Στο έλεος των ζωονόσων άφησε τους Έλληνες κτηνοτρόφους η κυβέρνηση με την τακτική που επέλεξε να καλύψει μόνο θανατώσεις ζώων και ζωοτροφές και όχι ολόκληρη την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και την προστασία από τις ασθένειες.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Francisco Reviriego Gordejo σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΑΚΚΕΛ, Βασίλη Τσιομπανίδη, η Ελλάδα επέλεξε να μην εμβολιάσει τα αιγοπρόβατά της κόντρα σε πανώλη και ευλογιά.
Σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι δυο ζωονόσοι είναι Α κατηγορίας και πρέπει να εκριζωθούν όταν εντοπιστούν. Η αποζημίωση των κτηνοτρόφων γίνεται με βάση τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/690 που υπολογίζει την πραγματική αξία των ζώων, ενώ μέχρι στιγμής η Ελλάδα αποζημιώνει μόνο θανατώσεις και ζωοτροφές.
Με αυτόν τον τρόπο ο κτηνοτρόφος καλείται να φροντίσει από τα χρήματα που θα πάρει τόσο για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, όσο και για την απολύμανση των ποιμνιοστασίων και των άλλων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μπαίνουν και πολλά χρήματα από ίδιους πόρους.
Αναλυτικά οι οδηγίες της Ε.Ε. για τις ζωονόσους:
- Υποστήριξη από το Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ (επιβεβαιωτικές δοκιμές περιπτώσεων δεικτών, εξειδικευμένες εργαστηριακές δοκιμές, για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ιού και πιθανή αναγνώριση της προέλευσής του, τεχνική βοήθεια στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς κ.λπ.).
- Επισκέψεις εμπειρογνωμόνων EUVET (επιτόπια αποστολή για παροχή τεχνικών συμβουλών στις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διαχείριση της εστίας και τα μέτρα ελέγχου Αποστολή PPR στην Ελλάδα 24-25 Ιουλίου 2024).
- Οικονομική στήριξη της ΕΕ: Το κόστος των μέτρων ελέγχου (π.χ. αποζημίωση των αγροτών για το κόστος των ζώων που θανατώθηκαν/καταστράφηκαν, το κόστος των προϊόντων που καταστράφηκαν, το κόστος καθαρισμού και απολύμανσης κ.λπ.) υπόκεινται σε συγχρηματοδότηση της ΕΕ με μέγιστο ποσοστό 30% του συνολικού κόστους.
- Συντονισμός: συνεδριάσεις της επιτροπής PAFF (τακτικές, μηνιαίες και έκτακτες επίσης, όταν χρειάζεται), υιοθέτηση Εκτελεστικών Αποφάσεων, περιγραφή μέτρων κατά της κάθε ασθένειας σε επίπεδο ΕΕ (ενημερώνεται τακτικά).
- Τράπεζες εμβολίων της ΕΕ: Εάν χρειαστεί, αποστολή εμβολίων (έως 500.000 δόσεις για SGP και έως 250.000 δόσεις για PPR) σε οποιαδήποτε χώρα αποφασίσει να εφαρμόσει στρατηγικές εμβολιασμού (υποστήριξη για τα πρώτα στάδια μιας εκστρατείας εμβολιασμού PPR).
- Οικονομική στήριξη της ΕΕ για την επιτήρηση PPR και SGP, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, μέσω των προγραμμάτων Διασυνοριακών Ασθενειών των Ζώων (TADs) (Ελλάδα και Βουλγαρία) και του προγράμματος Συντονισμένης Επιδημιολογικής Επιτήρησης Διασυνοριακής Περιοχής Υψηλού Κινδύνου.