Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν από τώρα και μετά οι αγρότες της Κρήτης και κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί, όπως τονίζει μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη» ο Ηρακλειώτης γεωπόνος Αριστείδης Κοζής.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο ιδιώτης γεωπόνος αναφέρθηκε στο στρες των καλλιεργειών, αφού από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, απότομα είχαμε τις πολύ χαμηλές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση που βιώνουν τα φυτά.
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Συγκεκριμένα, τόσο τα εσπεριδοειδή αλλά και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες όσο και τα αμπέλια, με τις θερμοκρασίες ψύχους που σημειώθηκαν στην Κρήτη, στρεσαρίστηκαν σε επικίνδυνο βαθμό. Μάλιστα, πολλές καλλιέργειες είχαν ήδη ανθίσει και έτσι υπήρξε ανησυχία για το ενδεχόμενο να «καούν», κάτι που όμως τελικά αποδείχτηκε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί, αφού το φαινόμενο ήταν πολύ γρήγορο και δεν φαίνεται να προκάλεσε αυτού του είδους την καταστροφή.
Στο μεταξύ, ο μεγάλος εχθρός σήμερα, για τα ελαιόδεντρα, ήταν και παραμένει το χαλάζι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα, διότι όπως τονίζει ο Άρης Κοζής, για φέτος τα μηνύματα είναι πολύ καλά αφού ήδη φαίνεται πως πάμε σε καλή παραγωγική χρονιά για του χρόνου.
Για τα αμπέλια και τις άλλες καλλιέργειες που έχουν ήδη προχωρήσει μετά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο Άρης Κοζής προτείνει τη χρήση διαφυλλικών λιπασμάτων από φύκια και άλλα ιχνοστοιχεία. Ενώ για την ελαιοκομία, καλό θα είναι, όπως λέει, μετά τα κλαδέματα να γίνει η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων.
Τα κλαδέματα
Οι περισσότεροι δεν έχουν μέχρι σήμερα κλαδέψει ούτε τα αμπέλια τους, ούτε τις ελιές τους. Όπως λέει ο Άρης Κοζής, από τώρα και μετά που ομαλοποιήθηκε η κατάσταση του καιρού, ήρθε η στιγμή να γίνουν όχι μόνο τα κλαδέματα αλλά και όλες οι απαραίτητες εργασίες.
«Πλέον προχωράμε κανονικά είτε στα κλαδέματα, είτε στην καταπολέμηση των χόρτων», όπως επισημαίνει.
Βάζουμε λίπασμα
Τι γίνεται με τη λίπανση της ελιάς; Βάζουμε λιπάσματα από τώρα και μετά; Ο Αριστείδης Κοζής επισημαίνει: «Λιπάσματα από τώρα και μετά, βάζουμε μόνο στις διαφυλλικές εφαρμογές. Όσοι ποτίζουν μπορούν να κάνουν κάποιες εφαρμογές λιπασμάτων, ανάλογα με την εποχή και την καλλιέργεια».
Να γίνονται και ψεκασμοί
Αναφορικά με την ανάγκη ψεκασμών, ο Άρης Κοζής μας λέει: «Μετά τις χαμηλές και στη συνέχεια τις υψηλές θερμοκρασίες, είχαμε πολλά και μεγάλα στρεσαρίσματα. Οπότε καλό είναι να ξεκινήσουμε κάποια ψεκάσματα με φύκια, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και χαλκό».
Όπως διευκρινίζει προς τον «Έλληνα Αγρότη» ο γεωπόνος Αριστείδης Κοζής, αυτά τα ψεκάσματα είναι αναγκαία για το αμπέλι αλλά και για την ελιά. Και τονίζει ότι στην ελιά είναι πάρα πολύ αναγκαίος ο χαλκός προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο, να αναπτυχθούν πάνω στο δέντρο καρκινώματα.
Για δάκο
Στο ερώτημα μας, αν θα ήταν καλό, από τώρα οι ελαιοπαραγωγοί να προχωρήσουν στην τοποθέτηση παγίδων για να ελέγξουν και να καταπολεμήσουν το δακοπληθυσμό, ο γεωπόνος Άρης Κοζής απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Αυτό πρέπει να γίνει τον Ιούνιο. Ωστόσο σήμερα ψεκάζουμε για καλόκορη στα λιόφυτα βέβαια εκείνα, στα οποία διαπιστώνουμε ότι έχουμε καλόκορη».
Τα οργώματα στους ελαιώνες
Για το αν θα πρέπει να οργώνουμε τα λιόφυτα ή όχι, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στον χώρο των γεωτεχνικών. Σύμφωνα με τον Αριστείδη Κοζή: «Δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση στην κατεργασία του εδάφους. Και αυτό ισχύει επειδή με το όργωμα χαλάει η δομή του εδάφους. Δεν πρέπει λοιπόν να σκάβονται και να ξανασκάβονται τα εδάφη. Ειδικά στα ποτιστικά λιόφυτα δεν χρειάζονται οργώματα. Στα μη ποτιστικά, όσοι σκάβουν ας το συνεχίσουν. Όσοι δεν τα σκάβουν δεν μπορούν τώρα γιατί θα χαλάσουν την πανώριζα και θα συντελέσουν στο στρεσάρισμα του δέντρου».
Αλλά και ούτε ζιζανιοκτόνα για την καταπολέμηση της ξυνίδας πρέπει να χρησιμοποιούμε, καθώς εκτός των άλλων, η ξυνίδα σαπίζε στο χώμα και γίνεται λίπασμα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»