back to top

Αμπελουργία σημαίνει… κυκλική οικονομία

Τελικά η αμπελουργία έχει μέλλον ή μπαίνει στο χρονοντούλαπο της λησμονιάς και της λήθης, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο για το νομό μας μιας και εκεί στηρίχτηκε και χτίστηκε ένα ολόκληρο Ηράκλειο με τη σταφίδα μας;

Εγώ θα έλεγα, απεναντίας, ότι έχει πολύ μέλλον ασχέτως αν κάποιοι γελάσουν με την παραδοχή που θα παρουσιάσω παρακάτω, στηριζόμενος σε πραγματικά μεγέθη χωρίς καμία διάθεση να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Έχουμε και λέμε…

Ένα αμπέλι σουλτανίνας είκοσι στρεμμάτων με υποστύλωση και με σύστημα στάγδην άρδευσης, έχει πέντε χιλιάδες κουρμούλες που μπορούν να αποδώσουν κάθε χρονιά πάνω από πενήντα με πενήντα πέντε τόνους πρώτη ύλη, δηλαδή σταφύλια, αν πάρουμε από κάθε πρέμνο δέκα με δώδεκα κιλά.

Α, να μην ξεχάσουμε και τα φύλλα που είναι πλέον δυσεύρετα και πανάκριβα, που και από εκεί υπάρχει ένα πολύ σοβαρό εισόδημα, αν ασχοληθεί κάποιος συστηματικά με την συλλογή τους και τη διάθεση τους στο εμπόριο.

Συνεχίζουμε λοιπόν έχοντας στα χέρια μας μια πολύ μεγάλη ποσότητα σταφυλιών που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με πολλούς τρόπους, αφού αυτό το ευλογημένο φυτό, το αμπέλι μας, μπορεί να δώσει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Κυρίαρχο είναι η σταφίδα μας που, αν δεν κάνω λάθος, πέρυσι έφτασε την τιμή των τεσσάρων ευρώ, η καλή ποιότητα, άρα από τους πενήντα τόνους σταφύλια θα πάρουμε γύρω στους δεκαπέντε τόνους σταφίδα, αν την πολλαπλασιάσουμε με τα τέσσερα ευρώ, έχουμε ένα οικονομικό αποτέλεσμα που ξεπερνά τις εξήντα χιλιάδες ευρώ! Ε, δεν το λες και λίγο…

Αν υποθέσουμε ότι θα τα πουλήσουμε νωπά σταφύλια βιολογικής  καλλιέργειας, εκεί θα έχουμε ένα αποτέλεσμα γύρω στις σαράντα χιλιάδες ευρώ, βάζοντας μια τιμή γύρω στα εβδομήντα λεπτά το κιλό, με τη σταφίδα να υπερέχει αλλά και πάλι βγαίνει ένα σημαντικό νούμερο προς είσπραξη.

Τώρα, αν το κάνουμε ακόμα πιο λιανά και προχωρήσουμε σε μια μορφή οικοτεχνίας κι ένα ζευγάρι νέοι αγρότες ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια του αμπελιού και την τυποποίηση των παραγμένων προϊόντων, τότε τα νούμερα θα αλλάξουν άρδην προς τα πάνω.

Τι άλλο μπορεί να παράξει ένα κιλό σταφύλια; Τα πάντα θα πω εγώ, δίνοντας το σύνθημα για αυτούς που πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Μπορούμε να κάνουμε γλυκό σταφυλιού που έχει μια πολύ καλή αγορά αφού σχεδόν όλα τα μαγαζιά εστίασης το προσφέρουν ως κέρασμα στο τέλος του γεύματος.

Το ξεχασμένο πετιμέζι που αποτελεί ένα προϊόν γλυκαντικής ουσίας ανώτερο από τη ζάχαρη και σίγουρα πιο υγιεινό από αυτήν, βάζοντας το σε πολλές συνταγές της κρητικής διατροφής.

Την τσικουδιά μας που και αυτή έχει μια πολύ καλή τιμή και μια σίγουρη κατανάλωση, καθώς πλέον αποτελεί κέρασμα σε όλα τα μαγαζιά εστίασης και όχι μόνο στα καφενεία που την βρίσκαμε παλαιότερα.

Τη μουσταλευριά ή αλλιώς τα κιοφτέρια μας, που όποιος τα τυποποιήσει, θα φιλήσει και τα δάχτυλα του μιας και είναι ένα γλυκό που όμοιο του δεν υπάρχει στην αγορά.

Το ξύδι που μπορεί να βγάλει και βαλσάμικο με την προσθήκη σταφιδοπολτού, έχοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα- τύφλα να έχουν τα ξύδια που κυκλοφορούν στην αγορά!

Την αγουρίδα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι νοικοκυρές στην Κρήτη στο φαγητό αντί για τα λεμόνια που δεν υπήρχαν τότε.

