back to top

Οι ψαράδες της Τουρκίας αλωνίζουν το Αιγαίο και η Ευρώπη… σφυρίζει αδιάφορα

Η επιδότηση στόλου αγνοείται εδώ και 25 χρόνια, την ώρα που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν σκάφη τελευταίας τεχνολογίας.

Μελανά ήταν τα χρώματα με τα οποία περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων αλιέων την κατάσταση στο Αιγαίο στην επιτροπή αλιείας που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
[email protected]

Οι μηχανότρατες που εδώ και δεκαετίες προμηθεύουν με φρέσκο ψάρι τις μεγάλες ιχθυόσκαλες ώστε να το βρούμε στο πιάτο μας αγκομαχούν. Και αυτό γιατί έχουν πια απέναντί τους έναν υπερσύγχρονο τουρκικό αλιευτικό στόλο που σαρώνει τα νερά Αιγαίου πελάγους.

Η υπεραλίευση από τους γείτονες, αλλά και η μηδενική βοήθεια που έχουν οι Έλληνες ψαράδες από τις Βρυξέλλες οδηγούν σε μαρασμό τον κλάδο.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι θα τρώμε ψάρι από τρίτες χώρες. Να μας το πουν τουλάχιστον να αποσυρθούμε», λέει στον «Έλληνα Αγρότη» ο πρόεδρος  του Συνεταιρισμού Μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας Κώστας Νταουλτζής.

Η έκταση όπου είναι δυνατή η αλιεία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι περιορισμένη για τους δικούς μας ψαράδες. Όπως λέει ο επικεφαλής των ψαράδων της Μηχανιώνας «έχουμε τον περιορισμό των έξι ναυτικών μιλίων που με τους περιορισμούς για τα θαλάσσια πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές τα κάνουν τρία. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι καταληστεύουν τα διεθνή ύδατα και ουσιαστικά για εμάς τα  ιχθυαποθέματα είναι περιορισμένα».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο εκσυγχρονισμός των αλιευτικών σκαφών της χώρας μας μοιάζει όνειρο απατηλό. Η επιδότηση αλιευτικού στόλου αγνοείται εδώ και 25 χρόνια, την ώρα που οι Τούρκοι, όπως και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, χρησιμοποιούν σκάφη τελευταίας τεχνολογίας, αδειάζοντας κυριολεκτικά το Αιγαίο από ψάρια.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι επιτέλους», λέει στον «Έλληνα Αγρότη» ο εκπρόσωπος των πλοιοκτητών «γρι γρι» Δημήτρης Παγώνης.

«Ο χρόνος ζωής του κλάδου μας χωρίς την απαιτούμενη βοήθεια από την κυβέρνηση, όσο και από την Ευρώπη, είναι πολύ μικρός. Μπορούμε να μιλάμε μέχρι και για αφανισμό του κλάδου από το 2030 και μετά και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή», λέει χαρακτηριστικάο κ. Παγώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόβλημα με αλιείς τρίτων χωρών έχουν και η Ισπανία και η Μάλτα.

Δύσκολα τα πράγματα για τους μυδοκαλλιεργητές

Εκτός από την αλιεία, ένας ακόμα κλάδος του πρωτογενούς τομέα και της θάλασσας στη Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα μετά την καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού.

Οι μυδοκαλλιεργητές σε Πιερία, Ημαθία και Χαλάστρα είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά, σε μια ζώνη που δίνει το 80% σχεδόν της εγχώριας παραγωγής.

Από τους 13.000 τόνους η παραγωγή φέτος δεν ξεπέρασε τους 1.500 και ήδη πολλές οικογένειες που ζουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα βλέπουν το μέλλον αρκετά σκούρο.

Και αυτό γιατί εκτός από την παραγωγή του 2024, καταστράφηκε και ο γόνος σε πολλές περιπτώσεις, που σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι περιορισμένη και το 2025, με την ανάκαμψη καλώς εχόντων των πραγμάτων να έρχεται το 2026.

Οι οστρακοκαλλιεργητές που ήδη προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις, όπως το ανθεκτικότερο ιαπωνικό στρείδι, περιμένουν τις αποζημιώσεις de minimis με έναρξη τον προσεχή Απρίλιο, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται το επόμενο διάστημα η Κομισιόν να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο ζήτημα στην ατζέντα, ώστε να προκριθεί η λύση των αποζημιώσεων. Από εκεί και πέρα εάν η Κομισιόν εγκρίνει τη σχετική πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εναρμονιστεί ώστε να καταβληθούν οι πολυπόθητες αποζημιώσεις.

Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι μυδοκαλλιεργητές θα παραμείνουν κι άλλο χωρίς δραστηριότητα.

