Η κομποστομποίηση μπορεί να γίνει με απόβλητα ελαιοτριβείων;

Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές γεωργικές δραστηριότητες της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Ωστόσο, μαζί με το πολύτιμο αυτό προϊόν, προκύπτουν και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, τόσο υγρών όσο και στερεών.

Η σωστή διαχείρισή τους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθώς τα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούν είτε να επιβαρύνουν το περιβάλλον είτε να αξιοποιηθούν δημιουργικά, προσφέροντας σημαντικά οφέλη.

Ποιά είναι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων;

Κατά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, προκύπτουν τα εξής κύρια απόβλητα:

  • Κατσίγαρος: Το σκούρο κόκκινο – μαύρο υγρό απόβλητο που προκύπτει κυρίως από ελαιοτριβεία τριών φάσεων. Είναι ένα υδατικό διάλυμα με περιεκτικότητα σε στερεά 6%, αποτελούμενο από 83-92% νερό, πολυφαινόλες, σάκχαρα, οργανικά οξέα και ανόργανα στοιχεία. Έχει όξινο χαρακτήρα και υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα.
  • Ελαιοζύμη: Το στερεό υπόλειμμα που προκύπτει κατά την εξαγωγή του ελαιολάδου. Περιλαμβάνει τη σάρκα της ελιάς, τον φλοιό, τον πυρήνα και ποσότητα υπολειμματικού νερού και ελαίου. Η ελαιοζύμη μεταφέρεται συνήθως στα πυρηνελαιουργεία, όπου υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία.
  • Ελαιοπυρήνας: Προκύπτει από την επεξεργασία της ελαιοζύμης στα πυρηνελαιουργεία. Από τον ελαιοπυρήνα, μέσω εκχύλισης με διαλύτες (συνήθως εξάνιο), εξάγεται το πυρηνέλαιο. Το υπόλειμμα μετά την εκχύλιση αποτελεί το γνωστό πυρηνόξυλο.
  • Φύλλα και μικρά κλαδιά: Προέρχονται από την αποφύλλωση των ελιών πριν από την επεξεργασία. Συχνά χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή ή οργανικό υλικό για κομποστοποίηση.
    Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, αν απορριφθούν ανεξέλεγκτα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις:

  • Μόλυνση υδάτων: Ο κατσίγαρος μειώνει το διαλυμένο οξυγόνο στα υδάτινα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε φαινόμενα ευτροφισμού.
  • Υποβάθμιση εδαφών: Σε ανεξέλεγκτες ποσότητες, τα απόβλητα μπορούν να αλλοιώσουν τη δομή του εδάφους και να επηρεάσουν τη φυτική ανάπτυξη.
  • Ρύπανση της ατμόσφαιρας: Η καύση των στερεών αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει σε εκπομπές ρύπων.Πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε;

Αντί να θεωρούμε τα απόβλητα των ελαιοτριβείων ως πρόβλημα, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε χρήσιμους πόρους μέσω συγκεκριμένων τεχνολογιών. Η αξιοποίηση των αποβλήτων μπορεί να οργανωθεί στις εξής βασικές κατηγορίες:

Γεωργική χρήση

  • Κομποστοποίηση: Τα στερεά υπολείμματα των ελαιοτριβείων, όπως τα φύλλα και η ελαιοζύμη, αναμειγνύονται με άλλα οργανικά υλικά (π.χ. υπολείμματα φυτικής παραγωγής) και υφίστανται ζύμωση σε ελεγχόμενες συνθήκες. Μετά από λίγους μήνες, παράγεται ένα φυσικό λίπασμα υψηλής ποιότητας, το οποίο εμπλουτίζει το έδαφος με οργανική ύλη.
    Ενεργειακή αξιοποίηση
  • Παραγωγή βιοκαυσίμων: Ο ελαιοπυρήνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω καύσης σε ειδικούς λέβητες ή μονάδες συμπαραγωγής, παράγει θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η χρήση συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και αξιοποιεί πλήρως ένα υποπροϊόν της ελαιοπαραγωγής.
  • Καύση πυρηνόξυλου: Το πυρηνόξυλο ξηραίνεται και χρησιμοποιείται επίσης ως καύσιμο σε λέβητες.
  • Βιοαέριο από κατσίγαρο: Ο κατσίγαρος μπορεί να υποστεί αναερόβια χώνευση, μια διεργασία κατά την οποία μικροοργανισμοί αποικοδομούν τις οργανικές ενώσεις σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή βιοαερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας, και η δημιουργία ενός υγρού υπολείμματος που, σε ελεγχόμενες ποσότητες, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό λίπασμα.
    Βιομηχανική αξιοποίηση
  • Παραγωγή πυρηνελαίου: Το πυρηνέλαιο εξάγεται από τον ελαιοπυρήνα και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών.
  • Εκχύλιση πολυφαινολών: Οι πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούν να απομονωθούν μέσω ειδικών διεργασιών, όπως εκχύλιση με διαλύτες ή χρήση μεμβρανών. Αυτά τα συστατικά έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα διατροφής, καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Συμπέρασμα

Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων δεν είναι μόνο ζήτημα περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων, βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Με τη σωστή αξιοποίηση, μπορούμε να μετατρέψουμε τα «απόβλητα» σε πολύτιμους πόρους, εκμεταλλευόμενοι οικονομικά παραπροϊόντα τα οποία έτσι και αλλιώς προκύπτουν κατά την παραγωγή ελαιολάδου.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Τι συμβουλεύουν για ελιά και αμπέλι οι γεωπόνοι – Tα κλαδέματα, τα λιπάσματα και οι ψεκασμοί

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν από τώρα και μετά οι αγρότες της Κρήτης και κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί, όπως τονίζει μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη» ο Ηρακλειώτης γεωπόνος Αριστείδης Κοζής.Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο ιδιώτης γεωπόνος...

Θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και οινοπαραγωγή – Καύσιμο τα προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα στη Δράμα

Στις επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στοχεύει η Αναπτυξιακή Δράμας, ώστε τα προϊόντα αγροδιατροφής της περιοχής να αυξήσουν την εξαγωγική τους αξία, ενώ παράλληλα να γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους...

Η διαφυλλική λίπανση των ελαιώνων μειώνει το κόστος και ανεβάζει την απόδοση

Σε αυτή τη φάση της βλαστικής ανάκαμψης, πολλοί ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στη λίπανση, μια σημαντική γεωργική παρέμβαση που επιτρέπει στο ελαιόδεντρο να εφοδιαστεί με όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να υποστηρίξει την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη κατά τις διάφορες...

Εθνικό Living Lab για θέματα γεωργίας άνθρακα (Carbon Farming) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Καταστροφικές πλημμύρες από τη μια και λειψυδρία από την άλλη, καταστάσεις τις οποίες η χώρα μας τις...

Αλλαγή ζωνών καλλιέργειας λόγω κλιματικής αλλαγής για να διασωθεί η παραγωγή

Τα περασμένα 30 χρόνια, η μέση θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα έχει ανέβει κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, η μεταβολή φτάνει μέχρι και τους 2 βαθμούς Κελσίου.  Αυτό είναι ένα...

Θεσσαλονίκη: Με συμμετοχή από 40 χώρες και διεθνές συνέδριο για το αχλάδι η διεθνής έκθεση FRESKON (10-12/4)

Τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα και εμπορικούς επισκέπτες από δεκάδες χώρες θα φιλοξενήσει από τις 10-12 Απριλίου 2025 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η Διεθνής Έκθεση FRESKON. Μαζί θα πραγματοποιηθεί και η...

Έρχονται αλλαγές στο υπομέτρο 2.1 για την παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών

Στη δημοσιότητα δόθηκε η 7η Τροποποίηση της Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης υπο-Μέτρου 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα – Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.Η τροποποίηση της υπ’...

Η ελιά και το αμπέλι επωφελούνται από το τσουχτερό κρύο, ενώ τα κηπευτικά όχι

«Ευεργετικό» για ελιές και αμπέλια το τσουχτερό για την εποχή κρύο, αλλά στρεσογόνο για τα κηπευτικά.Ιδανικές καιρικές συνθήκες για την ελαιοκαλλιέργεια και τα αμπέλια στην Κρήτη, συνιστά η μείωση της θερµοκρασίας από το έντονο κύμα ψύχους που φέρνει η κακοκαιρία...

Η ΠΟΓΕΔΥ είναι κάθετα αντίθετη στη μετακίνηση των γεωτεχνικών υπηρεσιών από τη Σάμο

Την αντίθεσή της στη μετακίνηση των γεωτεχνικών υπηρεσιών από τη Σάμο εκφράζει με ανακοίνωση η ΠΟΓΕΔΥ.Αναλυτικά η ανακοίνωση:«Ενημερωθήκαμε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται ενέργειες για κλείσιμο του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καρλοβάσου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας ΠΕ...