back to top

Επιδημία αφθώδους πυρετού: Ουγγαρία και Σλοβακία εξετάζουν ανεπιβεβαίωτα σενάρια βιοτρομοκρατίας

Ουγγαρία και Σλοβακία πλήττονται τις τελευταίες εβδομάδες από αλλεπάλληλες εξάρσεις Αφθώδους Πυρετού (FMD), με τις αρχές να έχουν θανατώσει περισσότερα από 10.000 ζώα για να περιορίσουν την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, διατυπώνοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι οι συνεχιζόμενες επιδημίες μπορεί να σχετίζονται με κάποιου είδους βιοτρομοκρατία — χωρίς να είναι σε θέση να παρουσιάσουν κάποια επιστημονική απόδειξη που να το στηρίζει.

Οι ουγγρικές αρχές ανίχνευσαν ένα κρούσμα FMD στις αρχές Μαρτίου σε μια φάρμα βοοειδών κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, στο πρώτο κρούσμα της χώρας μετά από 50 χρόνια. Έκτοτε, τα ζώα σε τρεις ακόμη ουγγρικές και έξι σλοβακικές φάρμες βρέθηκαν θετικά στον ιό, γεγονός που ώθησε τις αρχές να εμβολιάσουν τα κοπάδια για να μειώσουν οποιαδήποτε περαιτέρω εξάπλωση πριν από την αναγκαστική σφαγή. Η Σλοβακία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε συνοριακούς περιορισμούς.

 «Ενορχηστρωμένο χτύπημα»

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου Πρωθυπουργού Β. Όρμπαν, Γκέργκελι Γκουλιάς, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος που υιοθέτησε την εκδοχή ότι οι επιδημίες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός βιολογικού χτυπήματος.

«Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο ιός να μην είναι φυσικής προέλευσης, μπορεί να έχουμε να κάνουμε με έναν τεχνητά δημιουργημένο ιό», είπε ο Γκουλιάς σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η υποψία βασίζεται σε ρητές πληροφορίες που έλαβαν από ένα ξένο εργαστήριο, τα αποτελεσματα του οποίου δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Γκουλιάς επέμεινε ότι οι ειδικοί πρέπει να ερευνήσουν κάθε πιθανότητα ενός «ενορχηστρωμενου χτυπήματος».

Η Σλοβακία αναφέρει παρόμοια θεωρία

Ο Σλοβάκος Υπουργός Γεωργίας, Ρίχαρντ Τακάτς, εμφανίστηκε στο ίδιο μήκος κύματος υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στο YouTube ότι η Σλοβακία εξετάζει μια παρόμοια πιθανότητα.

«Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις, διάφορα ερωτήματα που εδώ στη Σλοβακία αναρωτιόμαστε. Τα ίδια ερωτήματα τίθενται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Τακάτς.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σε επίσημα έγγραφα μετά από συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η βιοτρομοκρατία αναφέρεται ως ένα από τα πιθανά σενάρια. Ότι κάποιος μπορεί να έφερε τον ιό εδώ με κάποιο σκοπό. Είναι θέμα που διερευνάται», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του Τακάτς, αλλά είπε ότι εργάζεται για να βρει την προέλευση του ιού.

«Δεν έχουμε σχόλιο σε αυτό το θέμα. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για να προσπαθήσει να βρει την προέλευση της επιδημίας. Η απομόνωση του ιού και η αλληλουχία του γονιδιώματος είναι σε εξέλιξη στο αναγνωρισμένο εργαστήριο της ΕΕ και μπορεί να βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει η προέλευση. Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για το χρόνο ή το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Politico.

Προληπτικά μέτρα και συνεχής έρευνα

Αρκετές χώρες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, από την Αυστρία και την Τσεχία που έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει απαγορεύσει την εισαγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ. Από τότε, ζώα σε ακόμη τρεις φάρμες στην Ουγγαρία και έξι φάρμες στη Σλοβακία έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, με τις αρχές να προχωρούν σε εμβολιασμό των κοπαδιών για να περιορίσουν την εξάπλωση πριν από τις εκτακτες θανατώσεις. Η Σλοβακία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει επιβάλει περιορισμούς στα σύνορα και έχει δημιουργήσει κέντρο επιτήρησης με τη συμμετοχή της αστυνομίας, των πυροσβεστών και του στρατού, τόσο από αέρος όσο και από το έδαφος.

Επιστημονική αντίθεση και αντίλογος

«Με τα τρέχοντα δεδομένα μου, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτό το σενάριο», δήλωσε ο ιολόγος Γιρί Τσέρνι από το Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών στην Πράγα, αναφερόμενος στις υποψίες για βιοτρομοκρατία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε την πιθανότητα εναλλακτικών εξηγήσεων, αλλά ότι αυτές πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, και όχι να υποτίθεται χωρίς αποδείξεις. Δεν σημαίνει ότι μια βιοτρομοκρατική επίθεση είναι μια πιθανή εξήγηση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στο Politico ότι «ο ιός μπορεί να μεταφερθεί με μολυσμένα παπούτσια, ρούχα, εξοπλισμό ή ακόμη και φτερά πουλιών από μεταναστευτικά είδη. Παρόμοια περιστατικά ακούσιας εισαγωγής έχουν καταγραφεί στο παρελθόν», δήλωσε .

