back to top

Το γάλα μετακινούμενων προβάτων χάνεται στο βυτίο με το συμβατικό

Τρόπους αξιοποίησης του ποιοτικού γάλακτος εκτροφών που ζουν και βόσκουν, ελεύθερα τα καλοκαίρια, στα βουνά, αντί να αναµειγνύεται, στο ίδιο βυτίο, µε πρώτη ύλη από κοπάδια εντατικών εκµεταλλεύσεων και να χάνεται σε µια θάλασσα συµβατικού γάλακτος, αναζητά η Ένωση Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων και ήδη συζητά µε τυροκοµική µονάδα.

Στόχος είναι µέσα από την παρασκευή τυροκοµικών προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας, να αποκτήσει αυτό το γάλα την υπεραξία που του ταιριάζει, βάσει της ποιοτικής του υπεροχής, αποζηµιώνοντας και τον παραγωγό, µπας κι αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τον παραδοσιακό αυτό τρόπο άσκησης της αιγοπροβατοτροφίας, και µετριαστεί, έστω, η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

«Θα µπορούσε να είναι ένα κίτρινο τυρί, µια φέτα, ένα γαλοτύρι ακόµη και το κασκαβάλ, µε πρώτη ύλη από µετακινούµενα κοπάδια. Μιλάµε για τυριά που έφτιαχναν και οι πρόγονοί µας στα βουνά. Όλα αυτά µας ενδιαφέρουν. Θα είναι προϊόντα top ποιότητας, µε όλα τα αρώµατα της φύσης, µε όλα τα βότανα που τρώνε τα ζώα εκεί πάνω», µας εξηγεί ο Γιάννης ∆εκόλης, πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων.

Από τα στοιχεία που µας έδωσε, µάλιστα, προκύπτει ότι στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνεται από τα Θεοδώριανα Άρτας, στην Ήπειρο, µέχρι και το Γράµµο στη ∆υτική Μακεδονία, υπολογίζεται ότι τα καλοκαίρια διαβιούν πάνω στα βουνά γύρω στα 80 κοπάδια, µε µετακινούµενα αιγοπρόβατα, τα οποία παράγουν, σε διάστηµα σχεδόν 70-80 ηµερών, γύρω στους 250 τόνους, από αυτό το ξεχωριστό αιγοπρόβειο γάλα.

«Σήµερα, δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα αυτής της εξαιρετικής πρώτης ύλης πάει χαµένη, µε την έννοια ότι πέφτει στην ίδια δεξαµενή µε το κοινό γάλα των εντατικών εκτροφών και φυσικά πληρώνεται στον παραγωγό µε την τιµή του συµβατικού γάλακτος. Αν όµως µπορούσε µε έναν τρόπο να το δώσει, για παράδειγµα, µε µισό ευρώ παραπάνω, θα είχε κι ένα κίνητρο να ανέβει και να µείνει στο βουνό, συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων», σηµειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως µας αποκάλυψε, πέρα από την προοπτική κάποιοι µετακινούµενοι να κάνουν το δικό τους τυρί και να το πουλάνε, η Ένωση έχει ανοίξει και έναν κύκλο επαφών µε τυροκοµείο από την περιοχή της Θεσσαλίας, διερευνώντας την πιθανότητα συνεργασίας.

«Έχω κάνει µια κουβέντα µε µια εταιρεία από τη Θεσσαλία να µαζέψει αυτό το ποιοτικό γάλα και να το αξιοποιήσει για την παραγωγή των top τυροκοµικών προϊόντων που σας ανέφερα, καθώς εµείς µόνοι µας είναι δύσκολο να το κάνουµε. ∆εδοµένου όµως ότι έχει µεγάλη δυσκολία και η εισκόµισή του, ζήτησε να µελετήσει για να δει τα κόστη και κατά πόσο η αγορά είναι σε θέση να το απορροφήσει τέτοια προϊόντα, σε µια τιµή που θα κρατά ικανοποιηµένο και τον κτηνοτρόφο και περιµένουµε την απάντηση της. ∆εν ξέρω βέβαια αν θα προλάβουµε για φέτος, ίσως και να µπορέσουµε, αλλά πιστεύω πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει µέχρι το καλοκαίρι. Όπως και να έχει, πάντως, είµαστε ανοικτοί να µιλήσουµε και µε άλλους τυροκόµους εφόσον χρειαστεί», σηµειώνει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: tyrokomos.gr

 

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες παραμένουν απλήρωτοι για ζημιές του 2021 – Ο παγετός επηρεάζει και την παραγωγή γάλακτος

Σε μια σειρά πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας έχει γίνει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ ο οποίος πλέον δέχεται δηλώσεις για ζημιές από τον παγετό, ωστόσο φυσικά αποκλείεται το προανθικό στάδιο, τα όψιμα κεράσια, ενώ  δεν έχει ακόμα προχωρήσει εκτίμηση για...

Η Ελλάδα δεν έχει πάρει σοβαρά τον αφθώδη πυρετό – Ανάγκη για άμεσα μέτρα βιοασφάλειας σε κάθε κοπάδι (vid)

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 99 FM «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» και στην εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άφησε ελεύθερες τις...

Υψηλή παραγωγικότητα παρουσιάζει το πρόβατο Λέσβου – Δίνει έως και 400 κιλά γάλα ανά έτος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Φυλής Λέσβου δίνει μαθήματα βελτίωσης της παραγωγικότητας των κοπαδιών του νησιού και βάζει στόχους ακόμη μεγαλύτερους στόχους για το μέλλον.Το πρόβατο της φυλής Λέσβου μπορεί να παράγει μέχρι και 400 κιλά γάλα σε ετήσια βάση, σύμφωνα...

Η Δημοτική Αγορά της Κομοτηνής συγκρατεί την τιμή στο αρνί

Στα 15 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία της Δημοτικής Αγοράς  Κομοτηνής. Πρόκειται για κρέατα ελληνικά, Α’ ποιότητας και κατηγορίας με τα οποία είναι επαρκώς εφοδιασμένη η Δημοτική Αγορά περιμένοντας να εξυπηρετήσει το αγοραστικό κοινό...

Δημοτικά σφαγεία σε Ορεστιάδα και Φέρες κάλυψαν τις ανάγκες κτηνοτρόφων και εμπόρων για αρνί

Σχεδόν στο σύνολό τους εξυπηρετήθηκαν κτηνοτρόφοι, έμποροι προερχόμενοι κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, Αττική και άλλες περιοχές και κρεοπώλες στο νομό Έβρου, από τα δύο δημοτικά σφαγεία που λειτουργούν, στην Ορεστιάδα και στις Φέρες του δήμου Αλεξανδρούπολης.Στο δημοτικό σφαγείο...

Αυτά είναι τα ποσά για τη συνδεδεμένη βόειου κρέατος για τα Μέτρα Α, Β και Γ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βοείου κρέατος για το έτος ενίσχυσης 2024.Αναλυτικότερα, τα ποσά για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών σύμφωνα με την εν λόγω...

Η σόγια εντάχθηκε στις συνδεδεμένες χωρίς εφαρμοστική απόφαση – Άφησαν στην άγνοια τους κτηνοτρόφους

Η ένταξη της κτηνοτροφικής σόγιας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έχει γίνει από το 2024, ωστόσο εφόσον λείπει το ΦΕΚ για την εφαρμογή της οι αγρότες δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη σπορά σε ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στην...

Το Μέτρο 5.2 πρέπει να ξανανοίξει με πιο ευνοϊκές διατάξεις για τους κτηνοτρόφους

Υπάρχει ανάγκη να ανοίξει εκ νέου το Μέτρο 5.2 με πιο ευνοϊκές διατάξεις για την κτηνοτροφία, καθώς υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias.Το παραπάνω τονίζεται σε ανακοίνωση του βουλευτή...

Μεσσηνία: Επάρκεια στα ντόπια αμνοερίφια αυξημένα κατά 1,5 ευρώ το κιλό

Επάρκεια στα ντόπια αμνοερίφια υπάρχει στα κρεοπωλεία της Μεσσηνίας, με τους καταναλωτές να βρίσκουν το πατροπαράδοτο αρνάκι και κατσικάκι αυξημένο στην τιμή κατά 1,5 ευρώ το κιλό.Ο κ. Γρηγόρης Μουτεβελής, πρόεδρος σωματείου κρεοπωλών Μεσσηνίας, απευθύνει συστάσεις στους καταναλωτές να αποφεύγουν...