Την πτωτική τους πορεία συνεχίζουν οι τιμές των παραγωγών, με το ελαιόλαδο να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση, αν και συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα του πρωτογενούς τομέα. Ο μηχανισμός του πληθωρισμού συνεχίζει να διατηρεί πανάκριβα τα αγαθά στο ράφι.
Εισαγόμενος φαίνεται πως είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που ψωνίζουμε όλοι οι πολίτες από τα ράφια του supermarket, καθώς οι τιμές του παραγωγού στα αγροτικά αγαθά κινήθηκε με μεγάλη πτώση για άλλον έναν χρόνο.
Πιο δυγκεκριμένα και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές του παραγωγού έπεσαν κατά 8.5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024, ενώ πτώση καταγράφηκε και σε σχέση με τον Γενάρη του 2025 κατά 1.3%.
Η αντιφατική περίπτωση του ελαιόλαδου
Άλλη μια στρέβλωση που υπάρχει στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας απεικονίζεται στους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η τιμή του ελαιόλαδου στον παραγωγό πέφτει κατά 43% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Γενάρη του 2025 γνωρίζει πτώση κατά 6.4%. Παρόλα αυτά το ελαιόλαδο αποτελεί πυλώνα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα καθώς στον Γενικό Δείκτη εκροών με 212.8 μονάδες σε ετήσια βάση, ποσό που παραμένει υπερδιπλάσιο των 100 μονάδων που είχε κατά μέσο όρο έτους το 2020.
Η τιμή του παραγωγού πέφτει και η ακρίβεια αυξάνεται
Από τις τιμές που υπάρχουν στα ράφια των υπεραγορών φαίνεται ότι η αγροτοδιατροφική ομάδα αυξάνεται για τον καταναλωτή στη λιανική πώληση κατά 2.2%, ενώ κατά τελευταία τρία χρόνια η τιμή των φυτικών προϊόντων αυξήθηκε κατακόρυφα κατά 50%. Αντίθετα με το τι πληρώνουν οι πολίτες στα supermarket, οι τιμές του παραγωγού μειώθηκαν κατά 12/1%.
Όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα οι τιμές μειώνονται κατά 1.7%, ενώ έχει προϋπάρξει πτώση κατά 2.4%, ενώ στην αντίθετη κατέυθυνση ισχνή αύξηση γνωρίσε το κρέας κατά 0.1%.