμιστικά πλαίσια, με τα οποία προσπαθεί να τους ωθήσει στο περιθώριο η κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως αναφέραμε ήδη. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι η γεωργία εξαρτάται από την επαρκή παροχή νερού.

Η αγροτική παραγωγή στην Αντιόχεια είναι επομένως ένα πολύπλοκο σύστημα που επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Η συνέχιση της ανάπτυξής της απαιτεί στρατηγικές βιωσιμότητας και προσαρμογής στις νέες προκλήσεις. Ωστόσο, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με την μειονότητα της Τουρκίας. Για παράδειγμα – όπως με ενημέρωσε ο Ρωμιός πρόεδρος του χωριού – θα μπορούσαμε να εισάγουμε στη χώρα προϊόντα αποκλειστικά από τους Έλληνες της περιοχής.

Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συλλογική πολιτική βούληση, κάτι που στις μέρες μας φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Κατά τη διαμονή μου εκεί είχα την τύχη να δοκιμάσω πολλά καλούδια της περιοχής.

Εξαιρετικό πετιμέζι

Από τσίπουρο και κρασί μέχρι μαρμελάδες, καυτερές πιπεριές και χειροποίητα κεμπάπ. Να τονίσω εδώ ότι ειδικά στο χωριό Τόκατσλι οι Ελληνίδες νοικοκυρές φτιάχνουν εξαιρετικό πετιμέζι και μαρμελάδα από σύκο, καθώς διαθέτει άφθονα η περιοχή. Μαρμελάδα από μούρα επίσης βρίσκει κανείς σε κάθε σπίτι, από βερίκοκο και κυδώνι. Τέλος, στα γλυκά κολοκύθας η τοπική συνταγή της Ελληνίδας μάνας είναι ασυναγώνιστη. Ακόμα, με κέρασαν γλυκό καρότο, ενώ κατά τη διάρκεια της διαμονής το μεσημεριανό φαγητό συνόδευαν σάλτσες φτιαγμένες από ντομάτες της περιοχής, του χωριαφού ή της αυλής.

Την τελευταία ημέρα μπήκε το… μαγκάλι και είδα από κοντά πώς φτιάχνεται το χειροποίητο κεμπάπ, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το εμπορικό που τρώμε στα μαγαζιά της Ελλάδας. Το κρέας εκεί είναι ανάμεικτο με αρνί και μοσχάρι και ζουμί από ουρά αρνιού, προερχόμενα όλα από ζώα της κάθε οικογένειας.

Παραδοσιακή κτηνοτροφία και αλιεία στην περιοχή

Η κτηνοτροφία στην Αντιόχεια, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Τουρκίας που υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας και της τοπικής κουλτούρας.

Θα αναφέρουμε ορισμένες βασικές πτυχές της κτηνοτροφίας στην περιοχή: Η εκτροφή αγελάδων για γαλακτοκομικά προϊόντα είναι διαδεδομένη. Το γάλα και τα προϊόντα του, όπως το τυρί, είναι σημαντικά για την τοπική διατροφή και οικονομία. Η εκτροφή προβάτων και γιδιών είναι επίσης κοινή, κυρίως για το κρέας και το μαλλί. Τα προϊόντα τους είναι σημαντικά για την τοπική αγορά και τη διατροφή.

Η εκτροφή κοτόπουλων για αυγά και κρέας είναι συνηθισμένη, καθώς προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα. Πολλοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής, οι οποίες περιλαμβάνουν την εκτροφή σε ελεύθερη βοσκή.

Υπάρχει και μια τάση προς την υιοθέτηση πιο σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών, που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της υγείας των ζώων. Η κτηνοτροφία παρέχει σημαντικό εισόδημα για πολλές οικογένειες στην Αντιόχεια. Πολλοί κτηνοτρόφοι πωλούν τα προϊόντα τους τοπικά ή σε αγορές.

Ο τομέας της κτηνοτροφίας προσφέρει απασχόληση στις ελληνικές κοινότητες, συμβάλλοντας έτσι στην δική τους οικονομία. Οι αλλαγές στο κλίμα, όπως η ξηρασία ή οι έντονες βροχοπτώσεις, μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή ζωοτροφών και την υγεία των ζώων. Υπάρχουν προκλήσεις σχετικά με την υγεία των ζώων και την ανάγκη για εμβολιασμούς και άλλες προληπτικές πρακτικές. Οι κτηνοτρόφοι μπορεί να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην πρόσβαση σε αγορές και στην εξαγωγή προϊόντων λόγω ανταγωνισμού ή των γνωστών πολιτικών παραγόντων.

Η κτηνοτροφία στην Αντιόχεια είναι ένα ζωτικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας και της τοπικής κουλτούρας. Απαιτεί προσοχή και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τομέα στο μέλλον, καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η δύσκολη πρόσβαση σε αγορές και νέες τεχνολογίες.

Σημαντικό κομμάτι

Η αλιεία στην Αντιόχεια αποτελεί έναν σημαντικό, αλλά πιο περιορισμένο τομέα σε σύγκριση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η γεωγραφική θέση

Η γεωγραφική της θέση, κοντά στον ποταμό Ορόντη και όχι μακριά από τη Μεσόγειο Θάλασσα, συμβάλλει στην ανάπτυξή της.

Για προσωπική χρήση

Τόσο η ποτάμια όσο και της θαλάσσιας αλιεία  ασκείται κυρίως για προσωπική χρήση και όχι για εμπόριο.

Τροφοσυλλέκτες, όπως στην Ελλάδα – Είναι δεινοί κυνηγοί οι κάτοικοι

Χωρίς να έχουμε  καμία απολύτως ενημέρωση από πριν για το θέμα είδα ότι οι Ρωμιοί της Αντιόχειας, της Αλτίνοζου και του χωριού Τόκατσλι, είναι δεινοί κυνηγοί. Παθιασμένοι και πολύ έμπειροι, με σεβασμό στο θήραμα και στο περιβάλλον, ασκούν την δραστηριότητά μας όπως ακριβώς εδώ, από πατέρα σε γιο. Αποτελεί οικογενειακή κληρονομιά το κυνήγι στους Έλληνες της Αντιόχειας. Από παιδιά, μέχρι πατεράδες και φυσικά παππούδες οργώνουν βουνά και βάλτους ως γνήσιοι τροφοσυλλέκτες.

Για λόγους που καταλαβαίνουν όλοι δεν θα αναφέρω ονόματα Ρωμιών που συναναστράφηκα, γνώρισα και με ενημέρωσαν για τον τρόπο που ασκούν τη θήρα. Με μεγάλη αγάπη για τα σκυλιά, έχουν όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι 2-3 σκυλιά, οι νόμοι τους είναι λίγο διαφορετικοί από τους δικούς μας, κυνηγούν κυρίως με τούρκικα όπλα, αν και έχουν άριστη γνώση για τα νέα και τις εξελίξεις των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών. Οι νέοι εξασκούνται με αεροβόλα. Το κυνήγι τους αφορά πολλά θηράματα. Ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων  – όπως και εδώ – έχει στρέψει πολύ κόσμο στη θήρα του μεγάλου τριχωτού θηράματος, ωστόσο όμως και οι λαγοκυνηγοί στα μέρη αυτά δεν είναι και λίγοι.

Όσο βγαίνεις από τα ορεινά μέρη που φιλοξενήθηκα και προχωράς προς τα παραλιακά μέρη και τους κάμπους της Αντιόχειας υπάρχει πλήθος υδρόβιων θηραμάτων που κυνηγούν, με τα πρωτεία να κατέχουν η πάπια και το μπεκατσίνι. Ένας νέος στην ηλικία κυνηγός με ενημέρωσε – πολλές φορές με τη βοήθεια μετάφρασης από το κινητό ή με φωτογραφίες από την google – πώς ο ίδιος και η παρέα του λατρεύουν το κυνήγι μπεκάτσας και πέρδικας, δείχνοντάς μου μάλιστα και τα σκυλιά της παρέας ένα προς ένα.

