back to top

Η νέα πρωτοποριακή τεχνική της «Ηλεκτρο-Γεωργίας» επιτρέπει την καλλιέργεια ακόμα και στο σκοτάδι

Η επόμενη μέρα για την γεωργία και κατ´ επέκταση για το μέλλον της ραχοκοκαλιάς των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, που είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, προβλέπει συνθήκες γεωργικής ανάπτυξης σε συνθήκες σκότους.

Επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ, αποτελούμενη από βιολόγους μηχανικούς και ηλεκτροχημικούς, κατόπιν σχετικής μελέτης και πειραμάτων, προχώρησαν στην ανάπτυξη θεωρητικoύ μοντέλου προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέας καινοτόμου γεωργικής μεθόδου παραγωγής τροφίμων, υπό την ονομασία, “Electro-Agriculture”, («Ήλεκτρο-Γεωργία»). Με τη χρήση της εν λόγω μεθόδου, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σικάγου, επιδιώκεται η διασφάλιση συνθηκών γεωργικής ανάπτυξης σε συνθήκες σκότους, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν, τη διαδικασία συμβατικής φωτοσύνθεσης, ενώ διαφαίνεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης στο παγκόσμιο και σύνθετο πρόβλημα της ανεπαρκούς επισιτιστικής ασφάλειας.

Αναλυτικά το ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου ΟΕΥ Σικάγου, που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Στο πλαίσιο παρακολούθησης της εδώ αγοράς, και ειδικότερα του αγροδιατροφικού τομέα, του οποίου η σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές είναι αδιαμφισβήτητη, παραθέτουμε κατωτέρω πληροφορίες οποίες αντλήσαμε από το  Ινστιτούτο Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων (Safe Quality Food Institute – SQFI), σχετικά με την αξιοποίηση των νέων προσφερόμενων τεχνολογιών και εφαρμογή αυτών στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας στο Riverside και της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, αποτελούμενης από βιολόγους μηχανικούς και ηλεκτροχημικούς, κατόπιν σχετικής μελέτης και πειραμάτων, προχώρησαν στην ανάπτυξη θεωρητικoύ μοντέλου προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέας καινοτόμας γεωργικής μεθόδου παραγωγής τροφίμων, υπό την ονομασία, “Electro-Agriculture”, («Ήλεκτρο-Γεωργία»). Με τη χρήση εν λόγω μεθόδου, επιδιώκεται η διασφάλιση συνθηκών γεωργικής ανάπτυξης σε συνθήκες σκότους, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν, τη διαδικασία συμβατικής φωτοσύνθεσης, ενώ διαφαίνεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης στο παγκόσμιο και σύνθετο πρόβλημα της ανεπαρκούς επισιτιστικής ασφάλειας. Υποστηρίζεται δε, σε σχετικό άρθρο των ιδίων που δημοσιεύθηκε σε εδώ επιστημονική επιθεώρηση Joule, ότι η διαδικασία, με την οποία αποσυνδέεται η γεωργία από το περιβάλλον, με  παραγόμενη τροφή σε εσωτερικούς, ελεγχόμενους χώρους, παρέχει τις εγγυήσεις για μερική απεξάρτηση από τη φωτοσύνθεση: Συναφώς, και σύμφωνα με επιμέρους υπολογισμούς, η εκτιμώμενη έκταση γης που θα απαιτείτο για τις γεωργικές καλλιέργειες, θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 94%. Τούτο θα είχε εξαιρετική περιβαλλοντική σημασία, τόσο στην αποφυγή περαιτέρω διαδικασίας αποψίλωσης δασών, όσο και εντατικοποίηση της γεωργίας με την απομείωση ή και εξάλειψη σοβαρών μειονεκτημάτων, όπως η επαπειλούμενη βιοποικιλότητα, η καταστροφή οικοσυστημάτων, κλπ).

