back to top

Οι προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειας αχλαδιού στη χώρα μας- Τα προβλήματα και οι νέες ποικιλίες

Σημαντικές και ευοίωνες καταγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης της αχλαδοκαλλιέργειας στην χώρα μας, με το φρούτο να είναι ανθεκτικότερο στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης έναντι άλλων και να αποτελεί ένα προϊόν που αρέσει στους καταναλωτές και έχει δυναμική, επισήμανε ο καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Νάνος, μιλώντας σήμερα από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου Αχλαδιού, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Εμπορικού Γεγονότος Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON», που πραγματοποιείται στη ΔΕΘ από σήμερα μέχρι και τις 12 Απριλίου. Το συνέδριο αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του περιοδικού Φρουτονέα.

«Πρέπει να ξεστραβωθούμε και να δούμε ποιες νέες ποικιλίες αχλαδιών μπορούμε να καλλιεργήσουμε, που να είναι παραγωγικές, ανθεκτικές στα προβλήματα και πιο εύγευστες, έναντι αυτών που δίνουμε σήμερα στους καταναλωτές, που είναι άνοστα και σκληρά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος, επισημαίνοντας ότι το άριστο κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την καλλιέργειά του, που σήμερα έχει περιοριστεί σημαντικά και εντοπίζεται κυρίως στον Τύρναβο, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Λακωνία.

Μέχρι και το 1988, εποχή που ακόμη η ελληνική δενδροκομία βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα και η χώρα μας έκανε εξαγωγές σε όλη την ΕΕ, η αχλαδιά αναπτυσσόταν κυρίως σε Θεσσαλία και Μακεδονία, αλλά με την έλευση του βακτηριακού καψίματος, χάθηκαν ποικιλίες και τεράστιες εκτάσεις. Το «γλυκό έδεσε» στη συνέχεια είπε, όταν τη δεκαετία του 1990 ήρθε και η ψύλλα και χάθηκαν παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας.

Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται κλασικές ποικιλίες, όπως μεταξύ άλλων και κυρίως η Κρυστάλλια, η Santa Maria, λιγότερο η Κοντούλα, η Coscia, η Sissy και τα μεταποιήσιμα Williams και Highland, αν και, όπως έσπευσε να τονίσει «επειδή η μεταποίηση αποτελεί ένα ακριβό ‘σπορ’, δεν προχωρά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν, ο κ. Νάνος τόνισε ότι εμμένουν οι προαναφερόμενες ασθένειες ψύλλα και βακτηριακό κάψιμο και «για αυτό και αρκετές χρονιές υπάρχει μειωμένη παραγωγή». Όπως υπογράμμισε, για την καλλιέργεια γίνονται πάρα πολλές εισροές σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλό κόστος, το οποίο, αν μειωθεί «μπορεί και πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή αχλαδιών στη χώρα μας» διευκρίνισε.

Για τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα, ο ίδιος είπε ότι δεν είναι οι κατάλληλες και σωστές, και ενδεικτικά ανέφερε ότι γίνεται μη ορθή χρήση γιββεριλινών, οι οποίες όπως τόνισε, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι άσχημος ο καιρός στην περίοδο της άνθησης.

«Ακόμη και σε περιπτώσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης και πιστοποίησης, γίνονται πολλά λάθη στην καλλιέργεια, αφού το μόνο που ενδιαφέρει παραγωγούς και διακινητές είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα αχλάδια να μην είναι πάνω από τα όρια που θέλει ο αγοραστής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην αχλαδιά είναι «διαχειρίσιμες», αφού όπως εξήγησε «το αχλάδι αγαπάει τη ζέστη και δεν έχει μεγάλες ανάγκες ψύχους το χειμώνα».

Ο διευθυντής πωλήσεων της ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, ‘Αρης Κωνσταντινίδης, γεωπόνος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην 40ετή πορεία της επιχείρησης, τόνισε ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται τέσσερις νέες ποικιλίες αχλαδιού που «γεννήθηκαν» στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια και είναι οι Lucy Sweet, Early Giulia, Debby Green και Lucy Red. Ειδικά για ητν τελευταία, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να προσελκύσει νεότερο καταναλωτικό κοινό, αφού είναι ιδιαίτερη και καινοτόμα λόγω του κόκκινού της χρώματος. «Πρόκειται για προστατευμένες ποικιλίες με trademark. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις με τις νέες ποικιλίες υπάρχουν σε Κ. Μακεδονία και Θεσσαλία», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τη θέση του, ότι ενώ το αχλάδι αρέσει στους καταναλωτές, η πορεία της ζήτησής του είναι πτωτική, κυρίως εξαιτίας της αστάθειας που παρουσιάζει η ποιότητά του, διατύπωσε το ανώτερο στέλεχος της ιταλικής Origine Group, Alberto Garbulia και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικές που ενισχύουν την ποιότητα του προϊόντος και την αποτελεσματική προώθησή του, όπως επένδυση στην έρευνα για την ποιότητα, στις ποικιλίες, στο brand, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Το ευρωπαϊκό έργο Georgia στοχεύει στη βέλτιστη χρήση νερού για μια ανθεκτική γεωργία

Το έργο GEORGIA, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να φέρει δραστικές αλλαγές στη χρήση του νερού με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη γεωργία.Με μία ισχυρή ομάδα 16...

Η Ανάσταση για τους Κορίνθιους αγρότες ήρθε λίγες μέρες νωρίτερα από το Πάσχα

Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα για τους Κορίνθιους αγρότες καθώς τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απρίλη θα μπουν οι υπογραφές για την κατασκευή του φράγματος Ασωπού, το οποίο θα ωφελήσει τον πρωτογενή τομέα της πεδινής Κορινθίας.Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του...

Μεγάλες ζημιές από τον παγετό στο αμπέλι – Καταστροφή από 50 έως και 100% σε Αττική και Νότια Ελλάδα

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς 20 Μαρτίου και του δεύτερου κύματος στις 9 προς 10 Απριλίου, προκαλούν έντονη απαισιοδοξία στους...

Ευρωβουλευτές: «Η στήριξη των αγροτών για υγιή εδάφη θα είναι χωρίς επιπλέον υποχρεώσεις»

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το Ευρωκοινβούλιο προκειμένου να υπογραμμίσει ότι η πολιτική που συμφωνήθηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 Απρίλη του 2025 για την υγεία στα εδάφη των χωρών-μελών της ΕΕ δε θα προκαλέσει νέες υποχρεώσεις στους αγρότες.Αναλυτικά η...

Η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει άμεσα για την ελληνική κομπόστα σε βερίκοκο, ροδάκινο και αχλάδι

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιάννης Μανιάτης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον κλάδο της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού,...

Στη «Διαύγεια» οι τελικοί δικαούχοι αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων

Στη «Διαύγεια» αναρτήθηκαν όλα τα ονόματα των τελικών δικαιούχων αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.Απόσπασμα από την απόφαση:Με απόφαση του Τμήματος Αμπέλου Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» από τις 14 Απριλίου...

Παγετός και χιόνι κατέστρεψαν το καλαμπόκι στην Ορεστιάδα

Οι χιονοπτώσεις της πρώτης εβδομάδας του Απρίλη, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες στην περιοχή της Ορεστιάδας και του βορείου Έβρου γενικότερα.Δυστυχώς το χιόνι και ο παγετός δεν άφησαν περιθώριο στα καλαμπόκια που είχαν φυτρώσει να την… γλιτώσουν. Έτσι μετά...

Παρουσιάστηκε η ελληνική ρίγανη «Αρέθουσα» – Με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ η εκδήλωση

Σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα», η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη ελληνική ποικιλία ρίγανης στον Ελληνικό Εθνικό (και Ευρωπαϊκό) Κατάλογο Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών, η οποία αξιοποιείται...

Οι δασμοί Τραμπ δυσχεραίνουν την άνοδο στο ελληνικό κρασί

Οι δασμοί Τραμπ έχουν επηρεάσει και τα κρασιά στη Θεσσαλία που εξάγονται σε όλο τον κόσμο, πέρα από τις ΗΠΑ, σε Κίνα, Αυστραλία και Ευρώπη.Οι Θεσσαλοί οινοποιοί είναι σε αβεβαιότητα και το κλίμα ανησυχίας είναι διάχυτο.Όπως τόνισε ο κ. Θάνος Ντούγκος αντιπρόεδρος Ένωσης Οινοποιών...