Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 99 FM «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» και στην εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άφησε ελεύθερες τις εισαγωγές αμνοεριφίων από την Ουγγαρία, μια χώρα της οποίας η κτηνοτροφία έχει πληγεί από τον αφθώδη πυρετό τον προηγούμενο μήνα.
Να σημειωθεί πως η αυστριακή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθεί η ελληνική, έχει κλείσει σε πολλά σημεία τις συνοριακές διαβάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις έχει κινητοποιήσει τον στρατό της χώρας. Στόχος της Αυστρίας είναι να αποτρέψει τη μετάδοση της νόσου στα παραγωγικά ζώα των κτηνοτρόφων της.
Η Ουγγαρία ανέφερε τον περασμένο μήνα το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού — το πρώτο αυτής της ιογενούς νόσου που καταγράφεται έπειτα από 50 χρόνια — σε φάρμα κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, τον οποίο ενημέρωσαν οι ουγγρικές υγειονομικές αρχές. Χιλιάδες βοοειδή χρειάστηκε να θανατωθούν, καθώς η περίκλειστη χώρα προσπαθεί να περιορίσει την επιζωοτία.
Η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν κλείσει δεκάδες συνοριακές διαβάσεις, αφού κρούσμα της νόσου εμφανίστηκε και στο νότιο τμήμα της Σλοβακίας. Σε όσες διαβάσεις παραμένουν ανοιχτές, γίνονται επισταμένοι έλεγχοι και απολύμανση των διερχόμενων οχημάτων.
Μέχρι το 1991, τόνισε ο κ. Τσακίρης, ο εμβολιασμός κατά του αφθώδους πυρετού ήταν υποχρεωτικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, όπως διαπιστώθηκε, τα εμβολιασμένα ζώα μπορούν να φέρουν τον ιό για χρόνια – γι’ αυτό και εν τέλει η Ε.Ε. αποφάσισε να απαγορεύσει τον εμβολιασμό. Πλέον, εάν αρρωστήσει ένα ζώο, πρέπει να θανατώνονται και τα υπόλοιπα του κοπαδιού, ώστε να μην μεταδίδεται ο ιός.
Ο αφθώδης πυρετός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο η ευλογιά και η πανώλη των προβάτων, όμως τα ζώα που νοσούν χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθει η παραγωγική τους ικανότητα. Η ζωονόσος πλήττει πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, χοίρους, αγριόχοιρους και ελάφια. Τα βοοειδή νοσούν βαρύτερα από τα αιγοπρόβατα.
Αφθώδης πυρετός και αιγοπρόβατα
Η νόσος εμφανίζει ηπιότερα κλινικά συμπτώματα στα αιγοπρόβατα από ό,τι στους χοίρους και τα βοοειδή, όπως κατάπτωση, ανορεξία, πυρετό, μείωση της γαλακτοπαραγωγής.
Κλινικά συμπτώματα που μπορούν να εμφανίσουν τα νοσούντα ζώα είναι αλλοιώσεις, όπως φυσαλίδες στην επιφάνεια της γλώσσας και στα ούλα – συχνά τόσο μικρές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Στα άκρα, οι αλλοιώσεις βρίσκονται στα όρια μεταξύ του δέρματος και της στεφάνης των χηλών, καθώς και στα μεσοδακτύλια διαστήματα.
Στους αμνούς μπορεί να παρατηρηθούν αιφνίδιοι θάνατοι λόγω μυοκαρδίτιδας και αποβολές στα έγκυα ζώα.
Λόγω της ήπιας ή και της απουσίας συμπτωματολογίας στα πρόβατα και τις αίγες, ενδέχεται να απεκκρίνουν τον ιό «σιωπηλά» και να μεταδίδουν τη νόσο χωρίς να γίνονται αντιληπτά.
Παρότι η νόσος είναι «μακριά» από την Ελλάδα, ο κ. Τσακίρης συνιστά στους κτηνοτρόφους να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας, όπως η απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εκμεταλλεύσεις τους, η αποφυγή επισκέψεων από μη εργαζομένους, η αποφυγή δανεισμού ή ανταλλαγής ζώων, καθώς και η εφαρμογή απεντομώσεων και μυοκτονίας. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων πρέπει να είναι ακόμα πιο αυστηρή σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου στη χώρα.
Στην περίπτωση της Λέσβου και άλλων νησιών με αναπτυγμένη κτηνοτροφία, καλό θα ήταν να ληφθούν μέτρα βιοασφάλειας στα λιμάνια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου της ζωονόσου μέσω φορτηγών και άλλων οχημάτων.
Η ευλογιά των προβάτων
Η ευλογιά των προβάτων συνεχίζει να δίνει κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα. Το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγραφεί κρούσματα στον Έβρο, τη Ροδόπη και τη Χαλκιδική.
Στη Λέσβο και τη Λήμνο, χάρη στην άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπήρξε έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, με αποτέλεσμα να σταματήσει η επιζωοτία αμέσως μετά την εμφάνισή της, όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης.
Δείτε εδώ το βίντεο με όλη την συνέντευξη: