Σπαράγγι, το αιώνιο φάρμακο

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια».

Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.

Το σπαράγγι (επιστημονική ονομασία: Asparagus officinalis) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές.

Στη Μικρά Ασία πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε 2000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαίων, ήταν γνωστό φάρμακο για τον οδοντόπονο, καρδιοπάθεια, νύγματα εντόμων και άλλες περιπτώσεις. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Ευρώπη διαδόθηκε η παραγωγή λευκών σπαραγγιών, ενώ στη Βόρεια Αμερική η καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού.

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια». Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.

Στη  χώρα μας  υπάρχουν αρκετά αυτοφυή είδη σπαραγγιού, όπως o Α.officinalis, που βγαίνουν σε άγονες, αμμώδεις περιοχές της Θεσσαλίας, των Ιόνιων νησιών και της Β. Ελλάδας και οι ποικιλίες του καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα στα παράλια, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κεφαλονιά, στην Κρήτη και σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν σπαράγγια επίσης στα βουνά της Πελοποννήσου, της Β. Ελλάδος, στην Κρήτη, κ.ά.

Τα πράσινα σπαράγγια οφείλουν το χρώμα τους στην χλωροφύλλη που συντίθεται με την έκθεση τους στον ήλιο. Τα λευκά είναι σπαράγγια καλλιέργειας και σκεπάζονται με χώμα ώστε να διατηρούν το λευκό χρώμα τους. Υπάρχουν σπαράγγια και σε ιώδη απόχρωση για όσα έχουν εκτεθεί λίγες μόνο ώρες στο χάδι του ήλιου.

Δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μόλις τα 100 γρ. μπορούν να καλύψουν το 8% των ημερήσιων αναγκών μας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και φυλλικού οξέος. Καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο, ο σίδηρος και ο φωσφόρος, το κάλιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τέλος, είναι και φυτική πηγή πρωτεΐνης, με απόδοση 2γρ στα 100γρ λαχανικών.

Έχουν αντιφλεγμωνώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, την ευγλυκαιμική κατάσταση και την έχουν ευεργερτικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Βοηθούν πολύ στη μελανίνη στα μαλλιά αλλά και στο δέρμα λόγω του χαλκού που περιέχουν.

Χρειάζεται όμως πολλή προσοχή στην κατανάλωσή τους, από όσους δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις πουρίνες.

Τα σπαράγγια συλλέγονται την άνοιξη, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Στο διαιτολόγιό σας μπορείτε να τα εντάξετε ως συνοδευτικό, σε σαλάτα, ορεκτικό ή σε ομελέτα σφουγγάτο (με αυγά).

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σπαραγγιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, με ένθερμους υποστηρικτές τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη. Αργότερα, το χρησιμοποίησαν οι φαρμακοποιοί παρασκεύαζαν ένα σιρόπι με βάση τα σπαράγγια και τα προωθούσαν ως διουρητικό.

Η συγκομιδή τους γίνεται την άνοιξη (από τέλη Μαρτίου μέχρι τον Μάιο) με ειδικά μαχαίρια, όταν τα βλαστάρια αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος (κόβονται σε βάθος 19-23 εκ). Η συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού γίνεται όταν η κορυφή του φανεί στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ τα πράσινα σπαράγγια πρέπει να φτάσουν τα 22-27εκ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Ακολουθεί η διαλογή τους κατά μέγεθος και η συσκευασία τους σε δέματα, που γίνεται συνήθως μηχανικώς.

Το σπαράγγι είναι ένα ευαίσθητο φυτό. Στο ψυγείο διατηρούνται το πολύ για 3 ημέρες σε διάτρητο πλαστικό σάκο ή τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Στην κατάψυξη, μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, αφού προηγουμένως ζεματιστούν. Βρασμένα διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ζητούνται… νέοι αγρότες στη Δυτική Ελλάδα – Το ενδιαφέρον για σχετικό πρόγραμμα μειώθηκε κατά 40%

Όπως καταγράφεται στην εφημερίδα «Συνείδηση» το ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών είναι μειωμένο κατά 40% στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις αστοχίες του εν λόγω προγράμματος να αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους.Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις αρχές...

Το βιοκάρβουνο αυξάνει την παραγωγή των ελαιόδεντρων από 7% έως 24%

Προκαταρκτικά αποτελέσματα από πειράματα με οργανικές τροποποιήσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου European Soil O-Live δείχνουν ότι τα ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί επεξεργασία με μίγμα βιοάνθρακα και κομπόστ, το οποίο εφαρμόζεται σε διηθητή, αυξάνουν την παραγωγή λαδιού ανά δέντρο από 7% έως 24%, σε σύγκριση με δέντρα που δεν έχουν...

Η Περιφέρεια Κρήτης για πρώτη φορά καταγράφει την παραγωγή και τις αδιάθετες ποσότητες ελαιολάδου στο νησί

Προσδοκίες για την ανάκαμψη της αγοράς ελαιόλαδου κοντά στο Πάσχα  εκφράζουν εκπρόσωποι των παραγωγών, ελαιοτριβείς αλλά και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί που συνεχίζουν ωστόσο να τηρούν στάση αναμονής και να μην τιμολογούν το προϊόν τους. Τα αποθέματα του Κρητικού ελαιολάδου...

Αίτημα για ελέγχους σε προϊόντα από Βουλγαρία και Ρουμανία – Τομάτα και ακτινίδια οδηγούν την κούρσα των εξαγωγών

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, επισημαίνει το γεγονός ότι από 1/1/2025 είναι ελεύθερη η διακίνηση εμπορευμάτων προς και από Βουλγαρία και Ρουμανία, λόγω ένταξή τους στην ζώνη Σέγκεν.Ζητά από τις αρμόδιες ελεγκτικές...

Μαραζώνουν οι λαϊκές αγορές της Λάρισας

Μερικές δεκάδες είναι πλέον οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών και αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει μειωθεί κατά 50% πράγμα καθόλου ευχάριστο για την ανταγωνιστική δύναμη των λαϊκών αγορών.Βέβαια, όλα οφείλονται στην κρίση...

Έως και τις 26 Μαρτίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κλαδέματος στην Άρτα

Μέχρι τις 26 Μαρτίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα που αφορά το κλάδεμα δενδρωδών καλλιεργειών στην Άρτα και έχει συνολική διάρκεια απασχόλησης 80 ώρες.Αναλυτικά η ενημέρωση από την ΔΥΠΑ:«Από τη Δευτέρα 10 Μαρτίου έως και...

Κουρέτας: Η Περιφέρεια που στηρίζει το βαμβάκι όσο καμία άλλη, έλειπε από το συνέδριο (pic)

Ανάρτηση με την οποία σχολιάζει αρνητικά την απουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το συνέδριο Βάμβακος έκανε ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος τόνισε πως στηρίζει το βαμβάκι όσο καμία άλλη.Μάλιστα όπως γνωστοποιεί ο Περιφερειάρχης ο ίδιος πήγε να παρακολουθήσει το...

Έτσι θα καταγράφονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από το ΥΠΑΑΤ

Τον τρόπο με τον οποίο θα καταγράφονται τα αέρια θερμοκηπίου ορίζει το ΥΠΑΑΤ μέσα στο νόμο που πέρασε πρόσφατα από το κοινοβούλιο και αφορά τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και τα αγροτικά «κόκκινα» δάνεια.Αναλυτικά τα σχετικά άρθρα: ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ...

Σοβαρή κρίση για την ελαιοκομία της Λέσβου: Το 25% των ελιών παραμένει στα δέντρα

​Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη Λέσβο χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να αφήσουν τις ελιές τους ασυγκόμιστες.Οι χαμηλές αποδόσεις σε ελαιόλαδο, η πτώση των τιμών και η έλλειψη εργατικών χεριών συνθέτουν ένα δύσκολο...
- Διαφήμιση -spot_img