back to top

Εσπεριδοειδή: Από τις μακρινές Ινδίες στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν πληροφορίες πως οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν τα εσπεριδοειδή. Τα γνώριζαν ίσως μόνο όσοι ταξίδευαν σε μακρινούς τόπους και ο μύθος των Εσπερίδων φαίνεται πως συμβολίζει την επιθυμία των Ελλήνων ν’ αποκτήσουν τους γλυκόχυμους και νόστιμους αυτούς καρπούς, που καλλιεργούνταν στην Ασία.

 

Τα εσπεριδοειδή, γνωστά και ως “ξινά”, κατάγονται από τις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας, όπου επικρατεί τροπικό ή υποτροπικό κλίμα. Τα περισσότερα είδη ωστόσο έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε θερμοκρασίες από 13 – 17°C.

Αρχικά καλλιεργούνταν μόνο στις Ινδίες, την Κίνα και την Ιαπωνία κι από εκεί εξαπλώθηκαν σ’ όλες τις χώρες που έχουν κατάλληλο κλίμα (δροσερό) και έδαφος (αμμοαργιλώδες). Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν πολύ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα παράλια μέρη και νησιά. Πολλαπλασιάζονται με μπόλιασμα και καταβολάδες, αλλά ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού τους είναι με σπόρους νεραντζιάς και κατόπιν με μπόλιασμα του μικρού δέντρου στην ποικιλία που θέλουμε

Δεν υπάρχουν πληροφορίες πως οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν τα εσπεριδοειδή. Τα γνώριζαν ίσως μόνο όσοι ταξίδευαν σε μακρινούς τόπους και ο μύθος των Εσπερίδων φαίνεται πως συμβολίζει την επιθυμία των Ελλήνων ν’ αποκτήσουν τους γλυκόχυμους και νόστιμους αυτούς καρπούς, που καλλιεργούνταν στην Ασία, ο οποίος είναι και ο τόπος καταγωγής αυτών των δέντρων. Σήμερα η καλλιέργειά τους στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί πολύ και γίνεται μεγάλη εξαγωγή,  παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λόγω του ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως η πορτοκαλιά, η λεμονιά και η μανταρινιά, ενώ σε μικρότερη κλίμακα το γκρέϊπ-φρουτ. Υπάρχουν επίσης και κάποιες εκτάσεις με κιτριές και νερατζιές, ενώ στην Κέρκυρα καλλιεργείται το κουμ – κουάτ.

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 400.000 στρέμματα εσπεριδοειδών και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση ανάμεσα στις εσπεριδοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου.

Τα εσπεριδοειδή εμφανίζονται στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο η καλύτερη εποχή για να τα γευτούμε είναι μεταξύ Νοέμβρη και Φλεβάρη.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 160 ποικιλίες πορτοκαλιών. Οι πιο σημαντικές είναι οι Βαλέντσια, Χίου, Άρτας, Σουλτανί του Φόδελε, Σαγκουίνι και η πλέον διαδεδομένη και επιτυχημένη ποικιλία Μέρλιν.

Το μανταρίνι δεν είναι μεσογειακό φρούτο. Η καλλιέργειά του ανάγεται πριν τρεις χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Επίσης, πήραν το όνομά τους από τους Μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, λόγω του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί τα αντάλλασσαν ως δώρα.

Στη χώρα μας ήρθαν το 1827, από το Ρώσο Λογγίνο Χέυδεν, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις δυτικούς ναυάρχους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Άρεσαν στους Έλληνες και έτσι άρχισε η καλλιέργειά τους. Η χιώτικη ποικιλία θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο.

Η ονομασία των εσπεριδοειδών αντλεί την προέλευσή της από την ελληνική μυθολογία και τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή, για την ακρίβεια από τον κήπο των Εσπερίδων από όπου προέρχονταν τα χρυσά μήλα. Ήταν τα γαμήλια δώρα της Γαίας στην Ήρα και δεν ήταν συνηθισμένα φρούτα, όποιος τα έτρωγε γινόταν αθάνατος. Αυτός ήταν ο έβδομος άθλος του Ηρακλή, ο οποίος θα έπρεπε να τα κλέψει. Το εν λόγω θέμα έδωσε έμπνευση, ανά τους αιώνες, σε πάρα πολλά έργα τέχνης.