Ήρθαν και  είδαν τα προβλήματα οι ευρωβουλευτές

Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των Βρυξελλών πια για τη διάσωση της ελληνικής αλιείας. Η Επιτροπή ευρωβουλευτών που ήρθε σε Θεσσαλονίκη και Πιερία με επικεφαλής τον Σάκη Αρναούτογλου ενημερώθηκε για το τι συμβαίνει, αφού όσο και αν ακούγεται περίεργο, η αλιεία είναι κάδος του πρωτογενούς τομέα που υπάρχει αρκετή άγνοια.

«Δεν τα γνώριζα τα προβλήματα των αλιέων και των μυδοκαλλιεργητών. Από τα όσα είδαμε αντιλαμβάνομαι πως είναι άδικο αυτοί οι άνθρωποι να εξαιρούνται από επιδοτήσεις, οι οποίες δίνονται με το σταγονόμετρο», είπε ο κ. Αρναούτογλου σε σχετική ερώτηση του «Έλληνα Αγρότη».

Το επόμενο διάστημα το ζήτημα θα τεθεί όπως και να έχει στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ πρόκειται να προσκληθούν και οι αλιείς για να εκθέσουν τα προβλήματά τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Οι αλιείς του Βόλου αποκλείουν το λιμάνι στις 2/4 ζητώντας μέτρα για την επιβίωσή τους

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι αλιείς της Μαγνησίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία του κλάδου τους στις 2 Απριλίου. Απεργούν και διαμαρτύρονται ζητώντας μέτρα για την επιβίωση τους.Στο πλαίσιο των δράσεων, έχει προγραμματιστεί ο αποκλεισμός του λιμανιού του Βόλου από τις...

Δεμένα στα λιμάνια τα καΐκια ελλείψει πληρωμάτων

Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα αλιευτικά σκάφη τύπου γριγρί σε όλη τη χώρα, αφού οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες… αγνοούνται.Οι διαδικασίες για να δοθεί το πράσινο φως ώστε πολίτες από τη βορειοαφρικανική χώρα να πλαισιώσουν τα πληρώματα των καϊκιών είναι...

Υπεγράφη η Σύμβαση Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων για την επόμενη διετία – Στα 17,5 εκ.€ ο προϋπολογισμός

Στην υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ), με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την περίοδο 2025 – 2027, προχώρησε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ....

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία υπέρ της υδατοκαλλιέργειας ανακοινώνει ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών

Την έναρξη της πανευρωπαϊκής εκστρατείας υπέρ της υδατοκαλλιέργειας ανακοινώνει, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής.Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση του κοινού, καθώς και στην κατανόηση και τη στήριξη της υδατοκαλλιέργειας, της εκτροφής ιχθύων,...

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΚΕ και το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Ο σταθμός θα δημιουργηθεί...

Η πιστοποιημένη ζυγαριά «στραγγαλίζει» τους αλιείς της Λέσβου – Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αλιέων στην Λέσβο κατόπιν αιτήματος τους.Συγκεκριμένα στην συνάντηση βρέθηκαν ο  Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αλιέων Μιχάλης Καραντώνης, ο Παναγιώτης Νανίδης, Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Καλλονής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ...

Αρναούτογλου: «Η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων αλιέων, υδατοκαλλιεργητών και μυδοκαλλιεργητών»

Oλοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη-αποστολή της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σάκη Αρναούτογλου.Η αποστολή επικεντρώθηκε «σε θέματα βιώσιμης αλιευτικής ανάπτυξης, κλιματικής αλλαγής και στήριξης των παράκτιων κοινοτήτων,...

Τα ψάρια «διώχνουν» τα πουλερικά από την κατανάλωση

Η Rabo Bank προβλέπει ότι τα αλιεύματα και πάσης φύσεως θαλασσινά θα εκθρονίσουν την πρωτιά των πουλερικών.Εκτιμήσεις περί εκθρονισμού εντός του τρέχοντος έτους της κυριαρχίας της αγοράς των πουλερικών - ως κορυφαίου συντελεστή στην παγκόσμια αύξηση της προσφοράς πρωτεϊνών...

Ένας άνδρας 50 ετών έχασε τη ζωή του σε ιχθυοκαλλιέργεια της Λάρυμνας

Ένας 50χρονος κάτοικος Μαλεσίνας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών σε ιχθυοκαλλιέργεια στη Λάρυμνα.Ο άτυχος άνδρας είχε πραγματοποιήσει κατάδυση για έλεγχο ιχθυοκλωβών. Όταν βγήκε επάνω και εναπόθεσε τον εξοπλισμό του αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις δυνάμεις του....