Νέος νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών από τις επελάσεις ανεπιτήρητων ζώων, με τα πρόστιμα να φτάνουν έως και τα 12.000€, ενώ η αρμοδιότητα για τις βεβαιώσεις των παραβάσεων επιστρέφει στην αστυνομία.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι η απουσία της ΕΛ.ΑΣ. από τη συγκεκριμένη δράση τόσο καιρό αύξησε τις ζημιές, με την καταστροφή να γίνεται «ανοιχτή πληγή» για αγρότες και καλλιργητές. Πάντως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι βρίσκεται στο άρθρο 34 του συγκεκριμένου νόμου, αφού διατυπώνεται σαφώς ότι τα πρόστιμα θα μεταβιβάζονται και στις αρμόδιες ΔΟΥ και έτσι δε θα μπορεί κανείς να γλιτώσει από το πρόστιμο.
Αναλυτικά:
- Η Ελληνική Αστυνομία και τα αρμόδια δασικά όργανα έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταγράφουν και να επιβάλλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ζώων που προκαλούν αγροτικές ζημιές.
- Το πρόστιμο για την πρώτη παράβαση ορίζεται στα 500 ευρώ.
- Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, το πρόστιμο αυξάνεται στα 1.500 ευρώ.
- Για κάθε επόμενη παράβαση, το ποσό διπλασιάζεται, με ανώτατο όριο τα 12.000 ευρώ ανά περιστατικό.
Η κοινοποίηση του προστίμου θα γίνεται μέσω συστημένης επιστολής, ενώ αν δεν εξοφληθεί εντός πέντε εργάσιμων ημερών, το ποσό θα βεβαιώνεται στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).
Διαδικασία για τα ανεπιτήρητα ζώα
Τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα θα περισυλλέγονται από τους Δήμους, παρουσία της Αστυνομίας ή του δασικού οργάνου.
Για τα ζώα συντροφιάς ισχύουν ειδικές διατάξεις βάσει του ν. 4830/2021, που αφορούν τη διαχείριση και τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ.
Σημαντικό είναι ότι εξαιρούνται από το καθεστώς επιβολής προστίμων τα ζώα που ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Ειδικές ρυθμίσεις και εφαρμογή
Η εφαρμογή της διαδικασίας, καθώς και οι λεπτομέρειες για την είσπραξη, την υποβολή ενστάσεων και άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις, θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων:
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Εσωτερικών
- Προστασίας του Πολίτη
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Η νέα νομοθεσία δίνει πλέον στους αγρότες ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των καλλιεργειών τους και ενισχύει τη συνολική προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση των ζωικών πληθυσμών σε αγροτικές περιοχές.