Οι αγρότες προειδοποιούν ότι η χώρα θα κινδυνεύσει με έλλειψη τροφίμων
Εξοργισμένοι αγρότες προειδοποίησαν ότι η βάναυση αύξηση του φόρου κληρονομιάς που αποφάσισε η κυβέρνηση μπορεί να θέσει τη Βρετανία σε κίνδυνο έλλειψης τροφίμων, απειλώντας ακόμη και για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Λονδίνο ενάντια στις νέες πολιτικές των Εργατικών, οι οποίες, όπως λένε, θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στις οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Του Χρυσόστομου Τρίμμη
Οι νέοι κανόνες, που εισήγαγε η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς στον Προϋπολογισμό, σημαίνουν ότι ο φόρος κληρονομιάς θα επιβάλλεται με πραγματικό συντελεστή 20% στην αξία των επιχειρηματικών και γεωργικών περιουσιακών στοιχείων άνω του 1 εκατ. λιρών – καταργώντας την προηγούμενη απαλλαγή.
Πολλοί αποκάλεσαν την κίνηση «τρελή» και προειδοποίησαν ότι οι δυσβάσταχτοι φορολογικοί λογαριασμοί που αντιμετωπίζουν οι κληρονόμοι των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα οδηγήσουν στην πτώχευσή τους. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι ορισμένες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις μπορεί να χρειαστεί να πωληθούν, γεγονός ίσως οδηγήσει σε δραματική μείωση της παραγωγής τροφίμων και σε έλλειψη προμηθειών. Ο Γκάρεθ Τζόουνς, ο οποίος διευθύνει τη φάρμα Tyn Llwyfan στην Ουαλία, δήλωσε ότι οι νέες πολιτικές «μοιάζουν με άλλη μια κλοτσιά στα βόδια». Μιλώντας στην εφημερίδα «Sun» είπε: «Είμαι σίγουρος ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν έναν καλύτερο τρόπο για να βρουν χρήματα από το να στοχοποιούν οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις της εργατικής τάξης». Ο Τζόουνς πιστεύει ότι ορισμένες οικογένειες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν, γεγονός που με τη σειρά του θα αυξήσει την εξάρτηση από τα ξένα προϊόντα.
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των παραγωγών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αθέτησε «σαφείς υποσχέσεις» πως δεν θα πειράξει τις απαλλαγές για την αγροτική ιδιοκτησία. Η Εθνική Ενωση Αγροτών προέβλεψε ότι η αλλαγή -που καταργεί την απαλλαγή από τη γεωργική ιδιοκτησία και την απαλλαγή από την επιχειρηματική ιδιοκτησία σε αγροκτήματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών- θα «αφαιρούσε από την επόμενη γενιά τη δυνατότητα να συνεχίσει να παράγει βρετανικά τρόφιμα» και θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές. Από την άλλη, η Ενωση Αγροτικών Επιχειρήσεων (Country Land and Business Association) δήλωσε ότι η κίνηση αυτή, από τον Απρίλιο του 2026, θα πλήξει 70.000 αγροκτήματα, χαρακτηρίζοντάς την «προδοσία», η οποία «θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον των αγροτικών επιχειρήσεων».