Ακόμα και κρασί μπορεί να βγάλει η σουλτανίνα που έχει κωδικούς για οινοποίηση

Και για να το τερματίσω, και τα κλήματα που πετάμε από τα κλαδέματα μπορούν να γίνουν καύσιμη ύλη με την βοήθεια ενός θρυμματιστή και μιας μηχανής για παραγωγή πέλετ.

Αυτό και αν είναι κυκλική οικονομία!

Μπορεί να ξεχνώ κάποιο άλλο αλλά αν όλα αυτά μέσω ενός εργαστηρίου οικοτεχνίας που μπορεί να είναι και επισκέψιμο εκμεταλλευόμενο τα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας.

Αν όλα αυτά λοιπόν μπουν στο μπουκάλι μπούνε σε συσκευασίες τυποποιημένα, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι με είκοσι στρέμματα αμπέλι μια οικογένεια αγροτών μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και να παραμείνει στον τόπο τους μεγαλώνοντας νέες γενιές αγροτών που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στάση… αναμονής σε επιτραπέζια ελιά και τυποποιητές ελαιολάδου μετά τους δασμούς Τραμπ στην Ε.Ε.

Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν δασμούς ύψους 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Παρότι η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή...

Από 8 παραγωγούς το πρόγραμμα «Αναγεννητική Γεωργία για το Οροπέδιο Λασιθίου»

Μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά την αναγεννητική γεωργία, την τοπική παραγωγή και τη βιώσιμη φιλοξενία, μεταμορφώνοντας το Οροπέδιο Λασιθίου σε πρότυπο διατροφικό προορισμό.8 παραγωγοί, γυναίκες και άνδρες, που έχουν επιλέξει να ζουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν τη...

Εκτιμήσεις για αυξημένη κινητικότητα στο ελαιόλαδο – Περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι το απόθεμα

Συµπληρώνονται περίπου τρεις εβδοµάδες απόλυτης ισορροπίας στην ισπανική αγορά ελαιολάδου, µε τα αποθεµατικά της σεζόν να έχουν πλέον καθοριστεί.Οι ισπανικές τιµές παίζουν σε ένα φυσιολογικό εύρος από 3,80 ευρώ έως 4,80 ευρώ στο έξτρα παρθένο (ανάλογα την ποιότητα)...

Ανάρπαστη η ανοιξιάτικη πατάτα Μεσσηνίας λόγω άριστης ποιότητας – Αυξημένη η τιμή για τον παραγωγό

Επιτέλους σταθερά πάνω από 0.50 λεπτά για τον παραγωγό φέτος η τιμή, τιμή που αξίζει να καλλιεργείς – Αυξημένη η ζήτηση της πρώιμης πατάτας λόγω Πάσχα σε Ελλάδα κι εξωτερικόΧωρίς προβλήματα, με εξαιρετικές συνθήκες και τιμή τουλάχιστον 0.10 λεπτά...

Τι συμβαίνει με τις εξαγωγές των φυτοφαρμάκων και τί είναι το «φαινόμενο μπούμερανγκ»

Πρόσφατα, η έκθεση του Ecologistas en Acción, Public Eye, του συνδικάτου Comisiones Obreras, της EEB και της PAN Europe έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα διπλά πρότυπα στη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων: ενώ η ΕΕ απαγορεύει περισσότερες από 247 τοξικές ουσίες εντός των...

Πρόστιμα και Τειρεσίας «αδειάζουν» τους τενεκέδες και κόβουν το χύμα ελαιόλαδο

Λίγες φαίνεται πως είναι οι μέρες του αδήλωτου ελαιολάδου που κυκλοφορεί σε κάθε είδους συσκευασίες/τενεκέδες ανά την επικράτεια.Με το καινούριο πρόστιμο των 60 ευρώ ανά 100 κιλά αδήλωτου καρπού χωρίς πλαφόν και το όλο «δίχτυ» που στήνει μεθοδικά...

Έρχεται ενίσχυση στη μελισσοκομία και την αμπελουργία της Κρήτης – Μεγάλο πρόβλημα το monitoring (vid)

Οικονομική ανάσα σε αμπελουργούς και μελισσοκόμους της Κρήτης οι οποίοι θα λάβουν προσεχώς αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη να αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις στον...

Πτωτικά κινείται η τιμή ελαιόλαδου στο ράφι – Χαμηλό ρεκόρ έπειτα από δυο χρόνια (pic)

Η μέση τιμή 60 περίπου ετικετών έξτρα παρθένων σε πέντε αλυσίδες λιανεμπορίου, για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2023, διαμορφώνεται κάτω από τα 10 ευρώ και συγκεκριμένα στα 9,75 ευρώ/λίτρο.Σημαντικές μειώσεις τιμών είναι ορατές αυτές τις μέρες...

Τροποποιήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι διαδικασίες για θερμοκήπια και δικτυοκήπια

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, τροποποιούνται αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής θερμοκηπίων, θαλάμων καλλιέργειας μανιταριών και διχτυοκηπίων, καθώς και στις διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου αυτών.Αναλυτικότερα πρόκειται για:Την με αριθμό 82728 ΚΥΑ, η...