Αφθώδης πυρετός: Μια θανατηφόρα απειλή για τα ζώα

Ο Αφθώδης Πυρετός είναι η πιο επικίνδυνη ζωονόσος στον κόσμο. Εξαιρετικά μεταδοτική στα φυτοφάγα ζώα όπως τα βόδια, οι χοίροι, τα πρόβατα και οι κατσίκες, σπάνια οδηγεί σε θάνατο ζώων, αλλά προκαλεί πυρετό, απώλεια όρεξης και φουσκάλες στις οπλές και το στόμα που απαιτούν τη θανατώση ολόκληρου του κοπαδιού — και την επιβολή ζωνών αποκλεισμού για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του.

Η ασθένεια έχει τη δυνατότητα να πλήξει σοβαρά την κτηνοτροφία. Μια επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001 προκάλεσε αγροτική και τουριστική κρίση που κόστισε πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αρχές σφαγίασαν περισσότερα από 6 εκατομμύρια ζώα στην προσπάθεια να εξαλείψουν την ασθένεια.

Η Γερμανία ανέφερε μια επιδημία τον Ιανουάριο, η οποία έκτοτε έχει περιοριστεί.

Πηγή Politico.eu

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Λοπέρα: Το χωριό της Ανδαλουσίας που αγωνίζεται για να σώσει τα ελαιόδεντρα από τα φωτοβολταϊκά

Οι Ισπανοί αγωνίζονται για να σώσουν τα ελαιόδεντρα τους από τα φωτοβολταϊκά Μαζί με τα αιωνόβια ελαιόδεντρα του, ο Φρανσίσκο Κάμπος μελετά ανησυχητικά την πράσινη ταπετσαρία που περιβάλλει την πόλη του στη νότια Ισπανία, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται να αποτρέψουν...

17 Απριλίου: Tι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της σφαγής των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα της Βραζιλίας στις 17 Απριλίου του 1996.Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας, η διεθνής συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», που συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης...

Το αδασμολόγητο ελαιόλαδο ωφελεί την οικονομία των ΗΠΑ

Μια αύξηση κατά 20% της συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή από τον αμερικανικό πληθυσμό, θα εξοικονομούσε στο σύστημα υγείας 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.Υπήρξε ένας αναστεναγμός ανακούφισης με την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει την αρχική του...

Σε τελωνειακούς δασμούς 21% στις τομάτες από το Μεξικό θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την πρόθεσή της να αποσυρθεί από διμερή συμφωνία με το Μεξικό που επέτρεπε να εισάγονται στην αμερικανική αγορά τομάτες χωρίς τελωνειακούς δασμούς, μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Ιουλίου και συνεπάγεται την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σχεδόν 21%.«Η συμφωνία δεν επέτρεψε...

CNN: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα χτυπήσει πρώτα τους αγρότες που τον ψήφισαν

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα επιστρέφει με νέα ένταση, και τα πρώτα θύματα δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς αγρότες -πολλοί από τους οποίους στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ και στις εκλογές του 2024.Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το...

Μεξικό: Πρώτος θάνατος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

Οι υγειονομικές αρχές πολιτείας του Μεξικού ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N1.Το θύμα ήταν κοριτσάκι τριών ετών, που υπέκυψε στην πολιτεία Κοαουίλα, διευκρίνισαν. Ήταν το πρώτο και το μοναδικό ως τώρα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε...

Γρίπη των πτηνών: Ένα κοριτσάκι τριών ετών το πρώτο κρούσμα – Νοσηλεύται σε «σοβαρή» κατάσταση

Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή 4/4,  στο Μεξικό, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όχι μακριά από τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφτεί κάπου 70 ανθρώπινα κρούσματα, πέρα από την πανδημία στα ζώα.Η ασθενής είναι...

Οι Ισπανοί αγρότες διεκδικούν μέση τιμή στο ελαιόλαδο 5€ το λίτρο

Να πρυτανεύσει η λογική και να επανέλθει η πραγματική ισορροπία στην αγορά ελαιολάδου ζητά η Ένωση Μικρών Αγροτών (UPA) της Ισπανίας μέσω δηλώσεων του προέδρου της Κριστοφέρ Κανό.Όπως εξηγεί, η κατανάλωση επανέρχεται σταδιακά στα γνωστά επίπεδα, καθώς πλέον υπάρχει...

Δασμοί Τραμπ σε κυρίως 60 χώρες – 20% στην ΕΕ – 25% σε όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα – Πότε τίθενται σε ισχύ

Δασμούς-σοκ σε περίπου 60 χώρες «μοίρασε» την Τετάρτη το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου» καθώς αλλάζει ριζικά τους κανόνες που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες στο παγκόσμιο εμπόριο, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο συμμάχους και...