Ιδρύονται κρατικά καταστήματα που θα πωλούν τοπικά προϊόντα με κέρδος έως 10%.
Τις περασμένες μέρες οι Βούλγαροι καταναλωτές άρχισαν να μποϊκοτάρουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ απατώντας με τον τρόπο αυτό στην ακρίβεια.
Μετά από την κίνηση των καταναλωτών και η Βουλή της γειτονικής χώρας αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά στην ακρίβεια υιοθετώντας πρόταση βουλευτή για την ίδρυση κρατικής εταιρείας διάθεσης τοπικών προϊόντων με ανώτερο κέρδος στο 10%.
Όπως ανακοινώθηκε το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την ίδρυση μονομετοχικής κρατικής εταιρίας για τη λειτουργία αλυσίδων καταστημάτων όπου το κέρδος στα βασικά τρόφιμα και σε άλλα είδη ζωτικής σημασίας δεν θα υπερβαίνει το 10%.
Η πρόταση, που κατατέθηκε από τον βουλευτή Γιορντάν Τσόνεφ, του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες – Νέα Αρχή, εγκρίθηκε με 117 ψήφους υπέρ έναντι 102 κατά και δύο αποχές.
Το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων θα κατέχει το κεφάλαιο της νέας εταιρίας. Τα μελλοντικά καταστήματα θα λειτουργούν κυρίως με Βούλγαρους παραγωγούς. Οι βουλευτές έδωσαν προθεσμία ενός μήνα στο υπουργικό συμβούλιο για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση και τη λειτουργία της εταιρίας.
Στις 13 Μαρτίου, η επιτροπή Προϋπολογισμού και Οικονομικών του κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως για την ίδρυση κρατικών καταστημάτων που θα πωλούν βουλγαρικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές.
Ο βουλευτής Γιορντάν Τζόνεφ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία “θα συντομεύσει την αλυσίδα εφοδιασμού για τα τρόφιμα σε αυτή τη χώρα και θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών, οι οποίες μερικές φορές είναι άδικα παραφουσκωμένες”. Επισημαίνει ότι υπάρχουν παρόμοια καταστήματα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Το τελευταίο διάστημα ένα μαζικό κύμα διαμαρτυρίας σαρώνει τη Βουλγαρία, καθώς οι πολίτες αντιδρούν στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και στο γενικότερο υψηλό κόστος ζωής.
Εκατοντάδες καταναλωτές επιλέγουν να μποϊκοτάρουν τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στρέφοντας την υποστήριξή τους σε μικρά παντοπωλεία και τοπικά καταστήματα, τα οποία θεωρούν πιο δίκαια στις τιμές τους και περισσότερο προσανατολισμένα στην τοπική οικονομία.
Οι διαδηλωτές ελπίζουν πως το μποϊκοτάζ θα αναγκάσει τις μεγάλες αλυσίδες να επανεξετάσουν τις πολιτικές τιμολόγησης και να προχωρήσουν σε μειώσεις. Μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα είναι αισθητό στις επιχειρήσεις, με τα ΜΜΕ της χώρας να αναφέρουν μείωση του τζίρου των μεγάλων σούπερ μάρκετ έως και 30%. Παράλληλα, τα μικρότερα καταστήματα βλέπουν σημαντική αύξηση στην πελατεία τους, αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες μπορούν να κινητοποιηθούν αποτελεσματικά απέναντι στην ακρίβεια.