Ο Luca Rigotti, αμπελουργός και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Οίνου της Copa-Cogeca, τη θεωρεί προσωρινή λύση
Προβληματισμός διατυπώνεται από το κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο των συνεταιρισμών σχετικά με την πρόταση της Γαλλίας να ξεκινήσει εκρίζωση των αμπελιών, ενώ, αντίθετα, η Copa-Cogeca προτείνει επέκταση των αδειών φύτευσης, αλλά και την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προώθηση.
- Του Μπάμπη Νικολόπουλου
Ο Luca Rigotti, αμπελουργός και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Οίνου της Copa-Cogeca, «θεωρεί τις εκριζώσεις ένα ακραίο και προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε πολύ συγκεκριμένο και τοπικό πλαίσιο. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η διαρκής σταθερότητα και ανάπτυξη, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση των εξελίξεων της αγοράς, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήμουν υπέρ ενός προσωρινού μηχανισμού μείωσης του δυναμικού και όχι μιας μόνιμης λύσης. Ξέρω πολύ καλά ότι κανείς δεν θέλει να δει τα χρόνια δουλειάς του να εξαφανίζονται. Είναι πιο λογικό να δίνουμε στους αμπελουργούς τον χρόνο που χρειάζονται για να αναρρώσουν έπειτα από μια δύσκολη περίοδο».
Με την υποστήριξη του γαλλικού κράτους, η προσωρινή εκρίζωση/αναβαλλόμενη αναδιάρθρωση δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί παρά μόνο το επόμενο έτος, αν και εγκρίθηκε η οριστική εκρίζωση στη Γαλλία. Για να μειωθεί προσωρινά το ευρωπαϊκό δυναμικό παραγωγής, ο Luca Rigotti προτείνει επίσης «την προσαρμογή του συστήματος αδειοδότησης αναφύτευσης και την παράταση της ισχύος των αδειών αναφύτευσης από 3 σε 8 χρόνια, που θα επέτρεπε να αφεθεί η γη σε αγρανάπαυση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πράγμα που θα αυξήσει τα οικολογικά οφέλη του αμπελώνα) και θα δώσει στους αμπελουργούς τον χρόνο που απαιτείται για να αξιολογήσουν τις αλλαγές της αγοράς και να ξαναφυτέψουν τις σωστές ποικιλίες την κατάλληλη στιγμή».
Αλλοι μοχλοί στήριξης του κλάδου για τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας οίνου Copa-Cogeca είναι «η επέκταση πραγματικών διαφημιστικών εκστρατειών προς την εγχώρια αγορά, που θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τον δυναμισμό του κλάδου», αλλά και «η απλοποίηση της εφαρμογής μηχανισμών κρίσης (απόσταξη και ιδιωτική αποθεματοποίηση) σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου ο κλάδος να ανταποκριθεί καλύτερα σε καταστάσεις κρίσης» και να υιοθετήσει η Επιτροπή «πιο ευέλικτη διαχείριση του εθνικού τομεακού προϋπολογισμού, επιτρέποντας τη μεταφορά αχρησιμοποίητων κεφαλαίων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους». Ο Luca Rigotti αναφέρει επίσης: «Ελπίζω ότι οι προτάσεις μας θα εισακουστούν στις συζητήσεις για τον οίνο στις Βρυξέλλες, γιατί η κατάσταση στο πεδίο απαιτεί επειγόντως αποφασιστική δράση».
Το θέμα της εκρίζωσης των αμπελιών έχει μπει για τα καλά στη ζωή των αμπελουργών. Στη Γαλλία ήδη δόθηκε άδεια για 30.000 στρέμματα, τα οποία αναμένεται να φτάσουν το 1.000.000. Η εκρίζωση έρχεται ως αναγκαίο κακό, γιατί η κατανάλωση του κρασιού έχει μειωθεί, ενώ πολλοί αμπελουργοί έχουν συνταξιοδοτηθεί, χωρίς τα παιδιά τους να ενδιαφέρονται να συνεχίσουν το επάγγελμα. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Ισπανία: Κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν 950.000 στρέμματα
Παρά τη μέση συγκομιδή του 2024 και το χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων στην Ισπανία, αρκετοί γεωργικοί οργανισμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιδοτήσει την εκρίζωση των αμπελιών για να προσαρμοστεί η προσφορά στη μείωση της ζήτησης. Το μέτρο αυτό δεν είναι ομόφωνα αποδεκτό στην Ισπανία, με τον υπουργό Γεωργίας, Λουί Πλάνα, και τους ιδιώτες οινοποιούς να είναι αντίθετοι. «Κάθε χώρα σήμερα έχει τα δικά της προβλήματα και τις δικές της λύσεις» δήλωσε ο υπουργός στα μέσα Οκτωβρίου. Με αφορμή την εκατονταετηρίδα του οινοποιείου Ramón Bilbao στη Ριόχα, ο Πλάνα επανέλαβε την υποστήριξή του στον τομέα, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι «αρκετά ισορροπημένη», ότι έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί και ότι έχει «παρόν και μέλλον».
Από την πλευρά τους, οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις UPA, COAG και Asaja θεωρούν ότι η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται ορισμένοι συνταξιούχοι μικροπαραγωγοί δικαιολογεί την επιδότηση της εκρίζωσης. Η COAG υπολόγισε την έκταση των αμπελιών που θα μπορούσαν να εγκαταλειφθούν σε 95.000 εκτάρια (950.000 στρ.), εάν δεν επιδοτηθεί η εκρίζωση.