Με σταθερούς και αποδοτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα νεότερα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA).
Συγκεκριμένα, για τον Φεβρουάριο του 2025, η παραγωγή έφτασε τους 150.769 τόνους, ενώ συνολικά για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο έχουν ήδη παραχθεί 1.391.020 τόνοι ελαιολάδου. Από αυτήν τη σημαντική ποσότητα, η Χαέν, η μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή της χώρας, έχει συμβάλει με 551.936 τόνους.
Η εξαγωγική δραστηριότητα της Ισπανίας στον τομέα του ελαιολάδου παραμένει αμετάβλητη, με 110.000 τόνους να εξάγονται μόνο κατά τον Φεβρουάριο. Οι προβλέψεις των ειδικών δείχνουν πως αυτός ο ρυθμός θα διατηρηθεί και τους προσεχείς μήνες, ενισχύοντας την ισπανική παρουσία στις διεθνείς αγορές.
Όσον αφορά τα αποθέματα ελαιολάδου, οι συνολικές ποσότητες ανέρχονται στους 1.100.100 τόνους. Από αυτούς, οι 884.020 τόνοι αποθηκεύονται στα ελαιοτριβεία, 200.100 τόνοι στα συσκευαστήρια, ενώ ένα μικρότερο μέρος, 16.000 τόνοι, βρίσκεται στα κοινοτικά αποθέματα (Olivarero Communal Heritage).
Σχετικά με την εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το σύστημα τιμών Poolred, οι μέσες τιμές παραγωγού για την εβδομάδα 3-9 Μαρτίου 2025 διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 4,103 ευρώ ανά κιλό.
- Το παρθένο ελαιόλαδο διατέθηκε στην αγορά με μέση τιμή 3,606 ευρώ ανά κιλό.
- Το λαμπάντε ελαιόλαδο έφτασε στα 3,350 ευρώ ανά κιλό.
Με την παραγωγή να εξελίσσεται ομαλά και τις εξαγωγές να διατηρούν τη δυναμική τους, η Ισπανία παραμένει μια από τις κορυφαίες δυνάμεις στον τομέα του ελαιολάδου, ενισχύοντας τη φήμη της για την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος της.
ΠΗΓΗ: kefaloniamagazine.gr