Βρισκόμενοι στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας η κίνηση στα σούπερ μάρκετ είναι αρκετά έντονη και ο κόσμος εφοδιάζεται για τα γιορτινά τραπέζια, περιέγραψε ο γενικός διευθυντής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Απόστολος Πεταλάς, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, διαβεβαιώνοντας πως οι αλυσίδες έχουν διασφαλίσει την επάρκεια σε όλα τα προϊόντα του Καλαθιού του Πάσχα.
«Φέτος ειδικά, στα αμνοερίφια υπήρχε μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Από τη μια μεριά μεγάλη ζήτηση και από τις χώρες του καθολικού Πάσχα, διότι συμπίπτουν αυτά τα δύο και επίσης λόγω των υγειονομικών διατάξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάποιες άλλες γειτονικές χώρες, υπήρξε μια μειωμένη προσφορά. Άρα η επάρκεια είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Και βεβαίως ακριβώς λόγω αυτών των δυναμικών υπήρξε μια αύξηση της τιμής. Τα σούπερ μάρκετ, όπως ξέρετε, πουλάνε στη χαμηλότερη τιμή σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο της αγοράς. Και υπολογίζουμε ότι κατά μέσον όρο σε σχέση με πέρυσι ανά κιλό και το αρνί και το κατσίκι θα είναι περίπου ένα ευρώ περισσότερο από πέρσι. Σήμερα, αν θα δείτε και στο application του e-katanalotis, το αρνί κυμαίνεται από 11 ευρώ μέχρι και 12, κάπου εκεί και για το κατσίκι από 11,5 μέχρι 12,5» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα σοκολατοειδή έχουν μια μικρή άνοδο, επιβεβαίωσε ο κ. Πεταλάς.
«Η τιμή της πρώτης ύλης του κακάο έχει εκτιναχθεί και συνεχίζει να ανεβαίνει διεθνώς. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα του Καλαθιού με τα σοκολατοειδή έχουν μια αύξηση γύρω στο 10% σε σχέση με πέρσι. Η πρώτη ύλη όμως είναι ίσως και 50% μεγαλύτερη. Και τέλος το τσουρέκι είναι περίπου στα περσινά επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα, όπως όλα τα δημητριακά» ανέφερε.
Στα γαλακτοκομικά, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΕΛΚΑ για τα σούπερ μάρκετ, οι τιμές είναι σταθερές, προσέθεσε ο κ. Πεταλάς.
«Το μόνο πράγμα που ανεβαίνει και ίσως στο μέλλον να επηρεάσει και τα γαλακτοκομικά είναι το κρέας το μοσχαρίσιο, το οποίο επειδή όπως γνωρίζετε οι αγελάδες επηρεάζονται αρκετά από την κλιματική αλλαγή, υπάρχει ένας περιορισμός στο ζωικό κεφάλαιο στις μεγάλες χώρες που παράγουν αγελάδες και γάλα, όπως είναι η Ολλανδία και η Ελβετία και το μοσχαρίσιο κρέας έχει ανέβει περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι και αυτό γιατί περιορίζεται σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα στο μέλλον, ειδικά για το αγελαδινό γάλα θα επηρεάσει και την τιμή» κατέληξε.