Φουντώνει η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Αφρικής μετά τις «βολές» Τραμπ για κατασχέσεις γαιών, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί πως θα διακόψει κάθε χρηματοδότηση και τον Νοτιαφρικανό ομόλογό του αναπορρίπτει μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή 2/2, κατηγόρησε τη Νότια Αφρική πως προχωρά σε κατασχέσεις γαιών, μετά την προώθηση νόμου περί απαλλοτριώσεων από τον ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόσα, αναγγέλλοντας τη διακοπή «κάθε χρηματοδότησης» στη χώρα ενόσω θα διενεργείται έρευνα από την κυβέρνησή του.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής προώθησε στα τέλη Ιανουαρίου νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αποφασίζει απαλλοτριώσεις χωρίς καμιά αποζημίωση.
Το ζήτημα της γης διχάζει τη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος των γαιών κατέχει η λευκή μειονότητα, κληρονόμος της πολιτικής απαλλοτρίωσης γαιών του μαύρου πληθυσμού κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.
Οι ελιγμοί με σκοπό να διορθωθεί η ανισότητα αυτή επικρίνονται έντονα από συντηρητικούς, ανάμεσά τους τον πολυδισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, γεννημένο στη χώρα αυτή, άνθρωπο που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Νότια Αφρική προχωρά σε κατασχέσεις γαιών και συμπεριφέρεται πολύ άσχημα σε ορισμένες τάξεις ανθρώπων», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social, πληκτρολογώντας τις λέξεις «πολύ άσχημα» με κεφαλαία όπως συνηθίζει για έμφαση.
«Θα κόψω κάθε μελλοντική χρηματοδότηση προοριζόμενη για τη Νότια Αφρική ωσότου ολοκληρωθεί πλήρης έρευνα για αυτή την κατάσταση!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Ραμαφόζα απορρίπτει τις κατηγορίες Τραμπ
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα απαντώντας τη Δευτέρα 3/2, απέρριψε τις κατηγορίες του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο στη Νότια Αφρική οι αρχές “κατάσχουν” γη, μετά την επικύρωση νόμου περί απαλλοτριώσεων.
«Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν έχει κατασχέσει γη», διαβεβαίωσε ο Ραμαφόζα σε ανακοίνωσή του.
Η Πρετόρια επιχειρηματολογεί πως ο νόμος δεν επιτρέπει στις αρχές να προχωρούν σε απαλλοτριώσεις γαιών αυθαίρετα και ότι αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσουν να κλείσουν συμφωνία με τον εκάστοτε γαιοκτήμονα.
«Ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις που υιοθετήθηκε πρόσφατα δεν είναι εργαλείο κατασχέσεων», διαβεβαίωσε ο Ραμαφόζα. «Πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία που εγγυάται την πρόσβαση σε γη με δίκαιο και ίσο τρόπο, σύμφωνα με το Σύνταγμα», τόνισε.
«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με την κυβέρνηση Τραμπ για την πολιτική μας για την αγροτική μεταρρύθμιση και άλλα ζητήματα», πρόσθεσε ο ίδιος, ελπίζοντας ότι μετά από συζήτηση οι δύο χώρες «θα κατανοήσουν καλύτερα η μία την άλλη».
Ορισμένοι από τους επικριτές του νόμου λένε πως φοβούνται ότι θα προκύψει στη Νότια Αφρική μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε στη γειτονική Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, περίπου 4.000 από τους 4.500 μεγάλους λευκούς γαιοκτήμονες εκδιώχτηκαν με στρατιωτικά μέσα από τις εκτάσεις τους προς όφελος μαύρων γεωργών κατά διαταγή της κυβέρνησης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Η πρωτοβουλία είχε στόχο να διορθωθούν ανισότητες που κληρονόμησε η χώρα από την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας. Όμως στην πράξη, τα απαλλοτριωμένα εδάφη δόθηκαν σε ανθρώπους του καθεστώτος, χωρίς εξοπλισμό, ούτε την απαραίτητη εξειδίκευση, προκαλώντας κατάρρευση της παραγωγής. Η μεταρρύθμιση κατέληξε να βυθίσει την οικονομία της Ζιμπάμπουε σε κρίση.
Σε ό,τι αφορά την απειλή της αναστολής της αμερικανικής βοήθειας ο Ραμαφόζα διευκρίνισε ότι εκτός από τη βοήθεια που λαμβάνει η Πρετόρια από το αμερικανικό πρόγραμμα Pepfar για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, «οι ΗΠΑ δεν παρέχουν άλλη σημαντική χρηματοδότηση στη Νότια Αφρική».
«Οι ΗΠΑ παραμένουν ένας στρατηγικής σημασίας πολιτικός και εμπορικός εταίρους της Νότιας Αφρικής», υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