back to top

Freskon: Σε πλεονεκτική θέση σειρά ελληνικών προϊόντων λόγω της επιβολής των δασμών Τράμπ

Για την πλεονεκτική θέση που βρίσκεται η χώρα μας μετά την επιβολή των δασμών του Αμερικανού Προέδρου σε σειρά προϊόντων στην ΕΕ, αλλά και στην Κίνα, αλλά και για τις μεγάλες προοπτικές διείσδυσης των ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών σε σημαντικές και ισχυρές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο, όμως υπό προϋποθέσεις, και με τα οφέλη να καταγράφονται πολλαπλά για την εθνική οικονομία και την τσέπη του Έλληνα παραγωγού, μίλησε ο αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «VENUS», Χρήστος Γιαννακάκης, επικεφαλής της εξαγωγικής συν/κής COGREXPO S.A., που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Τις θέσεις του ανέπτυξε ο ίδιος από το βήμα ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Διεθνούς Εμπορικού Γεγονότος Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon που έγινε σε συνδιοργάνωση των agroekfrasi.gr και agrofitro.gr, με θέμα «Οπωροκηπευτικά:Εξαγωγές, προοπτικές, προγράμματα, φυτωριακό υλικό».

Με τη φράση «ουδέν κακόν αμιγές καλού», ο κ. Γιαννακάκης σε τοποθέτησή του για την επιβολή των δασμών Τραμπ, επισήμανε ότι στον τομέα των εξαγωγών υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και «εκεί που περιμένεις ένα αρνητικό γεγονός μετατρέπεται σε θετικό και το αντίστροφο» και πρόσθεσε, η κίνηση των ΗΠΑ με την επιβολή δασμών σε σειρά προϊόντων της ΕΕ και στην Κίνα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον φαίνεται ότι λειτουργεί θετικά για τη χώρα μας.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του σε οινοποιείο της Βόρειας Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης του του ανέφερε ότι λόγω αυτής της εξέλιξης αυξήθηκαν οι παραγγελίες του και δουλεύει και δεύτερη βάρδια για να ανταπεξέλθει.

Γιατί έγινε αυτό διερωτήθηκε ο κ. Γιαννακάκης και απάντησε ότι «το 20% που επεβλήθη με τους δασμούς των ΗΠΑ και στα ελληνικά κρασιά και στα γαλλικά κρασιά, έκανε τα δεύτερα σχεδόν απαγορευτικά για τον Αμερικανό καταναλωτή και σαφώς πιο ελκυστικά τα δικά μας τα ελληνικά». Έτσι, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, η πρώτη συνέπεια της επιβολής των δασμών των ΗΠΑ στα κρασιά ήταν θετική για τα ελληνικά κρασιά.

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κομπόστα ροδάκινου. Η επιβολή των πολύ υψηλών δασμών και στην Κίνα, που είναι ανταγωνιστές της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου και με τους δύο να εξάγουν στις ΗΠΑ αντίστοιχες περίπου ποσότητες, ευνοεί το ελληνικό προϊόν.

«Έτσι, εκεί που είχαμε μεγάλη ποσότητα απούλητου προϊόντος από το 2024 και υπήρχε έντονη ανησυχία στην ελληνική κονσερβοποιία για το πώς θα μπορέσει να δουλέψει ικανοποιητικές ποσότητες φέτος, ιδίως εν αναμονή μιας καλής παραγωγής το 2025, και να διαχειριστούμε την τεράστια προσφορά πρώτης ύλης και την αδυναμία απορρόφησής της λόγω της ύπαρξης των αποθεμάτων, ήρθε ο παγετός να εξισορροπήσει την κατάσταση σε επίπεδο πρώτης ύλης και με την επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ, η ελληνική κομπόστα ροδάκινου κατέστη πιο επωφελή για τους Αμερικάνους εισαγωγείς που ξεκίνησαν ήδη τις παραγγελίες τους για αύξηση φορτώσεων από τη χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιαννακάκης διατύπωσε την εκτίμησή του ότι με τις διαπραγματεύσεις που επίκεινται σε επίπεδο ΕΕ «πιστεύω ότι τα δικά μας ελληνικά προϊόντα θα είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι κάποιων ανταγωνιστών μας», αν και όπως έσπευσε να προσθέτει «βέβαια με τον Τραμπ τίποτα δεν είναι ασφαλές, καθώς αλλάζει θέση από την μία στιγμή στην άλλη».

