Σε απόγνωση, έντονα θορυβημένοι, προβληματισμένοι αλλά και αναστατωμένοι, είναι αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, από την τακτική κορυφαίας εταιρείας ανεμογεννητριών, που τους έστειλε ΕΞΩΔΙΚΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Το Evros-news.gr ΑΠΟΚΑΛΥΤΠΕΙ ότι με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί και εκβιαστικός, η εταιρεία τους ζητάει να αποδεχθούν τις οικονομικές της προτάσεις για ενοικίαση ή πώληση των χωραφιών τους για πάνω από 20 χρόνια, στα σημεία που θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες.
Τους καλεί μάλιστα να απαντήσουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες (τρεις όπως λένε) αν αποδέχονται την πρόταση της, διαφορετικά με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2022 από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) εθνικής σημασίας, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ των χωραφιών τους.
Μάλιστα οι περισσότεροι ήδη έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους προκειμένου να δουν πως θα αντιδράσουν και θα αντιμετωπίσουν αυτά τα εξώδικα-τελεσίγραφο (έχουμε στη διάθεση μας κάποια) της συγκεκριμένης εταιρείας.
Η εταιρεία Green Volt, θυγατρική της Lamda Develoment του ομίλου Λάτση
Πρόκειται για την εταιρεία Green Volt, θυγατρική της πολύ γνωστής από την υλοποίηση του project στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, την Lamda Develoment του ομίλου της πανίσχυρης οικογένειας Λάτση, η οποία έχει λάβει έγκριση από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την δημιουργία 4 Α.Σ.Π.Η.Ε., αιολικών πάρκων με ανεμογεννήτριες δηλαδή, συνολικής ισχύος 302,4 MW σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα καθώς και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV.
Φορέας του εν λόγω project είναι η εταιρεία Green Volt Μ.Ι.Κ.Ε. και αυτό αφορά σε 4 Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής ισχύος 302,4 MW με τα συνοδά έργα τους και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV σε νέο Κ.Υ.Τ. Ειδικότερα, το έργο απαρτίζεται από:
-1. Αιολικό Πάρκο 100,8 MW (με 24 Ανεμογεννήτριες) στη θέση «Λαγός – Πύργος – Αλώνια» της Δ.Ε. Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας του Δήμου Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας.
– 2. Αιολικό Πάρκο ισχύος 63,0 MW (με 15 Α/Γ) στη θέση «Τρανή Ράχη – Χέρσος Λόφος – Πηγάδια» της Δ.Ε. Διδυμότειχου, Μεταξάδων & Ορεστιάδας των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.
-3. Αιολικό Πάρκο ισχύος 46,2 MW (με 11 Α/Γ) στη θέση «Αλμυρές – Πάγος» της Δ.Ε. Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας.
-4. Αιολικό Πάρκο ισχύος 92,4 MW (με 22 Α/Γ) στη θέση «Φύλακες – Αετός – Μαυροχώματα» της Δ.Ε. «Βύσσας – Κυπρίνου» του Δήμου Ορεστιάδας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλίσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η τροποποίηση της ως προς την ένταξη στον σχεδιασμό του των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, συνολικού εμβαδού 35.302,04 τ.μ.
Το τελευταίο ξέρετε τι σημαίνει. Ότι μπορούν και σε δασικές εκτάσεις να τοποθετήσουν ανεμογεΝνήτριες στις συγκεκριμένες περιοχές.
ΠΗΓΗ: evros-news