Η Γαλλία αύξησε το επίπεδο κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών από «μέτριο» σε «υψηλό», εφαρμόζοντας αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πτηνοτροφείων, σύμφωνα με διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.
- Του Χρυσόστομου Τρίμμη
Αυτό το αυξημένο επίπεδο συναγερμού έρχεται στο προσκήνιο, καθώς η γρίπη των πτηνών, που είναι άκρως μεταδοτική και παθογόνα, συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς μεταξύ των πουλερικών στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωση, προκαλώντας φόβους για επανάληψη των προηγούμενων επιδημιών, που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων πτηνών και προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας αναφέρει ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε εφαρμογή του καθεστώτος αυξημένου κινδύνου, καθώς καταγράφονται επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε μεταναστευτικά άγρια πτηνά, εντοπισμένα σε γειτονικές χώρες. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών επηρεάζεται κυρίως από τις μετακινήσεις των άγριων πτηνών, ιδιαίτερα κατά τις μεταναστευτικές περιόδους. Με την αύξηση του επιπέδου κινδύνου, οι γαλλικές Αρχές τονίζουν ότι στοχεύουν να ενισχύσουν την επιτήρηση και να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα πρόληψης σε όλες τις εγκαταστάσεις πουλερικών. Η αλλαγή του καθεστώτος τέθηκε σε ισχύ ήδη από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας μια προγενέστερη εποχική κλιμάκωση σε σχέση με πέρυσι, όταν παρόμοια προσαρμογή είχε εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο του 2023.
Η Γαλλία έχει καταγράψει οκτώ κρούσματα γρίπης των πτηνών σε πτηνοτροφικές μονάδες από το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο η χώρα άρχισε μια δεύτερη εκστρατεία εμβολιασμού για τις πάπιες των αγροκτημάτων, έπειτα από ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού το περασμένο έτος, που βοήθησε στον περιορισμό των κρουσμάτων. Ομοίως, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε κρούσματα γρίπης των πτηνών στην περιοχή του Γιόρκσερ, λίγο μετά την αύξηση του δικού του επιπέδου κινδύνου σε «υψηλό». Παράλληλα, η ταχεία εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών σε όλη την Ευρώπη ώθησε αρκετά κράτη να δράσουν γρήγορα για να αποτρέψουν μεγάλες απώλειες στη βιομηχανία πουλερικών και να ελαχιστοποιήσουν τους πιθανούς κινδύνους ακόμα και για την ανθρώπινη υγεία.
Πάντως η λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καταγράψει κρούσματα της γρίπης των πτηνών δεν είναι λίγες, καθώς, πέρα από τη Γαλλία και την Αγγλία, ανάλογες αναφορές καταφθάνουν και από Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Δανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ουγγαρία και Νορβηγία. Η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να εμφανίζεται και σε χώρες εκτός Ευρώπης, με κρούσματα να καταγράφονται σε περιοχές όπως η Ασία, η Αφρική, η Βόρεια και Νότια Αμερική. Στην Ασία, χώρες όπως η Ιαπωνία και το Βιετνάμ αναφέρουν συχνά περιστατικά, ενώ στην Αφρική εντοπίζεται κυρίως στη Νότια Αφρική και την Αίγυπτο. Στην Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν επίσης πληγεί, με αυξημένη επιτήρηση και μέτρα πρόληψης σε κτηνοτροφικές μονάδες και άγρια πτηνά.