Ένα νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο φαίνεται πως μπαίνει στον χάρτη των επιδοτήσεων των αγροτών, με το επικείμενο Μέτρο να δίνει έμφαση στις μικρές και οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, προσφέροντας καθαρή ενίσχυση έως και 50.000€.
Η συζήτηση για την ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών έχει ανοίξει για τα καλά στην Ε.Ε. και πλέον φαίνεται πως μπορεί να πάρει σάρκα και οστά προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους με μικρό κλήρο ή μικρή (μέχρι στιγμής) απόδοση να αναπτύξουν τη γεωργική τους δραστηριότητα. Ωστόσο μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος, ενώ «αγκάθια» υπάρχουν και στην εφαρμογή του από ελληνικής πλευράς.
Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο αναμένεται να ανακοινωθεί ως Μέτρο στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 μετά την τακτική συνεδρίαση που θα γινει στις 14 Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαρροές η τροποποίηση θα έχει ως εξής:
«Επενδύσεις και άλλες µικρές εγκαταστάσεις
Αλλαγές στον βασικό κανονισµό:
Νέο κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 50.000 ευρώ για την επιχειρηµατική ανάπτυξη των µικρών εκµεταλλεύσεων».
Το πλεόνασμα από το πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες θα πάει στο νέο Μέτρο;
Η ΚΑΠ με την ενδιάμεση αναθεώρηση έχει σκοπό να εντάξει κι άλλους αγρότες και μάλιστα αυτή τη φορά το νέο επερχόμενο Μέτρο επικεντρώνεται στον μικρό σύμφωνα με τις διαρροές που προκύπτουν.
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει αδιάθετο ένα ποσό περί τα 170 εκατομμύρια, καθώς το πρόγραμμα για «Νέους Αγρότες» γνώρισε πολύ μειωμένο ενδιαφέρον και δεν κατάφερε να προσελκύσει νέους καλλιεργητές. Έτσι αν το ΥΠΑΑΤ το αποφασίσει μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το απόθεμα προκειμένου να καλύψει το νέο Μέτρο, δίνοντας ατομικές επιδοτήσεις έως και 42.500 ευρώ προκειμένου να ομοιάζουν με εκείνες που προβλέπονταν για τους «Νέους Αγρότες».
Μέτρο με… παρελθόν στην Ελλάδα!
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας το 2022 υπήρξε το παρόμοιο Μέτρο 6.3 που ήταν συνολικού κόστους 70 εκατομμυρίων ευρώ, επιδοτούσε τον δικαιούχο με 1400 ευρώ και απευθυνόταν αποκλειστικά σε επαγγελματίες αγρότες.
Οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε:
- Η Τυπική Απόδοση της εκµετάλλευσης να κυµαίνεται από 5.000 έως 8.000 ευρώ, σύµφωνα µε τα στοιχεία των αιτήσεων ΟΣ∆Ε.
- Ο υποψήφιος να είναι κατ’ επάγγελµα αγρότης.
- Το οικογενειακό εισόδηµα να µην ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ετησίως.
- Η κατοικία να βρίσκεται σε µικρές κοινότητες µε πληθυσµό έως 5.000 κατοίκους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες μιας χώρας γίνονται δικαιούχοι ενός μέτρου αποτελεί πολιτική απόφαση και εθνική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.