back to top

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.

Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές ρίζες στην παράδοση και ισχυρή παρουσία στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ο τομέας έχει καταφέρει να συνδυάσει τη μικρομεσαία παραγωγή με τη βιομηχανική εξέλιξη, ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Η ανάπτυξη της τυροκομίας στην Ελλάδα

Η παραγωγή τυριού στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Σήμερα, ο κλάδος παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα τόσο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας, όσο και από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και οργανωμένα δίκτυα διανομής.

Οι μεγάλες μονάδες καλύπτουν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας ζήτησης τυροκομικών, ενώ αρκετές έχουν αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα σε διεθνείς αγορές.

Ο ρόλος της πρωτογενούς παραγωγής και της πρώτης ύλης

Ο τομέας συνεχίζει να στηρίζεται στη γεωργική πρωτογενή παραγωγή, κυρίως από μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο, η έλλειψη σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και η ανάγκη εισαγωγής αγελαδινού γάλακτος από το εξωτερικό καθιστούν την προμήθεια πρώτης ύλης κρίσιμο σημείο για την ανάπτυξη του κλάδου.

Προβλήματα και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τυρόγαλου

Η παραγωγή τυριού συνοδεύεται από τη δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων τυρογάλακτος (cheese whey), το οποίο έχει υψηλό οργανικό φορτίο (μέχρι 65 g COD/L) και αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις.

Για κάθε 1 κιλό τυριού, παράγονται περίπου 9 κιλά τυρογάλακτος, δημιουργώντας όγκο αποβλήτων που απαιτεί ορθή διαχείριση και εξειδικευμένες λύσεις.

Σύνθεση και επιπτώσεις του τυρογάλακτος

Αν και έχει θρεπτική και ενεργειακή αξία, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χημική ισορροπία του εδάφους, μειώνοντας την αγροτική απόδοση όταν χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα.

Ανάκτηση πόρων και κυκλική οικονομία στην τυροκομία

Η ανάκτηση πολύτιμων συστατικών από το τυρόγαλο αποτελεί λύση προς την κυκλική οικονομία.

Με την κατάλληλη τεχνολογία, μπορούν να παραχθούν:

  • Πρωτεΐνες
  • Ζωοτροφές
  • Βιοκαύσιμα
  • Βιοαέριο

Μέσω της αναερόβιας χώνευσης του τυρογάλακτος στις μονάδες επεξεργασίας:

  • Πραγματοποείται ορθή διαχείριση αποβλήτων
  • Παράγεται βιοαέριο, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτάρκεια των τυροκομείων γίνεται συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία
  • Προκλήσεις στη διαχείριση τυρογάλακτος

Τα κυριότερα εμπόδια για την αξιοποίηση του τυρογάλακτος είναι:

  • Υψηλό ποσοστό νερού στο τελικό απόβλητο
  • Κόστος ενέργειας για την επεξεργασία
  • Εποχιακή παραγωγή
  • Ανταγωνιστικά προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά
  • Ανάγκη μεταφοράς σε μονάδες επεξεργασίας
  • Η ελληνική τυροκομία έχει τη δυναμική να ενισχύσει τη βιωσιμότητά της μέσω
    της καινοτόμου αξιοποίησης των υποπροϊόντων, όπως το τυρόγαλο.
  • Η επαναχρησιμοποίηση και μετατροπή του σε χρήσιμες πρώτες ύλες και ενέργεια, συνδυάζει οικονομικό όφελος, περιβαλλοντική προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα για την αξιοποίηση του τυρογάλακτος ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: tyrokomos.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...

Στο Δημοτικό Σχολείο Άριος οι μαθητές παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο (pic)

Παράδειγμα δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άριος, έχοντας εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.Πέρα από την καλλιέργεια της σκέψης, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Βαγγέλη Πλακιά τα παιδιά έχουν εντρυφήσει και στην καλλιέργεια της γης,...

Λέσβος: Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα τον Ψηφιακό Αγροτοδιατροφικό Χάρτη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα διοργανώνει και σας προσκαλεί στη 1η Ημερίδα ενημέρωσης και συνεργασίας στη Λέσβο για το έργο «Ψηφιακός Αγροδιατροφικός Χάρτης», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί...