Μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία, καθώς μέχρι στιγμής και με τον αφθώδη πυρετό να είναι προ των πυλών το ΥΠΑΑΤ δεν έχει πάρει μέτρα πρόληψης, όπως καταγγέλει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ρουμανία παίρνει νέα μέτρα διασυνοριακού ελέγχου, απαγορεύονται οι εισαγωγές ζωικών προϊόντων από Ουγγαρία όπως γάλα, κρέας και κοπριά, ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Ε. περιορίζει τις δικές της εισαγωγές από τη Ρουμανία η οποία πλήττητεται από τον αφθώδη πυρετό.
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει θωρακίσει την κτηνοτροφία της ούτε με μέτρα πρόληψης, ούτε με αυστηροποίηση των εισαγωγών και τον περιορισμό των «Ελληνοποιήσεων», ενώ η υποστελέχωση στις κατά τόπους κτηνιατρικές υποδομές συνεχίζεται με τη Λήμνο να έχει 1 μόνο γιατρό για πάνω από 100.000 ζώα.
Όλα αυτά σε περίοδο Πάσχα και ενώ δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δουλεύουν χωρίς έσοδα ούτε για τις ζωονόσους, ούτε για τις ζωοτροφές. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις φυσικό επακόλουθω είναι ο σταυλισμός των ζώων να μην είναι κατορθωτός προκειμένου να μην πεθάνουν από ασιτία. Έτσι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς των ζωονόσων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ:
Η ΠΟΓΕΔΥ δεν εισακούστηκε για τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης και έτσι, την Παρασκευή 11 Απριλίου, επί ένα 24ωρο και μέχρι τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας σε ζώα εισαγωγής που εμφάνιζαν συμπτώματα συμβατά με αυτά τους αφθώδους πυρετού να αποδειχθούν αρνητικά, η Ελληνική Κτηνοτροφία βρέθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Επαναλαμβάνουμε ότι ο αφθώδης πυρετός είναι ένας καινούργιος εφιάλτης για την ελληνική κτηνοτροφία, στο σύνολό της αυτή τη φορά (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, αλλά και χοιροτροφία). Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό νόσημα και με τεράστιες επιπτώσεις στην παραγωγή, που πλήττει αυτή την στιγμή την κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Με βάση τις έως τώρα αναφορές η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική.
Η ΠΟΓΕΔΥ επαναλαμβάνει ότι είναι ευθύνη του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντι στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας να προχωρήσει σε απαγόρευση εισαγωγής των ζώων των ευαίσθητων ειδών από τις χώρες αυτές για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη Χώρα. Οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.
Η προστασία της Ελληνικής Κτηνοτροφίας πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων».