Θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και οινοπαραγωγή – Καύσιμο τα προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα στη Δράμα

Στις επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στοχεύει η Αναπτυξιακή Δράμας, ώστε τα προϊόντα αγροδιατροφής της περιοχής να αυξήσουν την εξαγωγική τους αξία, ενώ παράλληλα να γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους εκεί.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ

[email protected]

Όπως αναφέρει στον «ΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Μανόλης Χατζόπουλος, «αυτήν την περίοδο έχουμε 100 επενδύσεις προϋπολογισμού πάνω από 20 εκατ. σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Στην αγροδιατροφή έχουν επενδυθεί πάνω από 2 εκατ. μέσω του LEADER, ποσό σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι στηρίζονται μικρές επιχειρήσεις».

Όπως λέει μάλιστα, η Δράμα, αγροτική περιοχή με παραγωγή επώνυμων προϊόντων αξιοποιεί πόρους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του Leader και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε να στηριχθεί η τοπική παραγωγική κοινότητα, έχοντας παράλληλα βοήθεια από την επιστημονική κοινότητα.

«Είναι σημαντικό αυτήν την περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες και δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει κανείς επένδυση πόσο δε μάλλον στον πρωτογενή τομέα, να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων στην περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος

Στη Δράμα τρέχει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα Τοπικό πρόγραμμα LEADER/CLLD που ολοκληρώνεται στις 31/12, ενώ είναι ανοιχτό και το πρόγραμμα Leader και της επόμενης προγραμματικής περιόδου που αφορά μεταξύ άλλων και την ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων ή παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.

Παράλληλα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση μονάδων που δραστηριοποιούνται στον δασοκομικό τομέα.

Πρωτοπορία στα γαλακτοκομικά

Στη Δράμα δραστηριοποιούνται δύο γαλακτοβιομηχανίες, η ΝΕΟΓΑΛ και η Μενοίκιο, που πέραν της βασικής παραγωγής της κλασικής γκάμας γαλακτοκομικών προϊόντων, επιδιώκουν την εξέλιξη μέσω καινοτομιών.

«Και οι δύο γαλακτοβιομηχανίες συνεργάζονται με την επιστημονική κοινότητα ώστε να παράγουν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων καινοτόμα νέα προϊόντα για να βγουν στην αγορά», σημειώνει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσω προγράμματος LEADER παρήχθη ένα ρόφημα το οποίο δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά, ωστόσο είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυτών των συνεργειών και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ηγέτης της παραγωγής

 Τα αγροτικά προϊόντα της Δράμας είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα κρασιά εξάγονται εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο, ενώ η πατάτα Νευροκοπίου έχει ταΐσει γενιές και γενιές Ελλήνων.

Σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει στην παραγωγή προϊόντων μέσω θερμοκηπίων και υδροπονίας με έμφαση στην τομάτα, ενώ  έχει επεκταθεί πρόσφατα και η καλλιέργεια της πολύχρωμης πιπεριάς που είναι ένα προϊόν που έχει ανεβεί δυναμικά στην αγορά τροφίμων.

Μάλιστα έχουν ήδη γίνει επεκτάσεις στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αφού η Δράμα έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της παραγωγής οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα προμηθεύοντας σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία σε όλο το βόρειο κομμάτι της χώρας. Μάλιστα σχεδιάζονται νέες επενδύσεις για τις προγραμματικές περιόδους των προγραμμάτων που έχουν ήδη ανοίξει.

Ανεβαίνει ο πήχης στα κρασιά με ππανω από 10 οινοποιεία

Τα κρασιά της Δράμας αποτελούν ίσως το πετράδι του στέμματος στον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Μανόλη Χατζόπουλο έχουν μια πολύ καλή προοπτική ανάπτυξης «αφού στην περιοχή έχουμε ξεπεράσει πλέον τα δέκα οινοποιεία, τα οποία ξεκίνησαν σαν χόμπι, θέτοντας πολύ υψηλά των πήχη».

Όπως λέει μάλιστα ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας, «με αυτό το πρότυπο υπάρχει προσπάθεια για το καλύτερο, αφού έχουμε εξαγωγές, ενώ συνδυάζεται με τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, αφού τα περισσότερα οινοποιεία είναι επισκέψιμα».

