«Χρυσάφι» η φέτα για καταναλωτές, μόνιμος πονοκέφαλος η «ψαλίδα» από το κοπάδι στο ράφι.
Σε μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές εξελίσσονται οι ανατιμήσεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το παράδοξο με το γάλα, τη φέτα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κτηνοτρόφοι ρίχνουν τις τιμές όμως οι καταναλωτές αγοράζουν τα τυροκομικά προϊόντα χρυσάφι.
Όπως επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παραγωγοί γάλακτος (πρόβειο και κατσικίσιο), πωλούν σε φθηνότερες τιμές από το 2023 και το 2024 κι όμως οι τιμές στο ράφι για τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτοξεύονται. Για παράδειγμα το πρόβειο γάλα φεύγει από τον κτηνοτρόφο με μέση τιμή 1,40 ευρώ και στο ράφι ανέρχεται στα 2,78ευρώ.
«Δεν γίνονται έλεγχοι πλέον στην αγορά. Δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι παρά το υψηλό κόστος παραγωγής έχουν ρίξει τις τιμές, όμως οι καταναλωτές υποφέρουν. Όσες φορές και εάν έχουμε θέσει το θέμα ως κλάδος σαφείς απαντήσεις δεν έχουμε πάρει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν υποτυπωδώς και κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος και των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κτηνοτρόφος Χαρούλα Διβάνη.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή εάν σκεφτεί κανείς πως το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, άρα και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος, αλλά η τιμή του τελικού προϊόντος αυξάνεται και του παραγωγού μειώνεται.
Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν πλέον τον εαυτό τους αδύναμο κρίκο, αφού αντί να μειώνεται η ψαλίδα διευρύνεται.
Σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έχουν γίνει από τις καταναλωτικές οργανώσεις το τελευταίο διάστημα τα γαλακτοκομικά έχουν ανατιμηθεί έως 3,7%.
Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά στη φέτα. Στα σούπερ μάρκετ η τιμή της βαρελίσιας φέτας ξεπερνά τα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η βιολογική πωλείται άνω των 20 ευρώ το κιλό, όταν το 2021 ήταν τουλάχιστον 40% φθηνότερη. Η τιμή της συσκευασμένης στο ράφι το 2025 έχει ξεπεράσει τα 14 ευρώ, ενώ ορισμένες «επώνυμες» ποιότητες πωλούνται έως και τα 17 ευρώ το κιλό, καθιστώντας το τυρί προϊόν πολυτελείας.
«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να καταλάβει πως γίνεται στην χώρα μας να έχουμε μια συνεχή μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά παράλληλα και πτώση των τιμών παραγωγού. Περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ απαντήσεις τι θα γίνει με τις εκτροφές και τι μέτρα σκέφτονται να εφαρμόσουν για την στήριξη του κλάδου».
ΠΗΓΗ: taxydromos.gr