back to top

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.

Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς, ο Δραμινός επιχειρηματίας Ανέστης Βουβαλίδης, αναμένεται να φέρει πραγματική επανάσταση στην οινοποίηση και στις εργασίες μέσα στον αμπελώνα.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Δράμας και της ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα η οινοποιία, αποφάσισε,μαζί με μια ομάδα νέων επιστημόνων μεταξύ των οποίων και οι γιοί του, να σχεδιάσει μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, τη Vinify360°. Στόχος είναι η βοήθεια στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, με άριστα κοστολογικά μεγέθη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού.

Η καθετοποιημένη αυτή ψηφιακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους οινοπαραγωγούς να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται, μέσα από έναν υπολογιστή ή το κινητό τους, τη διαδικασία παραγωγής με τρόπους που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν σχεδόν αδύνατοι. Επιπλέον, η εφαρμογή Vinify360°, συλλέγει και χρησιμοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων που τα μετατρέπει σε αλγορίθμους, προσφέροντας δυνατότητες λήψης αποφάσεων, με ποιοτική πληροφορία και σενάρια προβλέψεων, μειώνοντας έτσι την αβεβαιότητα στη διαδικασία αποφάσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

   Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δράμας

«Θα μπορούσε κάλλιστα η προσπάθειά μας να βρει εφαρμογή σε πολλές άλλες σοδειές του πρωτογενούς τομέα», υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δημιουργός και μέντορας της ομάδας Vinify360°, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Ανέστης Βουβαλίδης. «Ζώντας, όμως, στη Δράμα αντιλαμβάνεσαι ότι το συγκριτικό της πλεονεκτήματα είναι το κρασί. Τα αμπέλια και η οινοποίηση αποτελούν μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία», σημειώνει.

«Αρκεί μια βόλτα στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Δράμας», συνεχίζει, «για να κατανοήσει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κρασί για την περιοχή, πόσο την έχει αναδείξει και πόσο στηρίζει την οικονομία της όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν, λοιπόν, συνειδητή η απόφασή μας να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη μιας καινοτόμου καθετοποιημένης εφαρμογής, που θα βοηθούσε τον δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο των οινοπαραγωγών στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Με σπουδές στην Ελλάδα και τη Μεγάλα Βρετανία και με σημαντική εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βουβαλίδης είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός άνθρωπος. Στην επικοινωνία – συνεργασία του με τους οινοποιούς της ακριτικής Δράμας, εκτίμησε ότι για να μεγαλώσουν οι οινοποιοί το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στην υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων, καινοτόμων μοντέλων, νέων τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης.

Η έρευνα και μελέτη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, οδήγησε τον ίδιο και την ομάδα του να ξεκινήσουν, πριν από τρία χρόνια, τον σχεδιασμό αυτής της startup επιχείρησης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η εφαρμογή του λογισμικού Vinify360° τόσο στους αμπελώνες του οινοποιείου Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας του δήμου Προσοτσάνης, όσο και σε άλλα μικρότερα οινοποιεία, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος για τα οινοποιεία, που με στρατηγική και σχέδιο προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Για τους περισσότερους οινοποιούς, το κρασί είναι τεχνική και παράδοση. Είναι μια διαδικασία, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του καθενός», σημειώνει ο κ. Βουβαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει: «έχει παρέλθει, όμως, η εποχή που ο οινοποιός περπατούσε όλο τον αμπελώνα για να δει ποιο χωράφι θέλει πότισμα ή να κάθεται πάνω από τις δεξαμενές για να δει πώς προχωράει η ζύμωση. Το ζητούμενο -η παραγωγή, δηλαδή, άριστης ποιότητας κρασιού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, γίνεται αντιληπτό πως μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με επενδύσεις σε καινοτομία».

  Έρευνα και συνεργασία με το ΔΠΘ

«Στην εποχή μας, η γεωργία ακριβείας είναι αναγκαιότητα. Οπότε, κρίνεται απαραίτητη η επιλογή ενός σύγχρονου καθετοποιημένου λογισμικού, που συγκεντρώνει και χρησιμοποιεί τις μετρήσεις. Η εγκατάσταση μικρών μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων για την online συλλογή δεδομένων και τη φιλική στον χρήστη εμφάνισή τους σε πραγματικό χρόνο (real-time), συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στην οινοποιητική επιχείρηση, υπογραμμίζει ο κ. Βουβαλίδης.

Η καινοτομία απαιτεί έρευνα στις τεχνολογίες αιχμής, οπότε η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων. Η ομάδα Vinify360° συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Καραμπατζάκη, μέλους του IEES Lab στο τμήμα Πληροφορικής του ΔΠΘ στην Καβάλα, με σκοπό την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, μέσω σύγχρονων ασύρματων δικτύων αισθητήρων και AI analytics (τεχνητή νοημοσύνη).

Πρόσφατα, ξεκίνησαν επαφές και με το τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Δράμα. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος, Δρ. Σπυρίδωνα Μάμαλη και τον καθηγητή Νικόλαο Κοντουδάκη, συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνικών με την χρήση αισθητήρων, για τις αναλύσεις που πραγματοποιούν τα οινοποιεία στις διάφορες φάσεις παραγωγής του κρασιού.

Εάν πριν από λίγα χρόνια, κάποιος έλεγε στους οινοποιούς ότι θα μπορούσαν να παρακολουθούν απομακρυσμένα και να επεμβαίνουν αμέσως σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής του κρασιού, σίγουρα θα το θεωρούσαν αδύνατο. Η σύγχρονη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα για την ελληνική οινοποιία.

Η startup από τη Δράμα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της (ενσωμάτωση της ΤΝ ως ψηφιακού βοηθού των οινοποιών) και δείχνει πως πλέον η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις και στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως η οινοποιία. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που ενισχύει την ελληνική οινοποιία σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...

Στο Δημοτικό Σχολείο Άριος οι μαθητές παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο (pic)

Παράδειγμα δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άριος, έχοντας εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.Πέρα από την καλλιέργεια της σκέψης, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Βαγγέλη Πλακιά τα παιδιά έχουν εντρυφήσει και στην καλλιέργεια της γης,...

Λέσβος: Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα τον Ψηφιακό Αγροτοδιατροφικό Χάρτη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα διοργανώνει και σας προσκαλεί στη 1η Ημερίδα ενημέρωσης και συνεργασίας στη Λέσβο για το έργο «Ψηφιακός Αγροδιατροφικός Χάρτης», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί...

Η νανοτεχνολογία «ριζώνει» στην αγροτική παραγωγή, βοηθώντας την ελαοκομία

Η νανοτεχνολογία είναι ο τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας που ασχολείται με υλικά τόσο μικρά, που δεν φαίνονται καν με το μάτι.Σε αυτή τη μικροσκοπική κλίμακα, τα υλικά συχνά παρουσιάζουν μοναδικές ιδιότητες (όπως αυξημένη επιφάνεια προς όγκο, ιδιαίτερη...

Η τεχνιτή νοημοσύνη στην υπηρεσία των αγροτών – Μαθήματα για το κλάδεμα της ελιάς

Το έργο AgRimate, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει να φέρει την επανάσταση τις πρακτικές κλαδέματος σε ελαιώνες και αμπελώνες μικρών αγροτών, αξιοποιώντας τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025...