Ποια τα προβλήματα για τις εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα

«Η βασική μας αδυναμία στο να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στα νωπά οπωροκηπευτικά είναι η αδυναμία δημιουργίας ποσοτήτων και ποικιλίας ειδών για να μπορέσουμε να προσπελάσουμε τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μεγάλα εμπορικά μεγέθη για να καταφέρουμε την είσοδο των ελληνικών νωπών στις μεγάλες και ισχυρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και να δημιουργήσουμε μια γκάμα προϊόντων». Πρόσθεσε ότι για αυτόν ακριβώς τον σκοπό δημιουργήθηκε η εμπορική εταιρεία Cogrexpo SA με πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ και με στόχο και «το ελληνικό λάδι να μην μας το παίρνουν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, οι οποίοι και το πουλούν και κερδίζουν εις βάρος του Έλληνα παραγωγού, τυποποιητή και μεταποιητή».

«Πρέπει να δημιουργηθούν στην Ελλάδα μεγάλα εμπορικά σχήματα για να πάμε σε μεγάλες και να πουλάμε ακριβά αυτό που πουλούν και οι άλλοι ανταγωνιστές μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε «έχουμε τα περιθώρια να το πετύχουμε όπως και έχουμε τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν τη θέση μας». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους του πρωτογενούς τομέα «όλοι μαζί πάμε να παλέψουμε την βασική αδυναμία που έχει το ελληνικό εμπορικό σύστημα και να επωφεληθούμε όλοι, από τον πιο μικρό».

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να δοθούν και άλλα κίνητρα για να δημιουργηθούν συγκεντρώσεις επιχειρηματικές και εμπορικές, «όχι μόνο στον συνεταιριστικό τομέα αλλά και στον ιδιωτικό», τόνισε. Με την παροχή φορολογικών κινήτρων, κατά τη γνώμη του θα δημιουργηθούν εταιρικές συμπράξεις και θα ξεπεραστούν οι δομικές αδυναμίες του ελληνικού εμπορίου και έτσι «θα φέρουμε έσοδα στην εθνική οικονομία, θα μπορούμε εμείς οι του πρωτογενούς τομέα να πληρώνουμε τα δάνειά μας και τους προμηθευτές μας και ο Έλληνας αγρότης θα παίρνει ένα πολύ καλό εισόδημα, ενώ θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη εργατικού δυναμικού που μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα», σημείωσε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στα πυρηνόκαρπα το 50% του κόστους παραγωγής οφείλεται στο εργατικό κόστος, αφού αυτό όπως είπε «διπλασιάστηκε σε τέσσερα χρόνια» και σήμερα οι παραγωγοί πληρώνουν 45-50 ευρώ μεροκάματα και δεν βρίσκουν όταν πριν ήταν 25 ευρώ καθαρά, με αποτέλεσμα «να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, το εισόδημα παραγωγού και να χάνουμε αγορές έναντι των ανταγωνιστών μας».

Για τα προβλήματα που δημιουργούν οι δομικές αδυναμίες του ελληνικού συστήματος εμπορίου, ο ίδιος τόνισε ενδεικτικά ότι ενώ η ελληνική κονσερβοποιία ελέγχει το 50% της παγκόσμιας διακινούμενης ποσότητας κομπόστας ροδάκινου, ωστόσο τα ελληνικά νωπά ροδάκινα δεν τυγχάνουν της ίδιας διείσδυσης.

Αυτό γιατί συμβαίνει διερωτήθηκε ο ίδιος και απάντησε ότι την κομπόστα τη διαχειρίζονται 16 κονσερβοποιείς και τα νωπά ροδάκινα πάνω από 100 φορείς, μεταξύ άλλων συνεταιρισμοί και μεγάλοι και μικροί λαχανέμποροι. Ως αποτέλεσμα, ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλο και δεν καθίσταται εφικτή η είσοδος των νωπών ροδάκινων στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ «καθώς ο καθένας από μόνος του έχει μικρές ποσότητες να διαθέσει, τη στιγμή που ο αγοραστής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του και να μιλά με έναν, άντε με δύο το πολύ προμηθευτές σε κάθε χώρα. Και αφού αυτό δεν το πετυχαίνει στην Ελλάδα, μας κρατούν έξω από τις αγορές», τόνισε.

Στην ημερίδα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΑΣ, Αντώνης Πολίτης μίλησε για τις δράσεις και ενέργειες που γίνονται ώστε το μήλο να έχει θετικές προοπτικές στην εποχή της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα συνεργατικά σχήματα είναι ο μόνος δρόμος διασφάλισης των παραγωγών.

Για τη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας στην προώθηση της εξωστρέφειας στον τομέα των οπωροκηπευτικών, μίλησε ο πρόεδρος ΑΕΙΦΟΡΙΚΉΣ, Παναγιώτης Κακαφίκας, καλώντας τους επιστήμονες να «απαντούν πιο ουσιαστικά με τη δουλειά και την επιστημονική τους γνώση και θέση μέσω έρευνας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».

Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην παραγωγή νέων ποικιλιών, είπε από την πλευρά του ο διευθυντής πωλήσεων ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ, ‘Αρης Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας ότι «η παραγωγή νέων ποικιλιών είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί 20 και 30 χρόνια δουλειάς».

Ο γεωπόνος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Γραμματικός, μίλησε για τις διαδικασίες εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων και τους νόμους που ισχύουν.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Τι είναι και γιατί συμβαίνει η παρενιαυτοφορία στην ελιά;

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια μακροχρόνια υπόθεση.Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, και οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν καλά ότι η μια χρονιά μπορεί να φέρει εξαιρετική παραγωγή, ενώ η επόμενη να δώσει ελάχιστο καρπό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παρενιαυτοφορία και...

Η θρέψη της ελιάς επηρεάζεται από το ph του εδάφους

Στη διαχείριση του ελαιώνα, η γονιμότητα του εδάφους, δηλαδή η ικανότητά του να παρέχει στα φυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και την καρποφορία, παραμένει κεντρικό ζήτημα.Ειδικά σε αυτή τη φαινολογική φάση, μια σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη...

Αναβιώνουν παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τρεις αγρότες και τρεις σεφ σε πειραματικές καλλιέργειες λαχανικών - Ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Αναστάσιος Κώτσιρας και οι συνεργάτες του αναζητούν ποικιλίες που θα δώσουν ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις ποιοτικά χαρακτηριστικάΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ[email protected]Από τότε που η Ελλάδα...

«Oπλο» στα χέρια του αμπελουργού ο Θρακικός Ζεόλιθος

«Πολλά οινοποιεία σε Πάρο και Νάξο μάς είπαν πως τους έσωσε» λέει στον «Ε.Α.» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος ΑυγερινόςΤου ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected]Ασπίδα στα χέρια του Ελληνα αμπελουργού αποδείχθηκε την περασμένη καλλιεργητική χρονιά ο θρακικός ζεόλιθος. Το θαυματουργό ορυκτό,...

Ελαιοκομία και δασμοί Τραμπ: Τι προτείνουν Έλληνες ειδικοί – Ο ρόλος του IOC

Να παραμερίσουν τις όποιες επί μέρους διαφορές τους έχουν οι ελαιοπαραγωγικές χώρες και ενωμένες να διαπραγματευτούν την χαλάρωση ή εξάλειψη των δασμών που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά με ανοικτή επιστολή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, φορέας που ασχολείται...

Η κομποστομποίηση μπορεί να γίνει με απόβλητα ελαιοτριβείων;

Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές γεωργικές δραστηριότητες της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Ωστόσο, μαζί με το πολύτιμο αυτό προϊόν, προκύπτουν και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, τόσο υγρών όσο και στερεών.Η σωστή διαχείρισή τους αποτελεί...

Τι συμβουλεύουν για ελιά και αμπέλι οι γεωπόνοι – Tα κλαδέματα, τα λιπάσματα και οι ψεκασμοί

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν από τώρα και μετά οι αγρότες της Κρήτης και κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί, όπως τονίζει μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη» ο Ηρακλειώτης γεωπόνος Αριστείδης Κοζής.Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο ιδιώτης γεωπόνος...

Θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και οινοπαραγωγή – Καύσιμο τα προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα στη Δράμα

Στις επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στοχεύει η Αναπτυξιακή Δράμας, ώστε τα προϊόντα αγροδιατροφής της περιοχής να αυξήσουν την εξαγωγική τους αξία, ενώ παράλληλα να γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους...

Η διαφυλλική λίπανση των ελαιώνων μειώνει το κόστος και ανεβάζει την απόδοση

Σε αυτή τη φάση της βλαστικής ανάκαμψης, πολλοί ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στη λίπανση, μια σημαντική γεωργική παρέμβαση που επιτρέπει στο ελαιόδεντρο να εφοδιαστεί με όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να υποστηρίξει την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη κατά τις διάφορες...