Στις επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στοχεύει η Αναπτυξιακή Δράμας, ώστε τα προϊόντα αγροδιατροφής της περιοχής να αυξήσουν την εξαγωγική τους αξία, ενώ παράλληλα να γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους εκεί.
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
Όπως αναφέρει στον «ΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Μανόλης Χατζόπουλος, «αυτήν την περίοδο έχουμε 100 επενδύσεις προϋπολογισμού πάνω από 20 εκατ. σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Στην αγροδιατροφή έχουν επενδυθεί πάνω από 2 εκατ. μέσω του LEADER, ποσό σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι στηρίζονται μικρές επιχειρήσεις».
Όπως λέει μάλιστα, η Δράμα, αγροτική περιοχή με παραγωγή επώνυμων προϊόντων αξιοποιεί πόρους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του Leader και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε να στηριχθεί η τοπική παραγωγική κοινότητα, έχοντας παράλληλα βοήθεια από την επιστημονική κοινότητα.
«Είναι σημαντικό αυτήν την περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες και δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει κανείς επένδυση πόσο δε μάλλον στον πρωτογενή τομέα, να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων στην περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος
Στη Δράμα τρέχει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα Τοπικό πρόγραμμα LEADER/CLLD που ολοκληρώνεται στις 31/12, ενώ είναι ανοιχτό και το πρόγραμμα Leader και της επόμενης προγραμματικής περιόδου που αφορά μεταξύ άλλων και την ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων ή παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.
Παράλληλα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση μονάδων που δραστηριοποιούνται στον δασοκομικό τομέα.
Πρωτοπορία στα γαλακτοκομικά
Στη Δράμα δραστηριοποιούνται δύο γαλακτοβιομηχανίες, η ΝΕΟΓΑΛ και η Μενοίκιο, που πέραν της βασικής παραγωγής της κλασικής γκάμας γαλακτοκομικών προϊόντων, επιδιώκουν την εξέλιξη μέσω καινοτομιών.
«Και οι δύο γαλακτοβιομηχανίες συνεργάζονται με την επιστημονική κοινότητα ώστε να παράγουν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων καινοτόμα νέα προϊόντα για να βγουν στην αγορά», σημειώνει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσω προγράμματος LEADER παρήχθη ένα ρόφημα το οποίο δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά, ωστόσο είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυτών των συνεργειών και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Ηγέτης της παραγωγής
Τα αγροτικά προϊόντα της Δράμας είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα κρασιά εξάγονται εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο, ενώ η πατάτα Νευροκοπίου έχει ταΐσει γενιές και γενιές Ελλήνων.
Σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει στην παραγωγή προϊόντων μέσω θερμοκηπίων και υδροπονίας με έμφαση στην τομάτα, ενώ έχει επεκταθεί πρόσφατα και η καλλιέργεια της πολύχρωμης πιπεριάς που είναι ένα προϊόν που έχει ανεβεί δυναμικά στην αγορά τροφίμων.
Μάλιστα έχουν ήδη γίνει επεκτάσεις στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αφού η Δράμα έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της παραγωγής οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα προμηθεύοντας σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία σε όλο το βόρειο κομμάτι της χώρας. Μάλιστα σχεδιάζονται νέες επενδύσεις για τις προγραμματικές περιόδους των προγραμμάτων που έχουν ήδη ανοίξει.
Ανεβαίνει ο πήχης στα κρασιά με ππανω από 10 οινοποιεία
Τα κρασιά της Δράμας αποτελούν ίσως το πετράδι του στέμματος στον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Μανόλη Χατζόπουλο έχουν μια πολύ καλή προοπτική ανάπτυξης «αφού στην περιοχή έχουμε ξεπεράσει πλέον τα δέκα οινοποιεία, τα οποία ξεκίνησαν σαν χόμπι, θέτοντας πολύ υψηλά των πήχη».
Όπως λέει μάλιστα ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας, «με αυτό το πρότυπο υπάρχει προσπάθεια για το καλύτερο, αφού έχουμε εξαγωγές, ενώ συνδυάζεται με τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, αφού τα περισσότερα οινοποιεία είναι επισκέψιμα».
Μάλιστα η αύξηση της ζήτησης του ροζέ κρασιού σε σχέση με το ερυθρό, αλλά και η δυνατότητα παλαίωσης ορισμένων ποικιλιών λευκού, δίνει νέες δυνατότητες για επενδύσεις.
Εκτός του κρασιού, δυναμική είναι η παρουσία του ΑΣΟΠ Δράμας στον Άγιο Αθανάσιο, που έχει επενδύσει στη μεταποίηση ροδιού. Η χυμοποίηση ροδιών από όλη τη χώρα έχει δώσει ένα ακόμα εξαγωγικό αβαντάζ, αφού είναι μια αγορά με ιδιαίτερη ζήτηση, ειδικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής.