Ο Ηρακλειώτης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλης Καμπιτάκης, μέσα από τη συνέντευξη του στον «Έλληνα Αγρότη» αναλύει όλα τα αιτήματα – αιχμής των αγροτών.
«Οδηγούμε σε κάποιες επιλεγμένες περιοχές της χώρας όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Περιοχές όπως ο Θεσσαλικός κάμπος, να μη γελιόμαστε. Και δυστυχώς όλοι οι άλλοι έχουμε μείνει στο έλεος του Θεού…»
Η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος είναι, η συνεχής πίεση σε Βρυξέλλες και Ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει ο τρόπος των αγροτικών ενισχύσεων και να δίνονται όπως παλιά, στην παραγωγή των προϊόντων. Ο Ηρακλειώτης αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μιχάλης Καμπιτάκης, μέσα από τη συνέντευξη του στον «Έλληνα Αγρότη» αναλύει όλα τα αιτήματα – αιχμής, ενώ αναφερόμενος στην Κρήτη κάνει λόγο για ένα νησί, που σήμερα όπως γινόταν και σε προηγούμενα χρόνια, είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένο στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, τόσο σε έργα υποδομής όσο και σε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.
-Μιλήστε μας για τις άμεσες προτεραιότητες που βάζει ο ΣΑΣΟΕΕ κ. Καμπιτάκη…
«Επιδοτήσεις, που είναι η στήριξη για να μπορεί ο άνθρωπος να παράγει. Επιδοτήσεις στην παραγωγή. Βασικό. Μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης, δηλαδή νερό, που είναι το πρώτο. Υποδομές στην άρδευση. Κόστος μεταφοράς και παραγωγής. Σε μας εδώ, αυτά είναι από τα βασικότερα προβλήματα».
-Να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι διεκδικήσεις σας αναλυτικότερα και να ξεκινήσουμε με τις επιδοτήσεις στην παραγωγή;
«Ζητάμε τις επιδοτήσεις στην παραγωγή, διότι δε γίνεται να πάμε να ανταγωνιστούμε τις τρίτες χώρες με ένα κόστος παραγωγής – που μεταφράζεται σε εργατικά, αγροεφόδια, ή οτιδήποτε άλλο – που κατεβαίνει στο 10% απ’ ό,τι έχουμε εμείς. Και να πάμε να ανταγωνιζόμαστε μετά με τις ίδιες τιμές στα προϊόντα μας.
Είναι σαν να σου λέει κάποιος, σε αυτή τη χώρα ζήσε με 200 ευρώ μισθό. Μπορείς να ζήσεις; Ενώ σε άλλη χώρα μπορεί να μπορείς να το κάνεις. Εδώ δεν μπορείς να ζήσεις με 200 ευρώ. Άρα λοιπόν ζητάμε επιδότηση στην παραγωγή για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε»…
-Υπάρχει όμως ελπίδα για επιδότηση στην παραγωγή; Γιατί η Ε.Ε. δε δείχνει να το πηγαίνει εκεί…
«Δε θέλει λοιπόν παραγωγή; Δε θέλει παραγωγούς; Και τι θέλει τότε; Να εξαρτιόμαστε από τρίτες χώρες και να καταναλώνουμε «σκουπίδια»; Δεν ξέρω. Θέλει ποιοτικά τρόφιμα; Μας έχει βάλει σε ένα «καλούπι» και παράγουμε ποιοτικά τρόφιμα με πιστοποιημένα φυτοφάρμακα και με ολοκληρωμένη διαχείριση, ώστε να παράγουμε προϊόντα ασφαλή και για μας και για τους καταναλωτές. Τα θέλουμε λοιπόν αυτά; Αν δεν τα θέλουμε, γιατί μας έχει βάλει σε αυτό το «καλούπι» και μας ανεβάζει τέσσερις φορές επάνω το κόστος παραγωγής».
-Το Ελληνικό κράτος μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο; Και ως ΣΑΣΟΕΕ με ποιο τρόπο πιέζετε την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει μία τέτοια θέση;
«Ως ΣΑΣΟΕΕ συμμετέχουμε στην «Κόπα Κοζέκα». Είναι η μόνη οργάνωση στη χώρα που συμμετέχει στην οργάνωση αυτή, που εκπροσωπεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ε.Ε. Εκεί,λοιπόν, συμμετείχαμε και πέρυσι με τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις για όλη τη διαδικασία που έχουν βάλει στην «πλάτη» του Ευρωπαίου παραγωγού. Που όλοι μας θέλουμε έναν λογιστή πίσω του να του φτιάχνει όλα τα χαρτιά που αφορούν: Τη φορολογία, τις επιδοτήσεις, τις «πράσινες πρακτικές» και πάει λέγοντας.
Όλα λοιπόν αυτά συν το αυξημένο κόστος παραγωγής, συν τα ελλειπή μέτρα για την κλιματική κρίση βρίσκονται πανευρωπαϊκά στις συζητήσεις μας. Και από κει και πέρα οι τιμές των προϊόντων. Παράγουμε προϊόντα που τα πουλάμε κάτω του κόστους παραγωγής. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Παλιότερα υπήρχαν οι επιδοτήσεις. Κάλυβαν κάποια διαφορά εκεί. Δηλαδή σου έλεγαν» να βγάλεις φτηνά τρόφιμα και αντί για τους δασμούς από χώρα σε χώρα, σου έχω δώσει την επιδότηση και σου καλύπτω κάποια έξοδα από κει». Αυτή τη στιγμή δεν ισχύει αυτό. Από την παραγωγή έχει κοπεί πλήρως η επιδότηση. Τώρα η επιδότηση είναι σαν να παίρνει ο παραγωγός ένα επίδομα. Και δεν υπάρχει κάποια ενίσχυση που θα βοηθήσει τον παραγωγό να παράγει φτηνά προϊόντα. Αυτός ήταν και ο λόγος αρχικά που δόθηκε η επιδότηση, όταν καταργήθηκαν οι δασμοί.
Αυτά λοιπόν είναι πανευρωπαϊκά αιτήματα και δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη η Ε.Ε. να τα λύσει»…
-Στα άλλα κράτη – μέλη υπάρχει σε αντίθεση με την Ελλάδα μια ας πούμε πιο εθνική πολιτική;
«Να πάμε στην Ισπανία. Έχει ελαϊκή πολιτική. Εμείς δυστυχώς εδώ δεν έχουμε ελαϊκή πολιτική. Μεμονωμένα κάθε κράτος παίρνει κάποια μέτρα για την κλιματική κρίση. Εμείς δυστυχώς εδώ δεν έχουμε πάρει μέτρα για την κλιματική κρίση.
Οδηγούμε σε κάποιες επιλεγμένες περιοχές της χώρας όλα τα πακέτα – είτε του πρώτου, είτε του δεύτερου πυλώνα – που έρχονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, περιοχές όπως είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, να μη γελιόμαστε. Και δυστυχώς όλες οι άλλες περιοχές, έχουνε μείνει στο έλεος Του Θεού.
Άλλα αιτήματα που βάζουμε εμείς εδώ στην Κρήτη που αφορά όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα είναι να χαρακτηριστούμε επιτέλους νησιωτική περιοχή. Δηλαδή, η Κρήτη δε θεωρείται νησί κι ας έχουμε γύρω μας θάλασσα.
Ότι έρχεται στο νησί μας έρχεται με αυξημένο κόστος. Αλλά εμείς ποτέ δεν απολαύσαμε νόμους που ενισχύουν τις νησιωτικές περιοχές».
Το μεταφορικό κόστος στην Κρήτη είναι «θάνατος»
«Έχουμε πιο ακριβά καύσιμα και γενικά το κόστος των εισροών μας είναι πολύ προς τα πάνω, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Διότι, είμαστε νησί και αυτό δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Δεν ξέρω το λόγο…»
-Πού αποδίδετε αυτή την άρνηση να χαρακτηριστεί η Κρήτη νησί;
«Καμία κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα τη διάθεση να το κάνει. Δίνουν μόνο κάποια ημίμετρα, όπως μεταφορικά ισοδύναμα και κάτι τέτοια»…
-Τι σημαίνει μεταφορικό κόστος για το νησί; Να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά;
«Να πάμε στους βοσκούς: Αυξημένο κόστος ζωοτροφών, χαμηλή τιμή στο γάλα και το κρέας. Να πάμε στους αμπελουργούς και τους ελαιοπαραγωγούς: Αυξημένο κόστος στα λιπάσματα, αυξημένο κόστος παντού, αυξημένο το κόστος μεταφοράς στα εμπορεύματα με τα προϊόντα μας που φεύγουν προς τα πάνω.
Και είναι αυτό που φαίνεται. Δε μιλάμε για όλα τα άλλα. Έχουμε πιο ακριβά καύσιμα και γενικά το κόστος των εισροών μας είναι πολύ προς τα πάνω, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Διότι, είμαστε νησί και αυτό δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Δεν ξέρω το λόγο»…
-Μπορούμε να δούμε ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις από τον ΣΑΣΟΕΕ στο επόμενο διάστημα;
«Όλα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι και θα τα βάλουμε σε μια ιεραρχία. Αλλά δεν θα ήθελα να διαχωρίσω τη σπουδαιότητα τους, γιατί αφορούν όλα τους αγρότες.
Όμως, υπάρχουν ενέργειες που μπορεί να μην γίνεται να τις δούμε «αύριο το πρωί». Μπορείς όμως να πεις ότι σε δυο μήνες κάνω μια γεώτρηση και μπορώ να δώσω νερό κάπου. Μπορείς να πεις ότι σε δυο μήνες κάνω μια λιμνοδεξαμενή. Μπορείς να πεις ότι σε δύο – τρεις μήνες κάνω δίκτυα σε ένα υπάρχον φράγμα.
Μέσα από τις συζητήσεις μας στη διοίκηση της οργάνωσης, θα μπουν ιεραρχικά τα θέματα αυτά, αλλά τα βασικότερα θέματα είναι αυτά που σας είπα και επίσης ένα πολύ άμεσο ζήτημα είναι η πλασματική φορολόγηση των αγροτών.
Και θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, γιατί τα παραδείγματα είναι πολλά. Δεν μας έχουν καλύψει το κομμάτι των εργατών γης. Έχουμε λοιπόν εργάτες που μας εκβιάζουν και από την άλλη δε θέλουν εργόσημο.
Συνεπώς ο παραγωγός πληρώνει σε αυτούς «μαύρα» χρήματα και από την άλλη δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει πουθενά με αποτέλεσμα να φορολογείται για χρήματα που δεν έχει καταναλώσει ο ίδιος. Τα έχει καταναλώσει ένας εργάτης. Ο παραγωγός έχει πληρώσει δηλαδή άλλο τόσο το μεροκάματο εκβιαστικά και από την άλλη δεν τα δικαιολογεί και φορολογείται κι όλας».
-Τι προτείνετε στο φορολογικό;
«Ο ΣΑΣΟΕΕ θα απαιτήσει να υπάρξει ένα τεκμαρτό αφορολόγητο σε κάθε κιλό ελαιολάδου. Σε κάθε κιλό, οποιουδήποτε προϊόντος. Να φύγει ένα ποσοστό του κόστους καλλιέργειας το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογήσει ο παραγωγός, όχι με ευθύνη δική του αλλά με ευθύνη του κράτους».
-Για την επιδότηση στην παραγωγή, μπορεί κάποιος να πει, ότι θα έχουμε και πάλι τα «πανωγραψήματα» από μερίδα παραγωγών;
«Η επιδότηση στην παραγωγή είναι αίτημα πολλών χρόνων. Και ζητάμε να βρουν τον οποιοδήποτε τρόπο για να την εφαρμόσουν. Διότι τρόποι υπάρχουν πολλοί. Μπορεί να δίνει κάποιες κατευθύνσεις η Ε.Ε. στην κάθε προγραμματική περίοδο, αλλά εγώ θεωρώ ότι η χώρα – μέλος μοιράζει τα λεφτά όπως θέλει και εφόσον θέλει να βρει τρόπο να στηρίξει ένα προϊόν υπάρχουν οι τρόποι.
Όσο για τα «πανωγραψήματα», σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε τέτοια φαινόμενα, διότι ήδη ο παραγωγός κοιτάζει να αποφύγει τη βαριά φορολογία που έχει στην «πλάτη» του. Δεν θα πάει λοιπόν να «κόψει» επιπλέον τιμολόγια ώστε να φορολογηθεί παραπάνω. Διότι από τιμολόγιο που θα είναι ψεύτικο, θα πρέπει να πληρώσει το 50% της φορολογίας».
-Παλιότερα όμως είχαμε αυτά τα φαινόμενα.
«Ήταν διαφορετική η φορολόγηση. Ήταν με τεκμαρτό εισόδημα και δεν φορολογούνταν ο παραγωγός, παρόλο που μπορεί να εμφάνιζε πολλά έσοδα. Δεν είχε δηλαδή θέμα στη φορολόγηση. Τώρα έχει θέμα, δεν πρόκειται να γίνει αυτό».
-Σε ό,τι αφορά την Κρήτη. Θεωρείτε ότι το νησί μας στον πρωτογενή του τομέα είναι ένα ξεχασμένο νησί;
«Εγώ λέω ναι. Ανοχύρωτο και εγκαταλελειμμένο. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε απολαύσει πράγματα που απολαμβάνουν σε άλλες περιοχές. Μετέχουμε με το 14% του ΑΕΠ της χώρας και δυστυχώς αυτό που μας επιστρέφεται είναι πολύ λίγο.
Αυτό συμβαίνει και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Αυτό συμβαίνει και στις επιδοτήσεις. Και θα σας πω και ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχα πάει στη Διεύθυνση Γεωργίας του Ηρακλείου για μια άδεια οιναμπέλου και τα συζητούσαμε αυτά. Συμμετέχουμε στην έκδοση νέων αδειών με το 1% που επιτρέπει η Ε.Ε. στην έκδοση 750 στρεμμάτων σαν Κρήτη και δυστυχώς πέρυσι παρόλο που είχαμε ενδιαφέρον για 600 στρέμματα, πήραμε μόνο 90!
Πού πήγαν οι άδειες των άλλων οιναμπέλων που διαθέτει η Κρήτη; Πήγαν σε άλλες περιοχές. Δηλαδή από τα 750 στρέμματα, είχαμε το περιθώριο να πάρουμε τα 650 και να μείνουν και 100 στρέμματα για να πάνε σε μια άλλη περιοχή. Και όμως, μας ενέκριναν μόλις 90»…
-Μα και με τον ΕΛΓΑ στο κομμάτι των αποζημιώσεων, είμαστε εξαιρετικά ζημιωμένοι…
«Δεν έχουμε περάσει ποτέ – ή ίσως μόνο μία έως δύο φορές – το 1,5% των εισφορών που πληρώνουμε. Τις περισσότερες φορές η Κρήτη πάει στο 50% ή στο 70% των εισφορών που πληρώνει, στις εισπράξεις αποζημιώσεων. Και υπάρχουν άλλες περιοχές που πάει 25 φορές πάνω από τις εισφορές που πληρώνουν»…
Ο Μιχάλης Καμπιτάκης είναι Α’ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος.
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]