Ούτε μια ούτε δυο, αλλά 10 είναι οι συνδεδεμένες για τις οποίες θα πληρωθούν αγρότες μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 12 Απρίλη.
Πιο συγκεκριμένα, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα λάβουν συνδεδεμένες ενισχύσεις για ρύζι, σπόροι σποράς, κτηνοτροφικά ψυχανθή, μηδική, βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλια για χυμό, κορινθιακή σταφίδα, μήλα ΠΟΠ/ΠΓΕ, με τα ποσά να κυμαίνονται από 8 έως και 50 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τα ζώα γύρω στα 11 με 12 ευρώ το κεφάλι.
Αναλυτικά τα ποσά:
- Ρύζι: 34 ευρώ/στρέµµα.
2. Σπόροι σποράς: 45 ευρώ/στρέµµα.
3. Κτηνοτροφικά ψυχανθή: 20 ευρώ/στρέµµα.
4. Μηδική, τριφύλλι: 8 ευρώ/στρέµµα.
5. Βιοµηχανική τοµάτα: 50 ευρώ/στρέµµα.
6. Πορτοκάλια χυµοποίησης: 40 ευρώ/στρέµµα.
7. Όσπρια: 30 ευρώ/στρέµµα.
8. Κορινθιακή σταφίδα: 37 ευρώ/στρέµµα.
9. Μήλα ΠΟΠ/ΠΓΕ: 40 ευρώ/στρέµµα.
10. Αιγοπρόβατα: 11-12 ευρώ/κεφάλι.
Μάλιστα, για τους κτηνοτρόφους αυτό που προκύπτει από το ΥΠΑΑΤ είναι ότι τα θανατωθέντα ζώα θα προσμετρηθούν κανονικά για τη συνδεδεμένη των αιγοπροβατοτρόφων, ενώ συνδεδεμένη θα λάβουν και όσοι πούλησαν απευθείας ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.
Η τροποποίηση για τις ζωοτροφές:
«Η υπ’ αρ. 955/275372/07-09-2023 υπουργική απόφαση τροποποιείται ως ακολούθως: Στο άρθρο 3 προστίθεται νέο σηµείο 8. ως εξής: «8. Κατά παρέκκλιση, για την καλλιεργητική περίοδο 2024, λόγω της εφαρµογής των έκτακτων µέτρων στη διακίνηση των ζωοτροφών, στο πλαίσιο περιορισµού εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών οι Π.Ε. Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Σποράδων, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, ∆ράµας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, ∆υτικής Αττικής, Εύβοιας, Αχαΐας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λέσβου, Λήµνου, Άνδρου και Ηρακλείου εξαιρούνται από την εφαρµογή των όρων επιλεξιµότητας των σηµείων 2 και 5 του παρόντος άρθρου». Οι εξαιρέσεις λοιπόν αφορούν τα εξής σηµεία:
«2. Η συγκοµιδή να πραγµατοποιείται µόνο στην ωριµότητα ή κοντά στην ωριµότητα».
«5. Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:
Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ),
οµάδες και οργανώσεις παραγωγών,
οποιαδήποτε νοµική οντότητα έχουσα εµπορική δραστηριότητα στον τοµέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών».