Πόλεις στη Γαλλία και το Βέλγιο δίνουν δωρεάν κοτόπουλα εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Θα μπορούσε η ιδέα να εφαρμοστεί αλλού;
Γύρω στο Πάσχα του 2015, η γαλλική πόλη Κολμάρ άρχισε να μοιράζει δωρεάν κοτόπουλα στους κατοίκους της. Ο στόχος αυτού του πειραματικού νέου προγράμματος, που ξεκίνησε από το τμήμα συλλογής απορριμμάτων στην πόλη στη βορειοανατολική Γαλλία, ήταν να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων.
Το έργο ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό. Ο τότε πρόεδρος του Colmar Agglomération (ένας ρόλος παρόμοιος με του δημάρχου), Gilbert Meyer, είχε επανεκλεγεί το 2014 με το σύνθημα «μια οικογένεια, μια κότα», που είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους να υιοθετήσουν ένα κοτόπουλο. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος, σε συνεργασία με δύο κοντινά εκτροφεία. Οι κάτοικοι ενθαρρύνθηκαν να σκεφτούν τα δωρεάν αυγά που θα τους απέδιδε η υιοθεσίας μιας κότας, καθώς η προσπάθεια που καταβάλλεται για την εκτροφή ενός κοτόπουλου θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Περισσότερα από 200 σπίτια σε τέσσερις δήμους εγγράφηκαν και τους δόθηκαν δύο κοτόπουλα στο καθένα και επρόκειτο είτε κόκκινα κοτόπουλα (Poulet Rouge) είτε κοτόπουλα Αλσατίας, μια παλιά και τοπική ράτσα.
Το πρόγραμμα πέτυχε και το περιβάλλον ωφελήθηκε άμεσα
Κάθε νοικοκυριό υπέγραψε δεσμευόμενο για την εκτροφή των κοτόπουλων, με την κατανόηση ότι το τμήμα απορριμμάτων θα μπορούσε να διεξάγει επιτόπιους ελέγχους καλής μεταχείρισης των ζώων ανά πάσα στιγμή. Δεν παρασχέθηκαν κοτέτσια, οπότε ήταν στο χέρι των κατοίκων να χτίσουν ή να αγοράσουν το δικό τους. Το τμήμα εξασφάλισε ότι κάθε σπίτι μπορούσε να φιλοξενήσει τις κότες, κάτι που απαιτούσε την ύπραρξη ενός χώρου μεταξύ 8 και 10 τετραγωνικών μέτρων.
Το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. «Με τα χρόνια, άλλοι δήμοι προσχώρησαν και από το 2022 συμμετείχαν και οι 20 δήμοι του οικισμού», λέει ο Eric Straumann, σημερινός πρόεδρος του Colmar Agglomération.
Μέχρι σήμερα, έχουν διανεμηθεί 5.282 κότες στους κατοίκους της περιοχής και οι αιτήσεις είναι ανοιχτές για τον επόμενο γύρο διανομής τον Ιούνιο του 2025. Όχι μόνο οι κάτοικοι έλαβαν άφθονη προσφορά δωρεάν αυγών, αλλά έχουν αποτραπεί επίσης η σπατάλη τροφής από τους χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς τα κοτόπουλα τρέφονται με υπολείμματα κουζίνας που διαφορετικά θα πετιόταν.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια κότα έχει προσδόκιμο ζωής τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο και ότι καταναλώνει 150 γραμμάρια βιολογικών αποβλήτων την ημέρα, υπολογίζουμε ότι έχουμε αποφύγει 273,35 τόνους βιολογικών αποβλήτων (από το 2015)», λέει ο Στράουμαν.
Το ένα τρίτο των τροφίμων σπαταλάται και γίνεται απορρίματα
Τα απορρίμματα τροφίμων συνεισφέρουν περισσότερες εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα από οποιοδήποτε άλλο υλικό υγειονομικής ταφής, λόγω του γρήγορου ρυθμού αποσύνθεσής τους. Στις ΗΠΑ, περίπου το 58% των εκπομπών μεθανίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων προέρχονται από απόβλητα τροφίμων. Αν και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο έχει επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη περισσότερο από 80 φορές υψηλότερο από το CO2 σε μια περίοδο 20 ετών.
Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για τον άνθρωπο χάνεται ή σπαταλάται παγκοσμίως, που ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ευθύνονται για το 8-10% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – που είναι σχεδόν πέντε φορές το σύνολο των εκπομπών από τον τομέα των αερομεταφορών.
Παρόλο που οι ιδιοκτήτες κοτόπουλων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμβουλευτεί να αποφεύγουν να ταΐζουν τα πουλιά με υπολείμματα κουζίνας λόγω ανησυχιών για εξάπλωση ασθενειών, είναι απολύτως νόμιμο να το κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο και μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει μια δραστηριότητα που ωφελεί όλους.
ΠΗΓΗ: bbc.com