Περαιτέρω, με τη χρήση ανωτέρω τεχνολογίας, η αγροτική παραγωγή θα μπορεί να αυξηθεί εκθετικά, χωρίς να απαιτούνται περισσότεροι πολύτιμοι πόροι οι οποίοι με τη σειρά τους θα καθιστούσαν αναπόφευκτες τις επιπτώσεις από το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με την παραγωγή παραπάνω αχρείαστων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σημειώνεται πάντως, πως εν λόγω μέθοδος έχει ήδη σημειώσει αρχική επιτυχία στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μέσω πειραμάτων σε σειρά τροφίμων, όπως το μαρούλι, το ρύζι, η ελαιοκράμβη, οι πιπεριές και οι ντομάτες. Ένα από τα επιπλέον εκτιμώμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα καταγράφονταν στη συνέχεια, θα συνίστατο στο γεγονός ότι η νέα αυτή μέθοδος θα εδύνατο να χρησιμοποιηθεί ως πηγή άνθρακα για την ανάλογη ενίσχυση παραγωγής προϊόντων κρέατος. Αν και η συνολικότερη αποτελεσματικότητα ανωτέρω εργαστηριακών δοκιμών μένει να επαληθευτεί στην πράξη στο ορατό μέλλον, αναμένεται ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης των θετικών προσδοκιών, θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην χώρα μας, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα σε αγορές, όπως οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η τεχνιτή νοημοσύνη στην υπηρεσία των αγροτών – Μαθήματα για το κλάδεμα της ελιάς

Το έργο AgRimate, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει να φέρει την επανάσταση τις πρακτικές κλαδέματος σε ελαιώνες και αμπελώνες μικρών αγροτών, αξιοποιώντας τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025...

Γαϊτάνης: Η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και των ΑΠΕ

«Η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και των ΑΠΕ, αλλά και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στο επιχειρείν».Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Τάσος Γαϊτάνης στην ομιλία του στο φόρουμ...

ΡΑΑΕΥ: Ημερίδες για ενέργεια, ύδατα και απόβλητα στο πλαίσιο της έκθεσης Forward Green

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα συμμετάσχει από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου 2025 στην 3η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» που διοργανώνεται από τη HELEXPO-ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.Το περίπτερό της θα βρίσκεται στο Κτίριο...

Επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά

Τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ Α.Ε) επέλεξε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προκειμένου μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ιδρύματος να δουν στην πράξη την οργάνωση και λειτουργία μιας επιχείρησης που συμβάλλει στην εθνική οικονομία, τροφοδοτώντας με νωπά ιχθυηρά και αλιεύματα...

Εκπαιδευτική δράση του Agrifood Leadership στη Θεσσαλονίκη για τις εξαγωγές

Ολοκληρώθηκε το 4ο εκπαιδευτικό τριήμερο του Agrifood Leadership 2024-2025, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2025 στη Θεσσαλονίκη.Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εστίασε στη θεματική “Marketing Strategy: Export Marketing & Export Market Research”, αποτελώντας έναν ακόμη...

Επιστήμονες από την Κόρδοβα ερευνούν τη μείωση της νεανικής φάσης της ελιάς

Μια ομάδα επιστημόνων διερευνά τις δυνατότητες για μια μικρότερης διάρκειας νεανική φάση της ελιάς προτού εισέλθει στην παραγωγή.Μια ομάδα επιστημόνων στην Κόρδοβα διερευνά τις δυνατότητες για μια μικρότερης διάρκειας νεανική φάση της ελιάς προτού εισέλθει στην παραγωγή.Στο περιοδικό Almaceite,...

Το Robolio μαζεύει ελιές και δείχνει το μέλλον στη συγκομιδή και τις αγροτικές εργασίες (vid)

Το Robolio βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο, αν τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις αρχικές ενδείξεις, αναμένεται να φέρει μια πραγματική επανάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα σε μία από τις πιο απαιτητικές και δαπανηρές διαδικασίες όπως είναι η συγκομιδή της...

Θεοδωρικάκος: Τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία

«Προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η έρευνα και η καινοτομία που κατευθύνεται στην εφαρμοσμένη οικονομία και έχει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες, για τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την σημερινή επίσκεψή του στο Ερευνητικό...

Βιολογικό λάδι από τη Λέσβο πωλείται στα φαρμακεία ως… δώρο υγείας

Ένα βιολογικό ελαιόλαδο, πολύ υψηλό σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες παρουσιάζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο στους καταναλωτές.Αντί για τα ράφια κάποιου delicatessen το Οleve, το βραβευμένο ελαιόλαδο που παράγεται σε έναν οικολογικό παράδεισο στο Σίγρι της Λέσβου, καινοτομεί, μπαίνει πλέον σε μικρές συσκευασίες και...
- Διαφήμιση -spot_img