Από αυτά που κατάφερα να μάθω κυνηγούν ακόμα τρυγόνι, ορτύκι, φάσσες, συκοφάγους και εννοείται ότι έχουν την τιμητική τους και οι τσίχλες. Την τελευταία ημέρα από τις επτά ημέρες που έμεινα εκεί ψήσαμε αγριογούρουνο, και διάφορα φτερωτά θηράματα που είχαν χτυπήσει ήδη.

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΠΕΡΤΙΔΗ
[email protected]

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Αυστηρή σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πλημμύρες και νιτρορύπανση

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς όλες τις χώρες της ΕΕ τόσο για τη διαχείριση κινδύνων που προκύπτουν από τις πλημμύρες, όσο και για τη νιτρορύπανση.Σε νεότερη έκεθσή της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 5/2, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

«Γεωργία με Ευφυΐα» για τη βελτίωση της παραγωγής εσπεριδοειδών

Η ανάπτυξη της συνολικής υποδομής του Έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ βασικό ορόσημο αποτελεί η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των Σταθμών Συλλογής Δεδομένων (ΣΣΔ) σε όλη τη χώρα. Ανάδοχοι του...

ΕΛΓΑ: Με μεγάλες περικοπές η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για την εναέρια χαλαζιακή προστασία

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στους καλλιεργητές καθώς ο ΕΛΓΑ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα προκήρυξε διαγωνισμό για την εναέρια χαλαζιακή προστασία με σημαντικές περιοκοπές. Το πρόβλημα που έφερε την ακύρωση της πρώτης προκήρυξης ήταν αυτό του μειωμένου...

Άμεσα συγκομιδή του συρρικνωμένου κάρπου, μεγαλύτερη ζημιά με όψιμη συλλογή

Τα ελάχιστα χιλιοστά βροχής το 2024 έφεραν μικρό και σταφυδιασμένο καρπό στο νησί της Λέσβου και πολλοί παραγωγοί επέλεξαν να αναβάλλουν τη συγκομιδή για αργότερα τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι ελαιοπεριεκτικότητες από καιρό έχουν καθοριστεί και όσο κάθεται ο καρπός...

Σε κίνδυνο οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών από τις αιγυπτιακές εισαγωγές (pic)

Φρένο στη δυναμική που καταγράφουν οι εξαγωγές ελληνικών εσπεριδοειδών βάζει αυτή την περίοδο η μαζική εισαγωγή φθηνών αιγυπτιακών πορτοκαλιών, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit...

Αυτιάς: Ερώτηση στην Κομισιόν με αίτημα την άμεση στήριξη των αμπελουργών

Τη στήριξη της ελληνικής αμπελουργίας ζητά, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς. Όπως τονίζει σε δήλωσή του, «η αμπελουργία στην Ελλάδα αποτελεί έναν κομβικό κλάδο του αγροτικού τομέα, δεδομένου ότι η χώρα μας...

Έως τις 14 Φεβρουαρίου σε διαβούλευση το σχέδιο για τις Γεωργικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο απόφασης για τον Καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής των Γεωργικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.Η διαβούλευση, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/127-kan2021_2115_300125 θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025.Σημειώνεται...

Ελλάδα: Τρεις ποικιλιές ελιάς ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου

Τις 10 κορυφαίες ποικιλίες ελιάς από όλο τον κόσμο ανέδειξε το γαστρονομικό περιοδικό Taste Atlas, με τις τρεις από αυτές να είναι ελληνικές, ενώ κυριαρχούν γενικά οι χώρες της Μεσογείου.Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ισπανική ποικιλία Αρμπεκίνα ενώ τη...

Δεν θα υπάρξει προσωρινή εκρίζωση αμπελιών, αλλά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν την αναφύτευση

Με τα κλειδιά για τη διαχείριση της κρίσης του κρασιού στις Βρυξέλλες, ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Christophe Hansen, κάνει έναν απολογισμό των προβλεπόμενων εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης και των πιθανών προθεσμιών, σε συνέντευξη που παραχώρησε.Τα συμπεράσματα...
- Διαφήμιση -spot_img