back to top

Ενεργειακό και αυξημένη ζήτηση πιέζουν την αβγοπαραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα

Οι ανάγκες αυξάνονται περισσότερο λόγω του τουρισμού αλλά και λόγω κοινού Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών

Πολλές είναι οι προκλήσεις που παρουσιάζει η παραγωγή αβγού στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ραγδαία άνοδος του ενεργειακού κόστους, αλλά και το ανεβοκατέβασμα των τιμών στα δημητριακά και δη στο καλαμπόκι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έβαλαν δύσκολα στους πτηνοτρόφους, που παραδοσιακά τροφοδοτούν με αβγά μια μεγάλη αγορά που έχει διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ

[email protected]

Τα λουκέτα στα πτηνοτροφία της Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσας της αβγοπαραγωγής του ελληνικού βορρά, αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο την τελευταία 15ετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 70 περίπου μονάδες σήμερα έχουν απομείνει μόλις 11, την ώρα που οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες λόγω αλλαγής διατροφικών συνηθειών, αλλά και λόγω της ζήτησης που υπάρχει λόγω των αυξανόμενων τουριστικών ροών.

Όπως συμβαίνει βέβαια και με άλλες μονάδες του πρωτογενούς τομέα, οι επιχειρήσεις αβγοπαραγωγής πάσχουν από έλλειψη χεριών, παρά το γεγονός ότι είναι μια ενασχόληση λιγότερο επιβαρυντική σε σύγκριση με αυτή της συγκομιδής καρπών στο χωράφι.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε εργαζόμενους, αν και αυτό είναι μια κατάσταση που υπάρχει γενικότερα στην αγορά εργασίας», λέει στον «ΕΑ» το στέλεχος της Αυγοδιατροφική ΑΕ Θωμάς Δίγκαλης.

Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να αποδειχθούν διδακτικοί για την ελληνική πτηνοτροφία, τόσο στη Βόρεια, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού τα νούμερα του τουρισμού αναμένονται αυξημένα. «Οι Ευρωπαίοι έχουν σταθερά στην κουλτούρα τους το αβγό, ενώ την ίδια ώρα το έχουν εντάξει και οι Έλληνες, ειδικά σαν πρωινό», εξηγεί ο κ. Δίγκαλης.

Πέραν αυτού, μια ακόμα πρόκληση είναι ο φετινός σε λιγότερο από 30 μέρες κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθόδοξων και των Καθολικών, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν και τα ελληνικά πτηνοτροφία.

Όσο για τη γρίπη των πτηνών, αυτή δεν πρέπει να φέρνει σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς άγχος σε παραγωγούς και καταναλωτές.

Φαινόμενα εκτόξευσης των τιμών που βλέπουμε στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπάρξουν εδώ, αφού στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου παραγωγή να μείνει ανεπηρέαστη και να μην γίνουμε μάρτυρες σφαγών σε πτηνοτροφία που φέρνουν μοιραία απότομη διακοπή της παραγωγής και ελλείψεις στην αγορά.

Τα Βαλκάνια κρατούν χαμηλά τις τιμές

Μπορεί οι Έλληνες να αγοράζουν ακριβότερα το αβγό τα τελευταία χρόνια, αφού η αύξηση του κόστους παραγωγής έφερε και αύξηση στην τιμή κοντά στο 25%.

Βέβαια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη οι αυξήσεις και οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα στη χώρα μας, που μάλιστα δεν εισάγει αβγά.

Σε αυτό βοηθά τρόπον τινά η αυξανόμενη αβγοπαραγωγή σε Βουλγαρία και Ρουμανία, που δημιουργεί συνθήκες βαλκανικού ανταγωνισμού εντός ΕΕ.

Αβγά αχυρώνακαι Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Μια βελτιωμένη εκδοχή των εξαιρετικά ποιοτικών αβγών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης μπορούν να έχουν στο πιάτο τους από τις αρχές του 2025 οι Έλληνες καταναλωτές.

Τα περίφημα αβγά με Ω3 λιπαρά, υψηλής διατροφικής αλλά και ενεργειακής αξίας, περνούν σταδιακά σε μια νέα φάση παραγωγής, αφού από το σύστημα κλωβοστοιχίας που ίσχυε και συνεχίζει να ισχύει μέχρι τώρα για μέρος της παραγωγής, περνά σε αυτό του αχυρώνα.

Έτσι από τις αρχές του χρόνου τα αβγά της ΑΜΣ φέρουν σε ορισμένες περιπτώσεις τον κωδικό «2» στη σήμανσή τους, δηλαδή εκτροφής αχυρώνα, αντί για «3» που αφορά την εκτροφή στην κλωβοστοιχία.

«Στο τέλος του 2025, τα μισά αβγά της ΑΜΣ θα παράγονται μέσω του συστήματος εκτροφής αχυρώνα», εξηγεί στον «ΕΑ» ο κτηνίατρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεόδωρος Καλλίτσης.

Όπως λέει μάλιστα, η εκτροφή αχυρώνα είναι μια λογική που υιοθετείται στο πλαίσιο του Green Deal της ΕΕ που προτρέπει τους αγρότες, εν προκειμένω τους ορνιθοτρόφους, να είναι η καλύτερη η ζωή των ορνίθων.

«Θέλουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και για αυτό προχωρούμε στη συγκεκριμένη επένδυση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλίτσης.

Το σύστημα openaviary

Ο τρόπος εκτροφής αχυρώνα στην Σχολή ακολουθεί τη λογική του «open aviary», σε ελεύθερη μετάφραση ανοιχτό κοτέτσι, όπου δίνεται η δυνατότητα στις κότες να κυκλοφορούν ελεύθερα στον χώρο της εκτροφής.

Ωστόσο, επειδή είναι ψηλά τοποθετημένες οι φωλιές, είναι αυτόματη η συλλογή των αβγών και είναι αυτόματος και ο καθαρισμός της κοπριάς.

«Αυτό το συνδυάσαμε και με μια άλλη λογική, καθώς οι κότες δεν ζουν στην κλωβοστοιχία, και είναι σε περιβάλλον που προσομοιάζει περισσότερο στην φυσικότητα, αποφασίσαμε να γίνει μεικτός ο πληθυσμός (καφέ-άσπρες) ή να υπάρχουν και κόκκορες και να υπάρχει πολυποικιλότητα κάτι που βγαίνει και στα αβγά», εξηγεί ο κ. Καλλίτσης.

Η παραγωγή των αβγών όπως είναι λογικό θα μειωθεί με το σύστημα αχυρώνα σε σχέση με τον κλωβοστοιχία, ωστόσο γίνεται σταδιακά το πέρασμα από το ένα σύστημα εκτροφής στο άλλο, καθώς εάν γινόταν από τη μια μέσα στην άλλη θα είχαμε διακοπή παραγωγής.

Ο δεύτερος θάλαμος

Ο πρώτος θάλαμος έχει περίπου 6.000 κότες και στο τέλος του καλοκαιριού θα μπει και ένας δεύτερος ίδιας δυναμικότητας βάζοντας την ΑΜΣ στο σύστημα της εναλλαγής, από τον κλωβό στην ελεύθερη μετακίνηση των ορνίθων.

Φυσικά έτσι ανεβαίνουν και οι διατροφικές απαιτήσεις των πτηνών, αφού η μετακίνησή τους αυξάνεται σχεδόν στο 100% και δαπανούν θεματικά περισσότερη ενέργεια από την ακινησία του κλωβού.

Διατροφή μακριά από ζωικά

Όπως είναι λογικό, αβγά με Ω3 λιπαρά παράγονται εφόσον οι όρνιθες έχουν ανάλογο διαιτολόγιο.

«Αν και αλλάξαμε τρόπο εκτροφής, τα αβγά παραμένουν στη λογική που δίνεται έμφαση στα Ω3 λιπαρά που έχουν υψηλή διατροφική αξία όπως έχουν δείξει κατά καιρούς διεθνείς μελέτες», σημειώνει ο επικεφαλής του προγράμματος.

Για να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει επενδύσει σε ένα ακριβό σύστημα διατροφής των ορνίθων, που είναι φυσικά καλαμπόκι και μαζί με αυτό σόγια για να έχουν τα πτηνά παραπάνω μη ζωική πρωτεΐνη και φυσικά και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

«Δεν έχουμε στραφεί επ’ ουδενί στη λογική των ιχθυέλαιων ή ιχθυάλευρων και αυτό είναι που κάνει τα αβγά μας ξεχωριστά χωρίς οσμή και με καλύτερη γεύση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλίτσης

Επίσης γίνεται και χρήση λιναρόσπορου στη διατροφή των ορνίθων, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο υψηλής διατροφικής αξίας χαρακτήρας των αβγών.

Αυτό άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται τόσο από την καλύτερη γεύση που έχουν τα αβγά, αλλά και από την απουσία της γνωστής κακής οσμής, που δρα πολλές φορές αποτρεπτικά σε ορισμένους καταναλωτές από το να καταναλώσουν αβγά.

Η ποιότητα θεωρείται σίγουρο ότι θα παραμείνει η ίδια και θα γίνει και καλύτερη με την εκτροφή δαπέδου ή αχυρώνα.

Ευζωία σημαίνει καλύτερο προϊόν

Τα νέα Ω3 αβγά αχυρώνα από το Εκπαιδευτικό Πτηνοτροφείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, παράγονται από τρεις φυλές ορνίθων που διαβιούν σε συνθήκες ελεύθερης κίνησης.

Έτσι διασφαλίζεται η ευζωία των ορνίθων που οδηγεί στην παραγωγή αβγών ανώτερης ποιότητας και ποικιλίας, πλούσιων σε ωφέλιμα λιπαρά Ω3.

Στο πλαίσιο της αποστολής της για αειφόρα ανάπτυξη και καινοτομία, η Σχολή -με τη νέα πρωτοβουλία της- προάγει την ευημερία των ορνίθων και τη βιώσιμη γεωργία.

 Σύμμαχος της καλής χοληστερόλης

Τα αυγά Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι τα πρώτα αυγά Ω3 που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά με ελληνική τεχνογνωσία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για προϊόντα μιας ελεγχόμενης μεθόδου διατροφής των ορνίθων που στηρίζεται στη χρήση του λιναρόσπορου.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Κουρέτας για τον έλεγχο γνησιότητας στη φέτα: «Κάντε το όπως στο ουίσκι»

Προτάσεις προς τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος υιοθετεί μια πρωτοποριακή μέθοδο μέσω της οποίας μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν και κατά πόσο ένα ουίσκι είναι νοθευμένο, ενώ μπορεί να μάθει και άλλα...

Κέλλας: «Η εξαγωγή προς Ρουμανία απαγορεύεται – Τα 17 εκ.€ για τους κτηνοτρόφους κατανέμονται στις περιφέρειες»

Στην τιμή του αρνιού ενόψει Πάσχα, τις εξαγωγές προς τη Ρουμανία, αλλά και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός...

Ροδόπη: Νέες εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων – 1000 ζώα προς θανάτωση

Τρεις νέες εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων, εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα, σε τρεις από τους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, και ειδικότερα: στον οικισμό Ιάσμου του ομώνυμου Δήμου, στον οικισμό Κρωβύλης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, και στον οικισμό Αγίων Θεοδώρων του...

Έρχεται αποζημίωση για θανάτωση ζώων στη Λέσβο

Από το πρόβλημα της ευλογιάς των προβάτων εξαίρεση δεν έχει αποτελέσει ούτε η Λέσβος, με το ΥΠΑΑΤ να δίνει στους κτηνοτρόφους του νησιού κάτι παραπάνω από 60.000 ευρώ.Η θανάτωση ζώων λόγω ευλογιάς των προβάτων άγγιξε και το εν λόγω...

Η απαγόρευση εισαγωγής που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο κίνδυνος έξαρσης των ζωονόσων

Υγειονομική βόμβα στα θεμέλεια της ελληνικής κτηνοτροφίας έβαλαν τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής με τη μη εφαρμογή της απαγόρευσης εισαγωγής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία, ενώ και για τα εισαγόμενα από τη Βουλγαρία αιγοπρόβατα δεν υπάρχει...

Κρήτη και αβγοπαραγωγή: Τώρα υπάρχει επάρκεια αλλά τί θα γίνει ότνα αρχίσει η τουριστική περίοδος;

Η Κρήτη παραμένει «κάστρο στην αβγοπαραγωγή», αλλά έχει και απώλειες που έχουν συντελέσει στο να χάσει την αυτάρκεια που είχε στο 100% μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Σήμερα, λόγω της συνεχούς εγκατάλειψης της οικόσιτης πτηνοτροφίας, το νησί διαφέρει ως...

Το ελληνικό αρνί αγνοείται ενόψει Πάσχα

Πόσο ελληνικός θα είναι φέτος ο πασχαλινός οβελίας; Μάλλον οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μειωμένες, αν λάβει κανείς υπόψη όλα τα δεδομένα που ισχύουν αυτήν τη στιγμή, τόσο μετά τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία (φωτιές και πλημμύρες), όσο...

Δια ζώσης και διαδικτυακά τα σεμινάρια βιοασφάλειας στον Τύρναβο

Σεμινάριο για την εκπαίδευση στη βιοασφάλεια θα γίνει στον Τύρναβο, με τα μαθήματα να χωρίζονται σε δυο διήμερα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά.Αναλυτικά:Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου...

Στο 12% η συνολική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου στη Ροδόπη μετά τα κρούσματα σε Ίασμο και Κρωβύλη

Εντοπίστηκαν μολυσμένα κοπάδια κοντά σε Ίασμο και Κρωβύλη σε δυτική κι ανατολική Ροδόπη αντίστοιχα.Ο εφιάλτης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων χτύπησε ξανά το ζωικό κεφάλαιο της Ροδόπης, σε μία περίοδο καθοριστική για το κτηνοτροφικό εισόδημα, αφού τις επόμενες εβδομάδες η...