back to top

Πλατφόρμα AuthenBeef για την αποτύπωση της αυθεντικότητας του βόειου κρέατος

Διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ΑuthenBeef, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Σωτηρία Βουράκη.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δρ. Βουράκη στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia, οι πληροφορίες που δίνονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής αφορούν το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία και καταχωρούνται με ψηφιακή τεχνολογία blockchain κατά τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και αξιοποίησης του βόειου κρέατος. Παράλληλα, όπως προσθέτει, διασφαλίζεται και τεκμηριώνεται η πιστότητα της ταυτότητας του κρέατος με τη χρήση γονιδιακής αναγνώρισης (ταυτοποίηση με PCR). «Στόχος είναι να δίνεται στον καταναλωτή συγκριτικό στοιχείο επιλογής, ώστε το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία να αποκτά στοιχεία ταυτότητας, διάκρισης και επιλογής» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το έργο AuthenBeef και τα σημαντικότερα αποτελέσματα

Το έργο AuthenBeef: Αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα υψηλής αξίας βοδινού κρέατος ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία, αξιοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία και γενετική ταυτοποίηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε να «τρέχει» τον Φεβρουάριο του 2022 και λήγει στις 7/5 φέτος, ενώ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και συγχρηματοδοτήθηκε με 400.000 ευρώ από την ΕΕ και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ΕΣΠΑ 2021-2027». Το έργο πλαισίωσαν ως εταίροι το Εργαστήριο Ζωϊκής Παραγωγής και Προστασία Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κτηνιατρική Σχολή, η Μπίκας ΑΕ και το Ινστιτούτο Βιοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του έργου, όπως υπογραμμίζει η κ. Βουράκη, είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο ερωτηματολογίου που απαντήθηκε από 135 άτομα, προέκυψε ότι το 89% αυτών χαρακτήρισαν ως χρήσιμη την πληροφορία όσον αφορά την προέλευση του κρέατος, τον τόπο επεξεργασίας (82%), στοιχεία για του χρόνους επεξεργασίας και τη φρεσκάδα (91%), ποιοτικά χαρακτηριστικά (92%), τους τρόπους χειρισμού – μαγειρέματος (59% των ερωτηθέντων).

Στα αποτελέσματα του έργου συμπεριλαμβάνεται η γενετική ταυτοποίηση μέσω της ανάλυσης 17 «μικροδορυφορικών δεικτών» του DNA που απομονώνεται από το κρέας και έτσι επιτυγχάνεται τεκμηρίωση δεδομένων ιχνηλασιμότητας της τεχνολογίας blockchain.
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου δίνεται πρόσβαση των χρηστών στις πληροφορίες μέσω QR-coding και επιτυγχάνεται ανατροφοδότηση και αξιολόγηση από συντελεστές της κοινής γνώμης.

Οι στόχοι του έργου και η μεθοδολογία υλοποίησης

Στόχοι του έργου ήταν η πληροφόρηση του καταναλωτή, περί της προέλευσης του κρέατος, μαζί με στοιχεία ολιστικής πληροφόρησης (π.χ. διατροφική αξία του συγκεκριμένου τεμαχίου κρέατος, τρόπος χρησιμοποίησης και μαγειρέματος του, κλπ). «Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές με το σκανάρισμα του QR code πάνω στη συσκευασία – ετικέτα του κρέατος και συνιστούν παράγοντες αποτίμησης της αυθεντικότητας και επιλογής του κρέατος από τον καταναλωτή, χρησιμοποιώντας ψηφιακή ασφάλεια και εξασφαλίζοντας πιστότητα» εξηγεί η ίδια.
Στους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακής τεχνολογίας αιχμής («blockchain») στην αλυσίδα εκτροφής βοοειδών και παραγωγής κρέατος στην Κεντρική Μακεδονία, η τεκμηρίωση και διασφάλιση της ταυτότητας του κρέατος με δειγματοληπτικές γονοτυπικές εξετάσεις DNA, η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας και της δυνατότητας εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και η ανάδειξη της υπεροχής του τοπικά παραγόμενου βόειου κρέατος.

Αναφερόμενη στην μεθοδολογία υλοποίησης του project, όπως λέει, έγιναν: ανάπτυξη πρωτοκόλλων καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων για τη δημιουργία γνωσιακής βάσης δεδομένων και την εκτίμηση της αυθεντικότητας του κρέατος, δειγματοληψίες πριν από την τυποποίηση του κρέατος και μετά αυτήν, ανάπτυξη πρωτοκόλλων εργαστηριακών δοκιμών γενετικής ταυτοποίησης (DNA – PCR/17 μικροδορυφορικοί δείκτες) και ανατροφοδότηση με αποτελέσματα επιβεβαιωτικών δοκιμών, πλατφόρμα AuthenBeef για την καταγραφή, την αποτύπωση αυθεντικότητας και την τεκμηρίωση του βόειου κρέατος στην ΠΚΜ και αξιολόγηση της περιβαλλοντικής και οικονομοτεχνικής βιωσιμότητας.

Το παραπάνω έργο παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο το Κρέας και τα Προϊόντα του, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από το περιοδικό Meat News μαζί με την οργανωτική επιτροπή, και διευθύνεται από επιστημονική επιτροπή που καλύπτει όλα τα σχετικά γνωστικά αντικείμενα. Το συνέδριο, που ξεκίνησε στις 31/1, τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (ΕΚΑ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και είχε την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

«Μαρούλι της Θάλασσας»: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Στα τέλη του 2024, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ξεκίνησε η καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva. Όπως τόνισε ο Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), και υπεύθυνος εργαστηρίου, ανοίγονται...

Αποκαλυπτική μελέτη της διαΝΕΟσις: Στο ναδίρ η εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανέδειξε σημαντική έρευνα της «διαΝΕΟσις», από την οποία προκύπτει πως μόλις το 0.7% των Ελλήνων παραγωγών είναι επιμορφωμένοι για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.Παράλληλα αυτό που θα μπορούσε να προβληματίσει άπαντες είναι πως ο...

Μινέρβα: Συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες

Τη συνεργασία της με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Μινέρβα. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η εκπόνηση μιας έρευνας με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η...

Εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτική επίσκεψη από τους φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του Aegean College στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους...

Οι μαθητές γνωρίζουν την βιώσιμη γεωργία

Με τη συμμετοχή 500 μαθητών, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Carbon Farming Schools» σε δέκα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και της Αττικής, με την υποστήριξη της ΔΕΗ για 2η συνεχή χρονιά.Με στόχο την βιωματική εκπαίδευση στη...

Επαναλειτουργεί το Σουηδικό Σχολείο Υφαντουργίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού αναβιώνει την τέχνη της υφαντουργίας στη Βλάστη Εορδαίας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο στις παρυφές του χωριού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1965.Η ιστορία της Βλάστης Εορδαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη...

Ποιο τυρί μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και να προστατεύει από την άνοια

Μπορεί ένα τυρί να κρύβει το κλειδί για καλύτερη μνήμη; Διόλου απίθανο, εάν ισχύουν και στους ανθρώπους όσα ανακάλυψαν σε ποντίκια επιστήμονες από την Ιαπωνία. Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Neuroscience Research, οι επιστήμονες εξέτασαν πως το...

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο καρκίνος βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας

Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων σε 61 δήμους, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την δημόσια υγεία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές. Το καμπανάκι του κινδύνου για την...

Redestos και BRANDΤ: Ελληνοαμερικανική σύμπραξη για λιπάσματα και βιοδιεγέρτες

Για έναν «γάμο» μεταξύ δύο …ομίλων σε Ελλάδα και Αμερική, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, θέτοντας τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο και με κοινό τον στόχο να δώσουν στους αγρότες λίγο περισσότερο έλεγχο των ...υπαίθριων επιχειρήσεών τους, μίλησαν στελέχη...
- Διαφήμιση -spot_img