back to top

Η ρυζοκαλλιέργεια της Ελλάδας αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη πανευρωπαϊκά

Ολοένα και περισσότερο αναπτύσσεται η καλλιέργεια ρυζιού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων ασχολούνται με την εν λόγω καλλιέργεια, οι εκτάσεις ρυζιού στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να φτάνει τους 270.000 τόνους στο ρύζι με φλοιό ή στους 150.000 τόνους «καθαρού» ρυζιού. Επιπλέον, οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν μεγάλο αριθμό παραγωγών ρυζιού, οι οποίοι φτάνουν έως και τις 10.000 ανά την Ελλάδα, αριθμός που δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν αυξηθεί, αν αναλογιστεί κανείς τις καλές τιμές στο ρύζι αναλογικά με αυτές στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι.

Η χώρα μας βρίσκεται στη τρίτη θέση ανάμεσα στα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από την πρώτη Ιταλία και τη δεύτερη Ισπανία, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Πορτογαλία.

«Πέρυσι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ φέτος μπορεί να αυξηθούν έως και 15%» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, Γιάννης Αρναουτέλης λέγοντας όμως ότι «όλα αυτά βέβαια για να συμβούν θα πρέπει να έχουμε επάρκεια νερού».

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όπως είναι λογικό και την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Οι λιγοστές βροχές και χιονοπτώσεις των προηγούμενων ετών είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι επαρκής η ποσότητα του νερού και οι παραγωγοί να έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες. Και όλα αυτά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ρυζοκαλλιέργεια είναι μια καλλιέργεια που παράγεται κυριολεκτικά μέσα στο νερό.

«Λόγω της έλλειψης του νερού έχουν επηρεαστεί οι αποδόσεις στο χωράφι. Φυσικά η έλλειψη του νερού είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς. Εάν δεν βρέχει και δεν χιονίζει υπάρχουν προβλήματα είπε ο κ. Αρναουτέλης και πρόσθεσε «φέτος όμως αναμένεται να είναι μια εξαιρετική χρονιά». Και εξηγεί «ήδη υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού από τους βροχοπτώσεις αλλά και από τα χιόνια που έπεσαν τους περασμένους μήνες στη χώρα μας».

Το θέμα του νερού είναι πιο σημαντικό στη Μακεδονία, περιοχή όπου και βρίσκεται έως και το 70% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής οι αγρότες εκεί έχουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις νερού εξαιτίας της διαχείρισης των ποταμών από άλλες χώρες όπου διέρχονται αρχικά.

«Πέραν του Αλιάκμονα, τον οποίον τον διαχειριζόμαστε εξ’ ολοκλήρου εμείς, υπάρχει ο Αξιός ποταμός, ο οποίος πριν φτάσει στη χώρα μας, διέρχεται από τη γειτονική χώρα η οποία και “κανονίζει” τις ποσότητες που θα φτάσουν τελικά σε εμάς, αφού πρώτα καλύψουν τις δικές τους ανάγκες» είπε και συνέχισε «το ίδιο ισχύει και στην περιοχή του Έβρου, όπου και εκεί ο ποταμός ελέγχεται από τη Βουλγαρία πριν καταλήξει να χυθεί στο Αιγαίο».

Εξάγονται τα 2/3 της παραγωγής

Την υψηλή ποιότητα του ελληνικού ρυζιού δείχνουν να προτιμούν και οι χώρες του εξωτερικού, προορισμός των 2/3 της συνολικής παραγωγής.

«Το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες και τα υπόλοιπα δυο τρίτα κατευθύνονται για εξαγωγές» είπε ο κ. Αρναουτέλης.

Κύριος προορισμός του ελληνικού ρυζιού στις διεθνείς αγορές είναι οι χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου, η Πολωνία, η Τουρκία αλλά και κυρίως, τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Τα προβλήματα

Όπως είναι λογικό, δεν είναι όλα ρόδινα για τον κλάδο ο οποίος εκτός από την έλλειψη νερού, είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του τελικού προϊόντος.

Ζήτημα είναι επίσης και η τιμή του. «Το προϊόν αυτό είναι χρηματιστηριακό. Έχουμε να ανταγωνιστούμε παραδοσιακές χώρες στην καλλιέργεια ρυζιού, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο» σημείωσε.

Ένα ακόμη θέμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού είναι η αυστηρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στη χρήση των φυτοφαρμάκων. «Η Ε.Ε. είναι αυστηρή με τη διασφάλιση ποιότητας των τροφίμων και με τα φυτοφάρμακα. Για αυτό και επιθυμεί οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν πιο “light” φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση των παρασίτων στις παραγωγές τους» επισήμανε ο κ. Αρναουτέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και συνέχισε «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων, να αυξάνεται το κόστος για τους αγρότες και παράλληλα να μειώνεται και η παραγωγή τους. Εάν δεν χρησιμοποιηθούν πιο αποδοτικά φυτοφάρμακα, τότε η παραγωγή πέφτει».

Τέλος, ο ίδιος, μιλώντας για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής για το Ρύζι, υπογραμμίζει ότι είχε ως αποτέλεσμα «να έχουν έρθει πιο κοντά η παραγωγή με τη μεταποίηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθόμαστε μαζί, να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε. Επιπλέον, προσπαθούμε μέσω προγραμμάτων να βάλουμε το ελληνικό ρύζι σε νέες, πιο κερδοφόρες αγορές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ανάρπαστη η ανοιξιάτικη πατάτα Μεσσηνίας λόγω άριστης ποιότητας – Αυξημένη η τιμή για τον παραγωγό

Επιτέλους σταθερά πάνω από 0.50 λεπτά για τον παραγωγό φέτος η τιμή, τιμή που αξίζει να καλλιεργείς – Αυξημένη η ζήτηση της πρώιμης πατάτας λόγω Πάσχα σε Ελλάδα κι εξωτερικόΧωρίς προβλήματα, με εξαιρετικές συνθήκες και τιμή τουλάχιστον 0.10 λεπτά...

Τι συμβαίνει με τις εξαγωγές των φυτοφαρμάκων και τί είναι το «φαινόμενο μπούμερανγκ»

Πρόσφατα, η έκθεση του Ecologistas en Acción, Public Eye, του συνδικάτου Comisiones Obreras, της EEB και της PAN Europe έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα διπλά πρότυπα στη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων: ενώ η ΕΕ απαγορεύει περισσότερες από 247 τοξικές ουσίες εντός των...

Πρόστιμα και Τειρεσίας «αδειάζουν» τους τενεκέδες και κόβουν το χύμα ελαιόλαδο

Λίγες φαίνεται πως είναι οι μέρες του αδήλωτου ελαιολάδου που κυκλοφορεί σε κάθε είδους συσκευασίες/τενεκέδες ανά την επικράτεια.Με το καινούριο πρόστιμο των 60 ευρώ ανά 100 κιλά αδήλωτου καρπού χωρίς πλαφόν και το όλο «δίχτυ» που στήνει μεθοδικά...

Έρχεται ενίσχυση στη μελισσοκομία και την αμπελουργία της Κρήτης – Μεγάλο πρόβλημα το monitoring (vid)

Οικονομική ανάσα σε αμπελουργούς και μελισσοκόμους της Κρήτης οι οποίοι θα λάβουν προσεχώς αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη να αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις στον...

Πτωτικά κινείται η τιμή ελαιόλαδου στο ράφι – Χαμηλό ρεκόρ έπειτα από δυο χρόνια (pic)

Η μέση τιμή 60 περίπου ετικετών έξτρα παρθένων σε πέντε αλυσίδες λιανεμπορίου, για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2023, διαμορφώνεται κάτω από τα 10 ευρώ και συγκεκριμένα στα 9,75 ευρώ/λίτρο.Σημαντικές μειώσεις τιμών είναι ορατές αυτές τις μέρες...

Τροποποιήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι διαδικασίες για θερμοκήπια και δικτυοκήπια

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, τροποποιούνται αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής θερμοκηπίων, θαλάμων καλλιέργειας μανιταριών και διχτυοκηπίων, καθώς και στις διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου αυτών.Αναλυτικότερα πρόκειται για:Την με αριθμό 82728 ΚΥΑ, η...

Συνελήφθησαν 5 άτομα για νοθεία ελαιόλαδου – Εντοπίστηκε παράνομο παρασκευαστήριο στη Θεσσαλονίκη

Μέλη σπείρας νόθευαν ηλιέλαιο και το πουλούσαν ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Για την εξάρθρωση της σπείρας προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν το παράνομο παρασκευαστήριο και χώροι προσωρινής αποθήκευσης του παράνομου εμπορεύματος.Όπως έγινε γνωστό, κατασχέθηκαν πάνω από 15 τόνοι...

Το ευρωπαϊκό έργο Georgia στοχεύει στη βέλτιστη χρήση νερού για μια ανθεκτική γεωργία

Το έργο GEORGIA, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να φέρει δραστικές αλλαγές στη χρήση του νερού με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη γεωργία.Με μία ισχυρή ομάδα 16...

Η Ανάσταση για τους Κορίνθιους αγρότες ήρθε λίγες μέρες νωρίτερα από το Πάσχα

Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα για τους Κορίνθιους αγρότες καθώς τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απρίλη θα μπουν οι υπογραφές για την κατασκευή του φράγματος Ασωπού, το οποίο θα ωφελήσει τον πρωτογενή τομέα της πεδινής Κορινθίας.Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του...