Το λευκό τυρί εμφανίζεται ως φέτα ενώ δεν είναι και έχει κατακλύσει την ελληνική και ξένη αγορά, με τους συντελεστές της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας να προβληματίζονται έντονα για το πως θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που γίνεται πολλές φορές είναι το… «βάπτισμα» του λευκού τυριού ως φέτα. Ως εκ τούτου όποιος κοπιάζει, ξοδεύει και παράγει τη φέτα αδικείται στον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα την υποβάθμιση τόσο του εισοδήματος, όσο και την ποιότητα των παραγωγών.
Κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και γαλακτοβιομήχανοι που συγκροτούν τη ΔΟΦ συνεδρίασαν στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα, όπου βγήκε το συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες υπέρ της κυριαρχίας και προστασίας της φέτας, ενώ δεν χρηματοδοτεί τη Διεπαγγελματική προκειμένου να κινητοποιηθεί εκείνη για τη θωράκιση του προϊόντος.
Όπως σημειώνει ο κτηνοτρόφος από την αετομηλίτσα και αντιπρόεδρος της ΔΟΦ, Μιχάλης Τζιότζιος, «Δεν φτάνει που η πολιτεία δεν ακούει τα τελευταία χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου που χτυπάμε για το μέλλον της φέτας, αρνείται να μας διαθέσει και τα χρήματα που καταβάλλουμε ως εισφορές στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τα οποία θα προχωρούσαμε ως Διεπαγγγελματική σε κάποιες ενέργειες που δεν υλοποιεί η κυβέρνηση για να προστατεύσουμε τόσο το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα, και την εθνική οικονομία από τη ζημιά που υφίσταται στις εξαγωγές, όσο και το καταναλωτικό κοινό που πληρώνει φέτα, αλλά καταναλώνει λευκό τυρί. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μόνο ένας ελεγκτής σε όλη την Κεντρική Ελλάδα, τη στιγμή που δεν υπάρχει ισοζύγιο γάλακτος και ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει.
Είχαμε σκεφτεί να προσφύγουμε στα δικαστήρια εναντίον του κράτους για διαφυγόντα κέρδη, αλλά είναι μία ψυχοφθόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση το μέγεθος του προβλήματος και να δράσει άμεσα. Από την κριτική μας δεν ξεφεύγουν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κανένα δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα, κανένα δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Προφανώς, θέλουν η τυροκομία να έχει την τύχη της κλωστοϋφαντουργίας».
Ενώ καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της ΔΟΦ τονίζει ότι «όποιες ενέργειες έχουν γίνει στο παρελθόν για την προστασία της φέτας είναι κυρίως από εμάς τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους. Εμείς είχαμε προσφύγει το 2004 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να προστατεύσουμε την ονομασία της. Εμείς είχαμε ταξιδέψει το 2008 στην Ιταλία για να δούμε πώς λειτουργεί το Pecorino Romano και βάσει αυτού να κινηθούμε και εμείς στη χώρα μας. Σε λίγο καιρό, ακόμη και η Τουρκία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τυρί με την ονομασία φέτα. Ποιος θα σταματήσει, επιτέλους, όλη αυτή την ασυλία;»
Περίεργη αδιαφορία…
Πάντως, πολύ περίεργη τακτική από τους αρμόδιους της χώρας για ένα προϊόν για το οποίο η Ελλάδα έχει προσφύγει και έχει κερδίσει μέχρι και δίκες διεθνώς προκειμένου να είναι προστατευμένο και δικό μας.