Μάλιστα η αύξηση της ζήτησης του ροζέ κρασιού σε σχέση με το ερυθρό, αλλά και η δυνατότητα παλαίωσης ορισμένων ποικιλιών λευκού, δίνει νέες δυνατότητες για επενδύσεις.

Εκτός του κρασιού, δυναμική είναι η παρουσία του ΑΣΟΠ Δράμας στον Άγιο Αθανάσιο, που έχει επενδύσει στη μεταποίηση ροδιού. Η χυμοποίηση ροδιών από όλη τη χώρα έχει δώσει ένα ακόμα εξαγωγικό αβαντάζ, αφού είναι μια αγορά με ιδιαίτερη ζήτηση, ειδικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

 

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η κομποστομποίηση μπορεί να γίνει με απόβλητα ελαιοτριβείων;

Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές γεωργικές δραστηριότητες της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Ωστόσο, μαζί με το πολύτιμο αυτό προϊόν, προκύπτουν και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, τόσο υγρών όσο και στερεών.Η σωστή διαχείρισή τους αποτελεί...

Τι συμβουλεύουν για ελιά και αμπέλι οι γεωπόνοι – Tα κλαδέματα, τα λιπάσματα και οι ψεκασμοί

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν από τώρα και μετά οι αγρότες της Κρήτης και κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί, όπως τονίζει μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη» ο Ηρακλειώτης γεωπόνος Αριστείδης Κοζής.Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο ιδιώτης γεωπόνος...

Η διαφυλλική λίπανση των ελαιώνων μειώνει το κόστος και ανεβάζει την απόδοση

Σε αυτή τη φάση της βλαστικής ανάκαμψης, πολλοί ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στη λίπανση, μια σημαντική γεωργική παρέμβαση που επιτρέπει στο ελαιόδεντρο να εφοδιαστεί με όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να υποστηρίξει την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη κατά τις διάφορες...

Εθνικό Living Lab για θέματα γεωργίας άνθρακα (Carbon Farming) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Καταστροφικές πλημμύρες από τη μια και λειψυδρία από την άλλη, καταστάσεις τις οποίες η χώρα μας τις...

Αλλαγή ζωνών καλλιέργειας λόγω κλιματικής αλλαγής για να διασωθεί η παραγωγή

Τα περασμένα 30 χρόνια, η μέση θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα έχει ανέβει κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, η μεταβολή φτάνει μέχρι και τους 2 βαθμούς Κελσίου.  Αυτό είναι ένα...

Θεσσαλονίκη: Με συμμετοχή από 40 χώρες και διεθνές συνέδριο για το αχλάδι η διεθνής έκθεση FRESKON (10-12/4)

Τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα και εμπορικούς επισκέπτες από δεκάδες χώρες θα φιλοξενήσει από τις 10-12 Απριλίου 2025 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η Διεθνής Έκθεση FRESKON. Μαζί θα πραγματοποιηθεί και η...

Έρχονται αλλαγές στο υπομέτρο 2.1 για την παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών

Στη δημοσιότητα δόθηκε η 7η Τροποποίηση της Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης υπο-Μέτρου 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα – Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.Η τροποποίηση της υπ’...

Η ελιά και το αμπέλι επωφελούνται από το τσουχτερό κρύο, ενώ τα κηπευτικά όχι

«Ευεργετικό» για ελιές και αμπέλια το τσουχτερό για την εποχή κρύο, αλλά στρεσογόνο για τα κηπευτικά.Ιδανικές καιρικές συνθήκες για την ελαιοκαλλιέργεια και τα αμπέλια στην Κρήτη, συνιστά η μείωση της θερµοκρασίας από το έντονο κύμα ψύχους που φέρνει η κακοκαιρία...

Η ΠΟΓΕΔΥ είναι κάθετα αντίθετη στη μετακίνηση των γεωτεχνικών υπηρεσιών από τη Σάμο

Την αντίθεσή της στη μετακίνηση των γεωτεχνικών υπηρεσιών από τη Σάμο εκφράζει με ανακοίνωση η ΠΟΓΕΔΥ.Αναλυτικά η ανακοίνωση:«Ενημερωθήκαμε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται ενέργειες για κλείσιμο του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καρλοβάσου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας ΠΕ...