Επίσης, οι Εσπερίδες ήταν οι κόρες της εσπέρας που στα νέα ελληνικά μεταφράζεται ως «το δυτικό μέρος του κόσμου». Παραδόξως, από τη Δύση ήρθαν στην Ευρώπη τα πρώτα γλυκά πορτοκάλια. Το δέκατο αιώνα τα έφερε από την Ινδία στην Πορτογαλία ο Vasco da Gama. Μια άλλη εκδοχή λέει πως τα έφερε από την Κίνα. Η ελληνική λέξη πορτοκάλι υποδηλώνει την πορτογαλική προέλευση του φρούτου.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

H γλυκιά ιστορία του μελιού

Οι μελετητές αναφέρουν ότι το γλυκό προϊόν και η τέχνη της μελισσοκομίας ήλθαν στην Ελλάδα από την Αρχαία Αίγυπτο.Στον ελλαδικό χώρο συστηματική μελισσοκομία εξασκείται ήδη από τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Μελισσοκομεία οργανωμένα υπάρχουν στην Αττική, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια,...

Ο «λευκός χρυσός» που άλλαξε τα δεδομένα

Το βαμβάκι επικράτησε της κάνναβης και του λιναριού, λόγω της κοντής του ίνας, εύκολης στην επεξεργασία από τις πρώτες κλωστοϋφαντουργικές μηχανές του 19ου αιώνα.Το  βαμβάκι αποτελεί  μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στη χώρα μας. Οι αρχαιότερες ενδείξεις για την...

Achaia Clauss: το πρώτο οινοποιείο και η μαύρη… Δάφνη

H Ελλάδα πάντα ήταν χώρα της ελιάς και της αμπέλου. Ωστόσο , χρειάστηκε ένας βαυαρός για να ιδρύσει το πρώτο οινοποιείο το οποίο έγινε το σήμα κατατεθέν της Πάτρας.O Gustav Clauss, Γερμανός σταφιδέμπορας λόγω μιας αρρώστιας που τον ταλαιπωρούσε...

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

O Άγγλος ιστορικός Τζορτζ Φίνλεϊ στην «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» υπογραμμίζει ότι η δύναμη του έθνους έγκειται στον αγροτικό πληθυσμό, ενώ ο ίδιος εξάρει την ικανότητα και την αγωνιστικότητα των αγροτικών πληθυσμών να φέρουν εις πέρας την επανάσταση του...

Αγριόγιδο: Από τα Ιμαλάια στα βουνά της Ελλάδος

Πρόγονος θεωρείται η παχυγκαζέλλα, που έζησε πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, στις περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Ασίας. Μέλη της φυλής, στο πέρασμα των αιώνων, μετακινήθηκαν προς τη Δυτική Ασία και την Ευρώπη μέσα από τις οροσειρές. Το αγριόγιδο...

Η επιμονή στο συνεταιρίζεσθαι κρατά «ζωντανό» τον Αγροτικό-Κτηνοτροφικό Σύλλογο Γαλάτιστας από το 1917

Ήταν 108 χρόνια πριν, στο μακρινό 1917, όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Γαλάτιστας προχώρησαν στη δημιουργία γεωργικού συνεταιρισμού στην περιοχή, εκλέγοντας το πρώτο του πρόεδρο, Αστέριο Ζωγράφο.Ο Ζωγράφος μάλιστα, υπέγραψε για όλους το καταστατικό ίδρυσης του φορέα, μιας...

Οι νεροβούβαλοι και ο Ξέρξης …

Στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν περίπου 75.000 – με την εκβιομηχάνιση όμως της γεωργίας και κυρίως την εισαγωγή βελτιωμένης ράτσας αγελάδων που αποδίδουν δεκαπλάσια σχεδόν παραγωγή γάλακτος, ήταν οι κύριοι παράγοντες βαθμιαίας ελάττωσης των ζώων....

ΕΒΓΑ: ο θρύλος της γαλακτοβιομηχανίας

Tο 1935, τα πρώτα προϊόντα της «Εθνικής Βιομηχανίας Γάλακτος», όπως ήταν το αρχικό όνομά της, κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, από το εργοστάσιου του Βοτανικού που έφτιαξαν οι αδερφοί Σουραπά.Mέχρι το 1934 το σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων πωλούνταν χύμα. Ο...

Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή: 120 χρόνια προσφοράς

Ο Αμερικανός Ιεραπόστολος, Δρ. Τζον Χένρι Χάους μαζί με τη γυναίκα του Susan Adeline, αγόρασαν μια έκταση γης 200 στρεμμάτων 10 χλμ Νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης… Συμπληρώθηκαν 120 χρόνων από την ίδρυση της Αμερικανικής Σχολής Θεσσαλονίκης .Μια σχολή που συνέβαλε τα...
- Διαφήμιση -spot_img