Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, δηλώνουν οι αλιείς της Μαγνησίας που συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία του κλάδου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.
Από τις 10:00 το πρωί, το λιμάνι του Βόλου παραμένει αποκλεισμένο, στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων που εξελίσσονται σε διάφορα λιμάνια της χώρας.
Οι επαγγελματίες αλιείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς, όπως αναφέρουν, τα συσσωρευμένα προβλήματα καθιστούν την επιβίωσή τους αβέβαιη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων, Παναγιώτης Περράκης, δήλωσε ότι “η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο” και πως πολλοί συνάδελφοί του αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Ζητούν άμεση λήψη μέτρων από την πολιτεία, διαμηνύοντας πως “οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις”.
Περισσότερα από 25 σκάφη παράκτιας αλιείας προχώρησαν στον αποκλεισμό του λιμανιού, ενώ άγνωστο είναι το πόσο θα παραμείνουν, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι αλιείς αναμένουν απάντηση στα αίτηματά τους από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, όπως τονίζουν, είναι το μέτρο της καταγραφής και ταυτοποίησης ψάρι προς ψάρι, η ζύγισή τους και η διατήρηση αρχείου για τρία χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών ψαράδων παράκτιας αλιείας της Μαγνησίας, όπως σημειώνουν, δουλεύουν μόνοι τους, χωρίς να διαθέτουν προσωπικό και μέσα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μιας τέτοιας εφαρμογής, ενώ σε περίπτωση που σημειωθεί μια βλάβη στα καταγραφικά όργανα και στο δορυφόρο, τότε εκείνοι θα πρέπει να χάσουν το μεροκάματο, μέχρι και να διορθωθεί η βλάβη. Ζητάνε την εξαίρεση από αυτό “το ανεδαφικό” και κατά την άποψή τους ανεφάρμοστο μέτρο, καθώς πρόκειται για μικρά σκάφη και όχι για μεσαίου τύπου.
Στο ερώτημα τι αντιπροτείνουν καθώς θα πρέπει να προστατευτεί το θαλάσσιο οικοσύστημα, τονίζουν ότι και τώρα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν, ώστε η πολιτεία να μπορεί να προστατεύσει τις θάλασσες.
Σήμερα στην Μαγνησία υπάρχουν περισσότερες από 700 άδειες επαγγελματιών αλιέων, από αυτές ενεργές είναι περίπου στις 400, ενώ αντίστοιχα για ερασιτέχνες ψαράδες οι άδειες φτάνουν τις 24.000 και εξαιρούνται του μέτρου της καταγραφής, όπως μας είπε ένας από τους διαμαρτυρόμενους ψαράδες, θέλοντας να δείξει την αντίφαση
Όπως ανέφερε ο κ. Περράκης, “Εμείς είμαστε παράκτιοι αλιείς και πέραν αυτού έχουμε ζυγαριές, ταμειακές μηχανές και POS, όντας καθόλα νόμιμοι. Δεν μπορούν να ζητούν από έναν αλιέα 60 ή 65 ετών να κάνει ειδική ζύγιση κάθε μέρα και να διατηρεί το χαρτί της ζύγισης για τρία χρόνια μέσα στο σκάφος του, δηλαδή σε συνθήκες υγρασίας και θάλασσας. Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε είδος ψαριού πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστό ιχθυοκιβώτιο, κάτι που δεν είναι εφικτό. Άμα έχω 50 διαφορετικά είδη από ένα κιλό, θα έχω 50 διαφορετικά κιβώτια; Δεν γίνεται”. Πρόσθεσε, ακόμα: “Οι μεγάλοι σε ηλικία ψαράδες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να τη μάθουν. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των σκαφών μέσω VMS και ERS, με το κόστος εγκατάστασης να ξεκινά από 4.000 ευρώ και να φτάνει τις 7.000 ευρώ, είναι δυσβάστακτη για εμάς. Αν χαλάσει ο σένσορας, δεν υπάρχει κλιμάκιο στον Βόλο για την επισκευή. Ο ψαράς θα πρέπει να δέσει στο λιμάνι όπου σημειώθηκε η βλάβη και να παραμείνει εκεί έως και 15 ημέρες μέχρι να επιδιορθωθεί, χάνοντας πολύτιμο χρόνο εργασίας”.
Ο ίδιος τόνισε: “Θα πρέπει να καταλάβουν τόσο ο υπουργός Κώστας Τσιάρας όσο και ο υφυπουργός κ. Κέλλας ότι η παράκτια αλιεία χρειάζεται στήριξη. Οι παράκτιοι αλιείς ήταν, είναι και θα είναι μέσα στη θάλασσα, δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεινοπαθούμε. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάγια έξοδα, τα οποία ανέρχονται σε 80 έως 100 ευρώ την ημέρα, ακόμα και χωρίς να βγούμε για δουλειά. Όταν εργαζόμαστε, τα έξοδά μας κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ ημερησίως, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε τεράστιες ζημιές από δελφίνια και φώκιες που καταστρέφουν τα δίχτυα μας, προκαλώντας απώλειες χιλιάδων ευρώ. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική θέλει να αλλάξει την παράκτια αλιεία και τους κανόνες της, τότε πρέπει και εμείς να έχουμε τα πλεονεκτήματα που ισχύουν στην Ευρώπη. Από όσα ακούω από συναδέλφους σε Γαλλία, Νορβηγία και Ιταλία, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο νόμο για την παράκτια αλιεία”.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr