Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κρήτη για την εξευτελιστική τιμή του ελαιολάδου, που πλέον δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 4 ευρώ στην οξύτητα των τριών γραμμών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε «σταυροφορία» για να σωθεί το προϊόν.
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Μάλιστα, θα ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης στο κρητικό ελαιόλαδο. Την ίδια ώρα, εκφράζονται απαισιόδοξες εκτιμήσεις και για της πασχαλινή και καλοκαιρινή αγορά του προϊόντος!
Αναλυτικότερα, ο Σταύρος Γαβαλάς ανακοίνωσε ότι θα έχει επαφές για τη δημιουργία της εταιρείας λαϊκής βάσης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο με μία σταθερότητα στις τιμές, που δεν θα πέφτουν όμως κάθε χρόνο κάτω από τα 6 με 7 ευρώ, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε όλα τα ελαιοπαραγωγικά νοικοκυριά της Κρήτης να ασχοληθούν σοβαρά με την παραγωγή του προϊόντος, βλέποντας πως αξίζει τον κόπο.
Και συνεχίζει λέγοντας με νόημα: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να καταστραφεί η Ιταλία. Να καταστραφεί η Ισπανία. Να καταστραφεί η Πορτογαλία. Να καταστραφούν οι άλλες ελαιοκομικές χώρες – που εγώ δεν θέλω να καταστραφούν οι άνθρωποι – για να απολαμβάνουμε εμείς καλές τιμές», λέει κατηγορηματικά ο συνεταιριστής.
«Ελέω και της απόκτησης του ΠΓΕ που είναι ένα καλό διαβατήριο και ένα καλό πιστοποιητικό, ας ξεκινήσουμε μία σοβαρή προσπάθεια επί πραγματικών πυρών και όχι λόγια και εκθέσεις και βραβεία. Να βγούμε αν θέλουμε στη διεθνή αγορά. Αλλιώς θα είμαστε μια ζωή έρμαια στα νύχια των εμπόρων που καλώς κάνουν και κερδίζουν από τον δικό μας τον κόπο», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς.
Για τη στοχοποίηση της Κρήτης στις επιδοτήσεις
Συνεχίζοντας, ο Σταύρος Γαβαλάς σημείωσε: «Επειδή ακούγεται χρόνια τώρα, ότι η Κρήτη απολαμβάνει υπέρογκες επιδοτήσεις, παράνομες κ.λπ. θα πρέπει να πούμε τα εξής: Την τελευταία πενταετία ο κρητικός ελαιοπαραγωγός έχει χάσει το 80% της αξίας της επιδότησης που έπαιρνε.
Αν ένας ελαιοπαραγωγός έπαιρνε 5.000 ευρώ το χρόνο, τώρα μετά βίας παίρνει 1.200 με 1.300 ευρώ και όχι μόνο αυτό. Είναι αναγκασμένος να πληρώνει τα οικοσχήματα, τις παγίδες, τα τιμολόγια που αυξάνουν κι άλλο το κόστος της ενεργοποίησης και παίρνει αυτόματα λιγότερα χρήματα. Κι εκεί νομίζω πιαστήκαμε στον ύπνο σαν Κρήτη και πήγαν τα περισσότερα χρήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το αντιστρέψουμε και να επανέλθουν οι επιδοτήσεις σε μια κανονικότητα. Είμαστε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τους τομείς αυτούς, υπόλογοι απέναντι στους παραγωγούς».
«Εμείς τα λέγαμε εγκαίρως»
Από την πλευρά του, μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη», ο αντπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος Μιχάλης Καμπιτάκης, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Εμείς τα λέγαμε εγκαίρως. Καλούσαμε τους παραγωγούς από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς να πουλάμε σταδιακά λάδι για να απολαμβάνουν όλων των τιμών. Δεν μας άκουσαν. Άκουγαν κάποιους άλλους που τους έλεγαν να κρατήσουν το προϊόν γιατί θα είχες ξανά τιμής 8 και 9 ευρώ. Και έτσι δεν πούλησαν στα 6 και τα 7 ευρώ που ήταν τότε»…
Ο Μιχάλης Καμπιτάκης τονίζει ότι αυτή τη στιγμή, Κρήτη έχει απούλητο πάνω από το 70% του ελαιολάδου της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου και αυτό το ξέρουν οι τυποποιητές και δεν βιάζονται να αγοράσουν λάδι, ενώ οι Ισπανοί για άλλη και χρονιά έχουν τεράστιες ποσότητες στην αγορά.
Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Καμπιτάκης τόνισε επίσης ότι ενώ παραδοσιακά τέτοιο καιρό ξεκινούσε μια ανάκαμψη στην αγορά, φέτος δεν διαφαίνεται ούτε αυτό.
Γιάννης Σμυρνάκης: «Πολύ καλά ξεκινάει η νέα σοδειά και χρειάζεται προσοχή»
Το μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, διαμηνύει προς τους αγρότες: «Τόσο στο ελαιόλαδο, όσο και στα αμπέλια, φαίνεται μια πολύ καλή παραγωγή. Οι ελιές και τα αμπέλια δένουν πάρα πολύ καλά».
Ο Γιάννης Σμυρνάκης καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να προβούν στους απαραίτητους ψεκασμούς στα ελαιόδεντρα τους, είτε για καλόκορη αν υπάρχει, είτε για να ενισχύσουν με υδατοδιαλυτά λιπάσματα τα δέντρα. Και τους αμπελουργούς να ψεκάσουν ή να βάλουν χαλκό και θειάφι, αφού μετά τις τελευταίες βροχές, υπάρχουν κίνδυνοι περονόσπορου, φόμοψης και ωιδίου.